این مکان که از نظر تعداد و تنوع فسیلی بسیار غنی است، میتواند زوایای دیگری از حیات در ماقبل تاریخ را برای انسان روشن کند.
دیرینه شناسان معتقدند این فسیل مربوط به گونه جدیدی تیتاناسور باشد.تیتاناسور دایناسوری با گردن و دم دراز بوده که روی چهار پا حرکت میکرده و حدود 90 میلیون سال قبل در دوران کرتاسه میزیسته است.محققان میگویند وزن این دایناسور علف خوار بیش از وزن 14 فیل آفریقایی یعنی چیزی حدود 90 تن و طول این جانور حدود 40 متر بوده است.
رکورد قبلی مربوط به دایناسوری به نام آرژنتینوسوروس بوده که فسیل آن در آرژانتین کشف و برآورد میشود حدود 36.6 متر طول داشته است.
یافتهها به همین جا ختم نمیشود. استخوانهای مربوط به حداقل هفت دایناسور که به نظر جوانتر بودهاند در این محل کشف شد. خوزه لوئیس کارالیدو یکی از هشت دانشمندی که در این تحقیق شرکت داشتهاند میگوید: این کاملترین کشف این نوع دایناسور غول پیکر در جهان است و یک کشف مهم برای دنیای علم محسوب میشود.
اولینبار سال 2011 و به شکلی تصادفی فسیل های این منطقه که حدود 1300 کیلومتر از بوئنوس آیرس فاصله دارد توسط یک کارگر مزرعه کشف شد. این کارگر برای اولین بار موفق به کشف استخوان عظیم پا به طول 2.4 متر شد. کاوشها و حفاریها در ژانویه 2013 ادامه یافت و محققان موفق به کشف استخوانهای کاملی از دم، نیم تنه و گردن دایناسور شدند که اجازه میداد تصویر کاملتری از این جانور غول پیکر در زمان حیاتش ترسیم کنند. محققان آرژانتینی و اسپانیایی موفق به کشف ده استخوان مهره از نیم تنه،40 استخوان از دم و قسمتهایی از گردن و پاها بهطور کامل شدند.
یکی از کارشناسان موزه ادیجیو فروگلیو در شهر جنوبی ترلیو آرژانتین میگوید: تا به حال آنچه در مورد ساروپادها در سراسر جهان شناخته شده بود، حاصل اکتشافات ناقص فسیلی بود.کارالیدو میگوید: ما معتقدیم تاکنون فقط 20 درصد استخوانهای دفن شده در این محل را یافته باشیم. این کشف به روشن شدن آناتومی این دایناسور گیاهخوار عظیمالجثه کمک بسیار زیادی خواهد کرد. بقایای پیدا شده همچنین به محققان کمک می کند با باز سازی شکل عضلات این مخلوق ، میزان انرژی لازم برای حرکت این جانور را محاسبه کنند.
در این محل همچنین 60 دندان دایناسور پیدا شده که 57 تای آن مربوط به تیرانوتیتان یکی از بزرگترین گوشتخواران لاشهخوار است. علاوه بر استخوانها، مقداری فسیل شاخ و برگ در این مکان پیدا شده که به محققان در بازسازی اکوسیستم آن زمان کمک میکند.
کارالیدو میگوید بهکمک این فسیلها ما به بازسازی بسیار دقیق از آناتومی جانور و یافتن پاسخ بسیاری از سوالات قادر خواهیم شد. از جمله اینکه چگونه جنوب آرژانتین برای بسیاری از گونههای عظیمالجثه دایناسورهای گیاهخوار شرایط مطلوبی را فراهم میکرده است.
پل بارت متخصص علم فسیلشناسی و انسانشناسی موزه تاریخ طبیعی لندن میگوید: البته ادعای اینکه این دایناسور بزرگترین دایناسور روی زمین بوده باید به تائید برسد.
دیوید برنهام از متخصصان دیرینهشناس دانشگاه کانزاس میگوید: چه این دایناسور بزرگترین دایناسور روی زمین باشد و چه نباشد، این گنج کشف شده به بازسازی گذشتههای بسیار دور کمک شایانی میکند. پیدا کردن فسیل دایناسورهای زیاد در یکجا فرضیه زندگی کردن دایناسورهای گیاهخوار بهصورت گلهای را تقویت میکند.
منبع: phys.org / مترجم: آتنا حسنآبادی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد