صهیونیستها ادعا میکنند سامانه گنبد آهنین این رژیم توانسته تمام این موشکها را منهدم کند. گردان عزالدین قسام، شاخه نظامی گروه حماس، ضمن پذیرش مسئولیت پرتاب این موشکها، اعلام کرد این عملیات تحت عنوان «دهم رمضان» (العاشر من رمضان) را به شهدای جنگ 1973 علیه رژیم صهیونیستی تقدیم میکند. بنا به گفته مقامات حماس، موشکهای جدیدی که برای بمباران تلآویو و حیفا استفاده شده «الرنتیسی R160»، «الجعبری J80» و «M75» نام داشت.
بنا به گفته منابع خبری، حدود 160 موشک از نوار غزه به سمت مناطق اسرائیلی شلیک شده است که مهمترین آن هدف قرار گرفتن منطقه خضیره در شمال تلآویو بود، زیرا این باعث نگرانی شدید اسرائیلیها شد. همچنین شبکه تلویزیونی المیادین گزارش داد گردانهای قدس به پایگاه نظامی ناحال عوز با استفاده از چهار فروند موشک 107 حمله کردهاند. در یک خبر دیگر گردانهای قدس (سرایاالقدس) شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی از هدف قرار دادن تلآویو با دو موشک از نوع «براق70» خبر داد که یکی از آنها به فرودگاه «بن گوریون» اصابت کرد.
به دنبال این حملات، شهرداری قدس در بیانیهای اعلام کرد با توجه به شدت یافتن درگیریها و افزایش بمباران راکتی فلسطینیان، پناهگاههای عمومی بیشتری در سراسر این شهر آماده کرده است. هدف از این کار کاهش دادن ترس موجود در بین اسرائیلیهاست. به صدا درآمدن آژیر خطر در شهر بیتالمقدس به استثنای یک بار در تاریخ درگیریهای فلسطینی - اسرائیلی در سال 2012، دیگر سابقه نداشته است.
در کنار رعب و وحشتی که این حملات در اراضی اشغالی ایجاد کرده، خسارات مادی فراوانی نیز برای اسرائیلیها بهوجود آورده است. بر این اساس، شبکه تلویزیونی فلسطین الیوم گزارش داد سازمان امور مالیاتی رژیم صهیونیستی گفته است انجام حملات گسترده به نوار غزه، به اسرائیل هزینههای بالایی را متحمل خواهد کرد، به گونهای که تاکنون 5/2 میلیون دلار (نزدیک به ده میلیون شیکل) خسارت بر شهرکهای صهیونیستنشین مجاور غزه وارد شده است. برپایه این گزارش، در پی اصابت موشکهای فلسطینی به اهداف صهیونیستی تاکنون صد مورد شکایت به سازمان امور مالیاتی اسرائیل ارائه شده که طی آن شهرکنشینان صهیونیستی خواستار پرداخت غرامت در ازای خسارتهای ناشی از حملات موشکی مقاومت به داراییهای خود شدند. این گزارش میافزاید: 35 مورد از این شکایتها به دلیل آسیب رسیدن به خودروهای شخصی و 52 مورد به دلیل تخریب منازل و 12 مورد آن به دلیل زیانهایی است که به مزارع شهرکنشینان وارد آمده است.
افزایش آمار شهدای فلسطینی
در این میان، حملات گسترده نیروهای صهیونیست به مناطق مختلف نوار غزه همچنان ادامه دارد. بنا به اعلام ارتش رژیم صهیونیستی، نیروهای هوایی و زمینی ارتش اسرائیل بیش از 400 موشک را به سمت مناطق غزه شلیک کردهاند. در تازهترین این حملات، روز گذشته خانهای در بیت حانون را هدف قرار داد که شش نفر از جمله یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی به شهادت رسیدند و به این ترتیب تعداد قربانیان حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه از روز سهشنبه به 28 شهید رسید. همچنین در حملهای که خانهای مسکونی را در مرکز نوار غزه و ساختمان دانشکده پلیس و منزل یکی از رهبران گردانهای عزالدین قسام را در نوار غزه هدف قرار داده بود 30 فلسطینی زخمی شدند. وزارت بهداشت در نوار غزه نیز اعلام کرد در پی حمله رژیم صهیونیستی که اطراف بیمارستان اروپایی غزه را هدف قرار داده بود 17 نفر زخمی شدند.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی ادعا میکند نیروهای این رژیم پنج فرد مسلح را که میخواستند از دریا وارد پایگاه نظامی زیکیم در جنوب تلآویو شوند به قتل رسانده و تنها یکی از سربازان این رژیم در اثر این حمله زخمی شده است.
به نظر میرسد دامنه این حملات همچنان ادامه داشته باشد. در همین حال مسئولان رژیم صهیونیستی پس از تصمیم خود برای گسترش عملیات نظامی در نوار غزه اعلام کردند 40 هزار سرباز ذخیره را فراخواندهاند. موشه یعالون، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز گفت: در صورتی که حماس به برقراری آرامش پایبند نباشد و شلیک راکتها را متوقف نسازد، عملیات نظامیای که ارتش اسرائیل علیه غزه آغاز کرده است ظرف چند روز ادامه خواهد یافت. در مقابل ابوعبیده، سخنگوی گردانهای عزالدین قسام خاطرنشان کرد: در صورتیکه حمله به نوار غزه متوقف نشود ما نیز دامنه حملات خود را گستردهتر خواهیم کرد و ما اکنون در فصل جدیدی از فصلهای جهادمان به سر میبریم.
واکنش بینالمللی
ادامه حملات و درگیریهای شدید در غزه، با واکنشهای بینالمللی روبهرو شده است. بر این اساس باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا با اشاره به تحولات اخیر سرزمین اشغالی از صهیونیستها و فلسطینیان خواست از خود خویشتنداری نشان دهند و با روحیه انتقامجویی رفتار نکنند. اوباما تصریح کرد: در این زمان خطر، همه آنهایی که درگیر در موضوع هستند باید از بیگناهان محافظت کنند و به شیوهای حساب شده و معقولانه رفتار کنند.
اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیهای ضمن انتقاد از اقدامات فلسطینیان، حمله هوایی رژیم صهیوستی را محکوم کرد و از هر دو طرف خواست تمامی تلاش خود را برای تحقق آتشبس به کار گیرند. محمد مومنی، سخنگوی رسمی دولت اردن نیز ضمن محکوم کردن حملات رژیم صهیونیستی اظهار کرد: پیامدهای این تجاوز وحشیانه میتواند برای غزه و منطقه منفی باشد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد