ایده
آلمریا، شهری ساحلی است که به دلیل حاصلخیزی خاک آن زمینهای کشاورزی و گلخانهها همیشه سرسبز هستند.
خاویر رونق کشاورزی و صادرات گسترده محصولات شهر آبا و اجدادیاش را از کودکی مشاهده کرده بود، اما هیچگاه به نکتهای که بعدها به ایدهاش بدل شد، دقت نکرده بود. او وقتی دید هر روز حجم زیادی از محصولات کشاورزی برداشت و به خارج از شهر ارسال میشود، ناگهان به این فکر افتاد که چه میشد اگر هر کسی میتوانست در هرکجای دنیا در خانه خودش کشاورزی کند و در انتظار میوه و سبزی مورد نیازش ننشیند. او آرزو میکرد کاش روزی برسد تا بهجای محصول، نحوه به بار آوردن آن را صادر کرد تا هر کسی هر چه دوست دارد در خانهاش، حتی در یک آپارتمان کوچک پرورش دهد.
تلاش
ایده خاویر خیلی جذاب بود، ولی او هیچ ذهنیتی از عملی کردن آن در سر نداشت، چون در واقع همان قدر از کشاورزی میدانست که یک کشاورز از مهندسی الکترونیک. او ایدهاش را نیوا (Niwa) نامید و با دوستان همدانشگاهیاش در میان گذاشت و پس از بحث و جدلهای فراوان به این نتیجه رسید کار از لحاظ تکنولوژیک و آی. تی شدنی است، اما در مهمترین بخش که به کشت مربوط میشد ضعف داشت. بنابراین موضوع را با یک متخصص کشاورزی که بعدها یکی از اعضای جدانشدنی تیم شد در میان گذاشت. آنها باید دستگاهی میساختند که در هر خانه جا میشد و علاوه بر اینکه بتوان در آن گیاه پرورش داد، امکانات دیجیتال پیشرفته نیز داشته باشد. مشکل دیگری هم وجود داشت، دستگاه باید طوری طراحی میشد تا هر کاربر بتواند با کمترین اطلاعات در آن گیاه پرورش بدهد و بهرهوری داشته باشد.
از آنجا که محصول باید بیعیب و نقص و با کمترین اتکا به کاربر ساخته میشد، خاویر و دوستانش با تعداد زیادی کشاورز و متخصص گیاهشناس مشورت کردند. حدود دو سال طول کشید و در نهایت توانستند یک مدار کنترلکننده الکترونیک طراحی کنند که میتوانست مثل یک کشاورز از گیاه مراقبت کند و کنترل آن را در دست بگیرد. هوشمندشدن این مدار الکترونیک میسر نمیشد مگر با استفاده از کلی حسگر. این حسگرها میزان دما، رطوبت و نور مورد نیاز گیاه را تخمین میزنند و آنها را در اختیار گیاه قرار میدهند. این عوامل خاویر را ترغیب کرد برای آبیاری نیز از یک سیستم خودکار بهره گیرد تا بدون حضور شخص، حتی از راه دور نیز آبیاری انجام شود. به این ترتیب دستگاه با کنترل همه نیازهای گیاه، مانند مادری دلسوز مراقب آن است و در زمان لازم به آن آب، نور، دما و هوای لازم را میدهد. در گام نهایی خاویر به کمک دوست کشاورزش به این نتیجه رسید تا از سیستم هیدروپونیک استفاده کند. در این روش ریشه گیاه به جای خاک درون آب قرار میگیرد و تمامی مواد مورد نیاز از راه آب به گیاه تزریق میشود. این روش علاوه بر سهولت، از کثیفشدن دستگاه نیز جلوگیری میکرد.
زیرساخت مورد نیاز برای یک کشت هوشمند تامین شده بود اما هنوز به یک ابزار جانبی نیاز بود تا چرخه آن کامل شود. برای هوشمند کردن کامل دستگاه خاویر به این فکر افتاد تا نیوا را به تلفن هوشمند پیوند دهد. برای این کار با کمک گرفتن از یک تیم برنامهنویس برنامکی مخصوص ساخت. برنامک جدول زمانی دقیقی درون خود دارد که از مرحله بذر تا به عمل آمدن گیاه درون آن تعبیه شده است. گیاههای مختلف درون برنامک تعریف شدهاند؛ تنها کاری که کاربر باید انجام دهد این است که بذر گیاه مورد نظرش را تهیه کرده و درون آب قرار دهد سپس نامش را از فهرست موجود در برنامک انتخاب کند. با انجام این کار بقیه کارها به نیوا و تلفن هوشمند سپرده میشود تا گیاه یک به یک مراحل جوانهزدن و رشد را طی کند و محصول به بار نشیند. البته کاربران حرفهای و متخصص در کاشت گیاه میتوانند برنامه و تنظیمات خود را برای دستگاه تعریف کنند و پس از کاشت موفق یک گیاه تجربه خود را با دیگر کاربران نیوا به اشتراک گذارند.
نمونه اولیه دستگاه با تمامی امکانات مد نظر خاویر به شکل جعبهای چوبی و مکعب مستطیل ساخته شد، اما برای رقابت و جلب مشتری در دنیای پرزرق و برق امروزی طراحی حتی از کارایی نیز با اهمیتتر است. به این منظور برای به دست آوردن یک طراحی بینظیر و ارزان خاویر به چین رفت و با یک شرکت طراح صنعتی همکاری کرد تا در نهایت پس از چهار ماه به یک طراحی مشتری پسند دست یافت.
آینده
خاویر هماکنون توانسته نمونه اولیه دستگاه رویاییاش را با یک طراحی شیک بسازد. برای کاربردیتر کردن آن و اینکه هر کسی بتواند با توجه به مساحت خانهاش از نیوا استفاده کند، دو نمونه با اندازه کوچک و بزرگ پیشتولید کرده است. با این حال گرچه خاویر به کمک تیمش توانسته سختترین مراحل را پشت سر بگذارد، اما هنوز هم در مهمترین مرحله با مشکلی اساسی دست و پنجه نرم میکند؛ تامین سرمایه برای تولید انبوه. برای رفع این مشکل، او توانسته سرمایه اولیه درخوری به کمک سایتهای جمعسپاری به دست آورد و نظر افراد زیادی را از سراسر جهان به سوی طرح خود جلب کند. او امیدوار است در آینده نزدیک همه افراد شهرنشینی را که غرق در زندگی ماشینی و از طبیعت دور شدهاند، با خود همراه کند تا با داشتن یک نیوا در خانه خود، محصولاتی دلخواه را پرورش دهند.
نام: خاویر موریلاس (Javier Morillas)
تحصیلات: مهندسی الکترونیک
محل تولد: اسپانیا
نام ایده: نیوا (Niwa)
وبسایت: getniwa. com
نظرتان در مورد این ایده چیست؟ پیشنهادها و انتقادهای خود را درباره تلاش این هفته با ما در میان بگذارید. کلیک حرفهای شما را به گوش خاویر موریلاس میرساند. شاید در آینده نهچندان دور یکی از اعضای طرح او شدید! علاوه بر این، کلیک دست افرادی را که توانستهاند ایده دانشبنیان خود در فضای آی.تی را به یک کسبوکار تبدیل کنند به گرمی میفشارد. ما را از شنیدن داستانهای خود محروم نکنید، کلیک بیصبرانه منتظر شماست.
آدرس ایمیل: Click@jamejamonline.ir شماره پیامک: 300011226
رامین فتوت
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد