برنامه «سفره ایرانی» با بخش​هایی مثل آشپزخانه، چاشنی​ها، غذا و ایمنی شنوندگان زیادی را با خود همراه کرده است

سفره‌ای به بزرگی ایران

گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت، روزهای چهارشنبه هر هفته در ساعت 11 و 5 دقیقه، برنامه‌ای را با نام «سفره ایرانی» به مدت 40 دقیقه روی آنتن می‌برد؛ برنامه‌ای که تاریخ پخش آن به مهرماه 92 بازمی‌گردد. این برنامه در این مدت توانسته با بخش‌های متنوعی همچون آشپزخانه، چاشنی‌ها، باورها، غذا و ایمنی، شنیدنی‌های تغذیه‌ای، کلینیک عمومی و نکته پایانی، شنوندگان زیادی را با خود همراه کند.
کد خبر: ۶۹۴۸۹۵

آشنایی به نیازهای تغذیه‌ای در دوره‌های مختلف سنی از بدو تولد تا سالمندی، پیشگیری از افزایش وزن و چاقی، شناساندن گروه‌های مختلف موادغذایی، اصلاح رفتارهای غلط تغذیه‌ای، ذائقه‌سازی صحیح در مردم و اهمیت نقش تغذیه سالم در زندگی ازجمله اهدافی است که برنامه‌سازان «سفره ایرانی» به دنبال آن هستند.

یکی از نکات جالب این برنامه، ذکر فواید مواد غذایی به همراه روش پخت آن از سوی کارشناس تغذیه است. برای تهیه گزارشی از پشت صحنه این برنامه به ساختمان شهدای رادیو می‌روم.

بی‌شک تغذیه سالم در کنار ورزش، دو بازوی توانمند برای حفظ سلامتی هستند. این تنها بخشی از صحبت‌های دکتر سیدسعید مجید زنوزی، مدیر گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت است. او معتقد است: «در شرایطی که حدود 50 تا 60 درصد مردم جامعه از کم‌تحرکی و افزایش وزن رنج می‌برند و تفریح فرزندان ما بازی و سرگرمی در فضاهای مجازی یا خوردن فست‌فودها و تنقلات صنعتی شده است، توجه به دو مقوله تغذیه سالم و ورزش برای پیشگیری و کنترل بیماری‌های شایع امروزی با آموزش‌های تاثیرگذار و در نهایت تغییر رفتار و سبک زندگی مردم و فرهنگسازی در این خصوص برای آنچه پسندیده است، از ماموریت‌های اصلی گروه سلامت جسم و پیشگیری است.»

وی برنامه‌های فراسو، مجله پزشکی، زاویه پنهان، صبح و زندگی، شیر، ارمغان سلامتی و قارچ، غذای سلامتی را ازجمله برنامه‌های گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت با موضوع تغذیه می‌داند و می‌گوید: «این گروه تشویق به تغذیه سالم را در همه جای برنامه‌های خود گنجانده است که یکی از برنامه‌های شاخص این گروه، برنامه «سفره ایرانی» است که یکی از معدود برنامه‌های رسانه ملی است که به سلامت مواد غذایی هنگام پخت نیز توجه می‌کند. سفره ایرانی یک برنامه مجله‌ای علمی و آموزشی جذاب در حوزه بهداشتی و تغذیه‌ای است که به الگوی صحیح تغذیه سالم، از فرد سالم تا بیماران مختلف می‌پردازد.»

هیچ خانه‌ای بدون سفره نیست

اینجا استودیو 17 محل ضبط برنامه «سفره ایرانی» شبکه رادیویی سلامت است. «راحله غفاری» صدابردار در حال تنظیم میزان صدای گوینده است. وی پس از آزمایش سطح صدا به «سودابه اینانلو» تهیه‌کننده می‌گوید: «آماده هستید ضبط را شروع کنیم»، که با پاسخ مثبت او مواجه و ضبط برنامه آغاز می‌شود. در این فرصت از غفاری درباره نقش خود در این برنامه می‌پرسم که می‌گوید: «در برنامه ترکیبی سفره ایرانی، صدابردار مسئول هماهنگ کردن میزان صدای بخش‌های مختلف برنامه اعم از گویندگی، کارشناسی، تلفن‌های مردمی و موسیقی است. این برنامه، وجودش برای تمام خانه‌های ایرانی لازم و ضروری است، همچنان که هیچ خانه‌ای بدون سفره نیست. ضمن این‌که «سفره ایرانی» همه اعضای خانواده را در کنار هم جمع می‌کند و برای هریک از آنها بخش‌های سودمند و ارزشمندی دارد.»

وی درباره سختی‌های صدابردار رادیویی می‌گوید: «صدابرداری همانند رشته‌های دیگر رادیویی سختی‌های خاص خود را دارد ازجمله کاهش میزان شنوایی در درازمدت و همچنین ایجاد سردردهای ناشی از گوش دادن به صداهای بلند و حساسیت و استرس بالای کاری است که باعث می‌شود جزو مشاغل سخت به حساب آید.»

از آشپزخانه تا شنیدنی‌های تغذیه‌ای

ضبط برنامه آغاز می‌شود و اینانلو (تهیه‌کننده) از پشت اتاقک شیشه‌ای، به «مژگان اسدی» گوینده اشاره می‌کند که آرم برنامه را بگوید.

اسدی می‌گوید: «به نام آن‌که نامش دوا و ذکرش شفاست، سلام به همه شما شنوندگان عزیز و همراهان گرامی، نیمروز چهارشنبه تابستانی‌تان پر از خیر و برکت، دوستان به برنامه سفره ایرانی، بسیار خوش آمدید. این هفته قصد داریم در مورد تغذیه مناسب در زمان افطار و سحر صحبت کنیم.»

اسدی ادامه می‌دهد: «خداوند خوب و مهربان همواره به بنده‌های خودش لطف و نظر داشته و او را متوجه داشته‌های خودش کرده است. سلامت ازجمله نعمت‌های بسیار مهم خداوند است که به بندگانش هدیه داده و وظیفه ماست که از این نعمت بخوبی مراقبت کنیم و امانتداران بسیار خوبی باشیم.»

پس از این، نخستین بخش از برنامه با عنوان «آشپزخانه» ضبط می‌شود و گوینده می‌گوید: «سر سفره افطاری، انواع و اقسام غذاها آورده می‌شود. سوپ یکی از غذاهایی است که هنگام افطار طبخ می‌شود. این هفته قرار است طرز تهیه سوپ را از آقای شجاعی، مدرس آشپزی بشنویم.»

در فرصتی که دست می‌دهد، سراغ سودابه اینانلو، تهیه‌کننده برنامه می‌روم و از او درباره ویژگی‌های برنامه می‌پرسم، می‌گوید: «برنامه سفره ایرانی که از مهرماه 92 با رویکرد اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی، بر روی موج اف‌ام ردیف 102 مگاهرتز پخش شد، براساس گفته‌های کارشناسان از نظر ساختار و محتوا برنامه موفقی بوده است. این برنامه دارای بخش‌های مختلفی است که تمامی مطالب مطرح شده توسط دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه، از نظر علمی مورد بررسی و تائید قرار می‌گیرد. هدف اصلی این برنامه ارائه الگوی صحیح تغذیه سالم به شنوندگان صدای دانش، نشاط و آرامش است.»

وی در ادامه صحبت‌هایش این‌طور بیان می‌کند: «برای تنوع‌بخشی به برنامه و جلوگیری از خستگی مخاطبان، بخش‌های کوتاه یک الی دو دقیقه‌ای با محتوای تخصصی و با زبانی ساده، علمی و تاثیرگذار برای شنوندگان در نظر گرفتیم. در ماه رمضان نیز بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای این ماه را با حضور کارشناسان تغذیه‌ای و مذهبی مطرح می‌کنیم.»

وی با توضیح این‌که مسئول نهایی برنامه، تهیه‌کننده است، می‌گوید: «تهیه‌کننده باید توانمند بوده تا خروجی کار بدون ایراد باشد.»

طبخ مناسب و صحیح غذا

پس از صحبت‌های مدرس آشپزی، دکتر کیمیاگر در بخش «چاشنی‌ها» به بررسی ویژگی‌های سیر و
پیاز داغ می‌پردازد و می‌گوید: «پیاز و سیر بسیار پرخاصیت هستند و برای دستگاه گوارش مناسب و در کاهش چربی خون نقش بسیار موثری دارد.» گوینده، برنامه را این‌طور ادامه می‌دهد: «سفره ایرانی، کاری از گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت، آشنایی با انواع غذاهای سالم و اصیل ایرانی، پیشگیری از فساد مواد غذایی، طبخ مناسب و صحیح غذا، خبرهایی مرتبط با تغذیه در سفره ایرانی، هر هفته چهارشنبه‌ها، ساعت 11 و 5 دقیقه، موج اف‌ام ردیف 102 مگاهرتز، شبکه رادیویی سلامت.»

در زمان ضبط بخش «شنیدنی‌های تغذیه‌ای»، با دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه همکلام می‌شوم. وقتی از او درباره نحوه همکاری با رادیو سلامت می‌پرسم، وی به تاثیرگذاری این شبکه رادیویی بر افزایش دانش سلامت مخاطبان اشاره می‌کند و می‌گوید: «برنامه سفره ایرانی به‌عنوان یک مجله خبری دارای بخش‌های متنوعی است که با توجه به علاقه خانم‌های خانه‌دار به مسائل بهداشتی و تغذیه‌ای و جذاب بودن این نکات برای آنها، به پاک کردن باورهای غلط تغذیه‌ای از ذهن آنها کمک می‌کند.»

سنت‌ها بر سر سفره ایرانی

بخش «غذا و ایمنی» با حضور دکتر دباغ مقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی با موضوع نحوه خرید زولبیا و بامیه ضبط می‌شود که وی به شنوندگان توصیه می‌کند: «اگر می‌خواهید از زولبیا و بامیه استفاده کنید، حتما از شیرینی‌فروشی‌های معتبر خریداری کنید.» و در انتهای برنامه بخش «نکته پایانی» نیز با صحبت‌های دکتر کیمیاگر ضبط می‌شود.

در پایان برنامه، نظر مژگان اسدی، گوینده برنامه سفره ایرانی را در مورد اجرای برنامه در حوزه سلامت جویا شدم. او معتقد است: «در برنامه سفره ایرانی، غذاهای سالم و مفید ایرانی و سنتی معرفی می‌شود. سفره ایرانی به دلیل مجله‌ای و سرگرمی بودن، برای مخاطبان جذابیت دارد و خوشحالم که شنوندگان با این برنامه ارتباط خوبی برقرار کردند و بسیار دوست ‌دارند و این از پیامک‌های آنها به برنامه مشخص می‌شود.»

وی معتقد است: «سفره ایرانی، برنامه یکنواختی نیست؛ چراکه مجله‌ای بوده و دارای بخش‌های گوناگون است و گوینده باید با ذوق و سلیقه خود مطلبی را با توجه به بخش‌های برنامه بگوید و گاهی من نیز در برنامه این کار را می‌کنم.»

رقیه بقائی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها