کارشناس حوزه رسانه:

باید با نگاهی انتقادی برنامه‌های رسانه‌ها را تماشا کنیم

محمد حسین ساعی، کارشناس حوزه رسانه گفت: رسانه‌ها مانند مواد مخدر انسان‌ها را معتاد می‌کند. باید به یاد داشته باشیم که همیشه با نگاهی انتقادی برنامه‌های رسانه‌ها را تماشا کنیم.
کد خبر: ۷۰۲۲۷۲
باید با نگاهی انتقادی برنامه‌های رسانه‌ها را تماشا کنیم

ساعی، عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما در برنامه شب آسمانی شبکه قرآن و معارف سیما اظهار داشت:رسانه‌های جدید و نقش آن‌ها در دنیای جدید از موارد مورد مطالعه در حوزه علوم اجتماعی است و این موضوع، از مواردی است که در همه حوزه‌ها چه در حوزه سیاست، چه اخلاق و چه حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی تأثیرگذار است.

وی ادامه داد: زمانی رسانه‌ها رکن چهارم دموکراسی بودند اما انگار این رسانه‌ها در حال تغییر به ستون پنجم هستند و دینامیت‌هایی دارند که در حال نابود کردن تمدن غرب هستند.

کارشناس رسانه تأکید کرد:زمانی موضوعی مانند جریان آزاد اطلاعات مطرح شد و این‌که هدف از این موضوع بحث بالابردن سطح آگاهی اطلاعات مردم است در حالی که نظرسنجی‌ها نشان داده که بی‌اطلاع‌ترین مردم دنیا مردم آمریکا هستند و کشورهای غربی نیز به این موضوع اذعان دارند.

ساعی افزود:در 15 سال گذشته نگاه مردم در جوامع غربی به رسانه‌ها همواره در سرازیری قرار داشته است به طوری که در حال حاضر کمتر از 50 درصد مردم غرب به رسانه‌های خود اعتماد دارند و اگر می بینیم که برخلاف گذشته راهپیمایی‌هایی به سوی BBC و CNN صورت می‌گیرد به دلیل همین بی اعتمادی‌هاست.

وی با اشاره به بحث سواد رسانه‌ای بیان داشت: خیلی از کشورهای غربی که خود مبدع و مخترع رسانه بودند بعد از چندین سال استفاده از رسانه احساس کردند که در ساختارهای اجتماعی جوامع خود دچار مشکلاتی شده‌اند از جمله این که بزهکاری و سقوط‌های اخلاقی روز به روز رشد بیشتری داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما اضافه کر: در ابتدا کانادایی‌ها که سطح فرهنگی خودشان را از آمریکا بالاتر می‌دانستند از این موضوع ناراحت بودند که چرا در اثر برنامه‌های آمریکایی رفتار فرزندانشان به‌گونه‌ای در حال تغییر است که با فرهنگ آن‌ها سازگار نیست بنابراین در این زمان بحث سواد رسانه‌ای را مطرح کردند.

وی تصریح کرد: کانادایی‌ها بیان داشتند که باید افراد آموزش ببینند تا بدانند چگونه باید از رسانه‌ها استفاده کرد، آن‌ها معتقد بودند برنامه‌های رسانه‌ای نیاز به آموزش دارد و حکومت نیز موظف است برای این نوع آموزش هزینه کند در نتیجه کانادا جزء اولین کشورهایی بود که این موضوع را به صورت مفاد درسی آموزش و پرورش خود تعیین کرد.

ساعی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از خانواده‌های ما هنوز بلاتکلیف هستند که باید روابط فرزندان خود با شبکه‌های ماهواره‌ای، بازی‌های رایانه‌ای و کار کردن با گوشی‌های هوشمند را چگونه تنظیم کنند.

وی گفت: در کل به نظر می‌رسد که در جامعه امروز کار زیادی برای سواد رسانه‌ای انجام نشده است یکی از مهم‌ترین دلایلش را نیز می‌توان سرعت بسیار بالای تحولات تکنولوژی دانست زیرا این سرعت به قدری بالاست که اجازه هماهنگ شدن بشر با خود را نمی‌دهد.

این کارشناس رسانه اظهار داشت: مسلماً اگر سواد رسانه‌ای ایجاد شود خیلی از شبکه‌ها و رسانه‌ها مشتری خود را از دست خواهند داد اما در کل باید دقت داشت که طبق گفته اندیشمندان حتی اندیشمندان غرب رسانه مانند مواد مخدری است که بیننده را به خود معتاد می‌کند از طرفی آن‌چه که باید به آن توجه داشت این است که رسانه‌ها عواطف را تحت تأثیر قرار می‌دهند نه عقول را.

وی تصریح کرد: برای رسانه‌های غرب سلیقه اهمیت دارد مثلا هم جنس‌گرایی را مطرح می‌کنند و می‌گویند چون سلیقه بعضی افراد این موضوع را می‌پسندد پس باید مطرح شود و بعد این امر غیر اخلاقی را جزء موارد حقوق بشر می‌دانند چون از نظر آن‌ها سلیقه اهمیت دارد.

ساعی در پایان خاطرنشان کرد: یادمان باشد که باید برنامه‌های رسانه‌ها را با نگاهی منتقدانه ببینیم از طرفی مخاطب باید در مقابله با برنامه‌های رسانه‌ها عزت نفس داشته باشد و با خود بیندیشد که رسانه وقتی وارد زندگی من می‌شود تنها داده نخواهد داشت بلکه ستانده‌های زیادی نیز دارد، اولین چیزی را هم که از ما می‌گیرد زمان است و این یکی از مهم‌ترین چیزهاست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها