
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
وسیلهای که با رنگ آبی خود همواره خاطرات خوشی در گرماگرم تابستان برایمان به ارمغان آورده، اما گاهی هم باعث دردسرهایی شده است. این رنگ نوستالژیک که یادآور کولرهای آبی پشتبام خانههاست بهترین وسیله برای رهایی از گرمای تابستان است.
هرچند این مکعب آبی رنگ که امروز در طرحها و مدلهای مختلف تولید میشود دیگر تنها درمان گرمای تابستانمان نیست، اما باز هم با توجه به اقلیم کشورمان به عنوان مهمترین وسیله برودتی در منزل و محل کار استفاده می شود. بازار این هفته جامجم سراغ مهمترین کالای تابستانی بازار یعنی کولر رفته تا از چند و چون خرید و نگهداری از آن برایتان بگوید.
گازی یا آبی چاره کار کدام است؟
براساس آمارها تا پایان سال 91 دست کم 14 میلیون کولر آبی در کشورمان هر سال تابستان، هوای مطبوع و بهاری را برای صاحبان خود فراهم کرده است، بنابراین جای تردید نیست با توجه به اقلیم کشورمان و البته فرهنگ مردم ایران، همان جعبههای نوستالژیک آبیرنگ یا کولرهای آبی هنوز هم به عنوان اصلیترین منبع برودتی در فصول گرم ما هستند. این در حالی است که نباید از کولرهای گازی هم غافل شد، هرچند ممکن است بسیاری با شنیدن نام این وسیله به خود بلرزند، البته نه برای سرمای مطبوعش بلکه به دلیل صورتحساب برق مصرفی منزل! اما با توجه به فناوریهای نوین و البته استفاده از روشهای جدید در مصرف انرژی این نوع کولرها میتوان آنها را رقیبی سرسخت برای جعبههای آبی رنگ بالای پشتبام منازل خود تصور کنیم.
با این حال به یاد داشته باشیم گاهی اوقات آب و هوا و شرایط اقلیمی محل سکونت ما مثل رطوبت هوا باعث شده حق انتخاب نداشته باشیم و برای فرار از گرما به هوای مطبوع تولید شده توسط کولرهای گازی پناه ببریم، چون کولرهای آبی برای مناطقی که رطوبت کمی دارد، مناسب است و گازیها در مناطق مرطوب یا به قول خودمان شرجی، با قدرت حکمرانی میکنند.
چه حجم از هوای سرد نیاز دارید؟
اگر از مشتریان پروپا قرص کولرهای آبی هستید یا این که استفاده از فناوری را بهترین روش رهایی از گرمای تابستان میدانید فرقی نمیکند، چون همواره یک پرسش ذهن متقاضیان کولر خواه آبی یا گازی را به خود مشغول کرده و از خود میپرسند کولر چه اندازه برای منزل یا محل کار ما مناسب است؟ پرسشی که اگر خوب برای رسیدن به پاسخش تحقیق نکنیم، ارمغانی جز پشیمانی و کلافه شدن از گرمای تابستان برایمان نخواهد داشت.
به طور کلی، میزان سرمادهی کولرها برای استفاده غیرصنعتی و معمولی در کولرهای آبی با حروف CFM و در کولرهای گازی با BTU نمایش داده میشود که معمولا در نمونههای آبی از 2300 تا 8000 دیده میشود، اما در کولرهای گازی رقمها بالاتر از نوادگان آبیشان است که از 9000 تا 36000 مشخص شده است. برای محاسبه میزان سرمادهی در هر یک از این نوع کولرها باید به موارد مختلفی توجه داشته باشید که عبارتند از: طبقه مکان مورد استفاده، میزان تابش آفتاب، محل نصب کولر، ضخامت دیوارها و از همه مهمتر مکان جغرافیایی مورد استفاده است. به عنوان مثال در کولرهای گازی برای یافتن کولر مناسب این گونه عمل کنید؛ اگر محل مورد نظر شما در طبقات میان ساختمان قرار دارد و اطراف آن پوشیده است، به ازای هر مترمربع بنا 400 تا 600 Btu در نظر بگیرید و اگر به طبقات فوقانی یا به پشت بام نزدیک هستید، به ازای هر مترمربع 600 تا 800 Btu محاسبه کنید. جدول بالا میتواند به عنوان راهنمایی برای خرید کولر آبی یا گازی مناسب باشد، اما به یاد داشته باشید اعداد مندرج در این جدول با درنظر گرفتن شرایط عادی تعیین شده است؛ به عنوان مثال اگر محل مورد نظر شما بیش از حد آفتابگیر است باید به میزان مورد نیاز سرماسازی کولر مورد نظر خود 10 درصد بیفزایید یا برعکس اگر این مکان دور از آفتاب قرار گرفته باید 10 درصد از میزان سرمای مورد نیازتان بکاهید.
برچسب انرژی را جدی بگیرید
با توجه به افزایش قیمت حاملهای انرژی بدون تردید برای انتخاب کولر مورد نیاز باید به برچسب انرژی نصب شده روی این وسیله خوب دقت کنیم .چون در غیر این صورت با دیدن صورتحساب برق آن قدر آمپر شما بالا خواهد رفت که حتی سرمای کولری را که خریدهاید هم نمیتواند آن را پایین بیاورد! بنابراین قبل از این که کولر مورد نظر خودتان را انتخاب کنید خوب به برچسب انرژی نصب شده روی آن دقت کنید چون با این کار به جیب خودتان خدمت بزرگی کردهاید.
به این ترتیب اگر از مشتریهای کولر آبی هستید باید بدانید میزان مصرف انرژی این نوع کولرها میان ردههای G یاF قرار گرفته است، اما در نوع گازی حتی با حروف A+ که در واقع نمادی برای مصرف پایین انرژی است مواجه خواهید شد، اما بهیاد داشته باشید به طور کلی میزان مصرف انرژی برق در کولرهای گازی حتی در بهترین شرایط تقریبا سه برابر بیشتر از کولرهای آبی است. بنابراین سعی کنید با توجه به شرایط اقلیمی و البته موقعیت مکانی محل مورد نظر خودتان میان کولرهای آبی و گازی آن دسته که کمترین میزان مصرف انرژی را دارند، انتخاب کنید تا علاوه بر کمک به اقتصاد خانواده به بحث صرفهجویی نیز اهمیت داده باشید.
معایب و محاسن انواع کولر
جای تردید نیست هم کولرهای آبی و هم کولرهای گازی دارای معایب و محاسنی مختص خود است؛ بنابراین لازم است درباره آنها بدانیم هرچند گاهی اوقات این شرایط اقلیمی محل مورد نظر ماست که امکان انتخاب میان این دو وسیله را گرفته و فقط یک گزینه مقابلمان قرار میدهد.
به طور کلی مهمترین عیب کولرهای آبی یا همان جعبههای آبی رنگ نوستالژیک خاطراتمان، پرمصرف بودن و گاه بازدهی پایین آنها بخصوص در میزان مصرف آب است، اما نکته دیگری که کولرهای آبی را گاهی اوقات از فهرست خرید افراد حذف میکند، بحث آلودگی هوای کلانشهرهایی مثل تهران است، چون این نوع کولر نمیتواند هوای خارج از منزل را پاک، سالم و خنک داخل منزل، تحویل شما بدهد و حتی گاهی اوقات خود نیز به دلیل رشد قارچ روی پوشالهایش باعث ایجاد آلودگی و حساسیتهایی برای افراد نیز میشود، اما در کولرهای گازی در صورت انتخاب برند قابل اعتماد و اندازه مناسب برای محل موردنظر صرفا میتوان هزینه بالای نگهداری را در نظر گرفت، چون واقعا مشکل اضافهای در آنها نسبت به نوادگانشان نیست.
عماد عزتی / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد