در گذشته برای افزایش ماندگاری و تاخیر در فساد محصول از روش دودی کردن استفاده میشد. اما با توجه به اینکه امروزه در تمام خانهها کانون سردی همچون یخچال و فریزر حضور بسیار پررنگی دارد، بسیاری از تولیدکنندگان از این روش فقط برای تنوع بخشیدن به عطر و طعم محصول و مشتریپسندی استفاده میکنند. سوسیس و کالباس دودی، انواع اسنکها و گوشت و سس دودی از این جمله است.
عصاره دود چیست؟
به طور معمول برای دودیکردن به منظور افزایش ماندگاری محصول هشت تا 10 ساعت محصولاتی چون برنج، گوشت یا ماهی را در اتاقکهایی در معرض مستقیم دود حاصل از سوزاندن چوب درختان قرار میدهند. اما اگر بخواهند از دود تنها برای تنوع طعم استفاده کنند از چند قطره عصاره یا اسانس دود که تنها بوی دود میدهد، استفاده میکنند.
عصاره دود از همان دود حاصل از سوزاندن چوب درختان به دست میآید با این تفاوت که این دود را تقطیر، تصفیه و تغلیظ کرده و میزان کمی از آن را با آب یا روغن مخلوط و به شکل مایع درمیآورند یا اینکه ترکیب حاصل را به گاز تبدیل و آن را روی غذا اسپری میکنند.
عصاره دود کم خطر یا پرخطر؟
اما آیا عصاره دود به اندازه دودیکردن مستقیم محصول خطرناک و سرطانزاست؟
دود به هر شکلی که تولید شود اگر تحت نظارت و کنترل نباشد، میتواند سرطانزا باشد. در واقع، دود زمانی خطرناک میشود که حاصل از سوزاندن چوبهای حاوی شیره و صمغ سمی یا آغشته به مواد نفتی، رنگ، روغن یا قیر باشد.
در این صورت ترکیبات سرطانزایی همراه دود متصاعد میشود و به بافت محصول نفوذ میکند البته چون عصارههای دودی به میزان کم استفاده میشود و بیشتر تولید کارخانه بوده و در آنجا بستهبندی میشود، اگر مجوزدار باشند به نظر نمیرسد برای سلامت مشکلساز باشد.
اما به دلیل آنکه هنوز تحقیقات روی این عصاره کامل نشده است، برای اطمینان بیشتر، بهتر آنکه از محصولات دودی و همچنین عصاره دود در هفته بیش از یک یا دو بار استفاده نشود. اما کودکان، خانمهای باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مصرف این فرآوردهها بخصوص اسنکهای دودی را محدود و به یکی دو بار در ماه تقلیل دهند.
لازم است این را هم بدانید دودیکردن غذاها بخصوص برنج و انواع خورشها برای افرادی که عطر و طعم دود با ذائقهشان سازگار است، میتواند باعث افزایش اشتها و در نهایت اضافهوزن شود.
بهتر است محصولات دودی شده را همراه سبزی و میوه مصرف کنید؛ چرا که حاوی مواد آنتیاکسیدانی بوده و قادر به خنثیسازی ترکیبات سرطانزا هستند. در ضمن فرآوری و سرخکردن غذاهای دودی میتواند اثرات نامطلوب دود را تشدید کند.
فاخره بهبهانی - گروه سلامت
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد