حتی تصورش هم حالتان را بد میکند، شاید هم پیش خودتان فکر میکنید که شوخی بیمزهای بوده، اما این موضوع واقعیت دارد.
این نگرانی همیشگی شهروندان تهرانی است. آنها از آبی مینوشند و میوه و سبزیجاتی مصرف میکنند که همواره نسبت به سلامت آن تردید دارند و این نگرانی محصول بیفکری و سهلانگاری 17 هزار واحد صنعتی است که فاضلاب خود را روی سطح زمین رها میکنند.
اما این پایان ماجرا نیست؛ فاضلاب رها شده روی سطح زمین راه خود را پیدا میکند و سرازیر میشود به سمت زمینهای کشاورزی جنوب شهر تا از آنجا جذب میوهها و سبزیجاتی شود که برای مصرف اهالی یک شهر کاشته شده است، غافل از اینکه آبی که پای سیراب شدن این محصولات میرود تا چه اندازه سلامت شهروندان یک شهر را تهدید میکند.
رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهر تهران هم ازاین وضع ابراز نگرانی میکند و با اشاره به دو میلیون مترمکعب فاضلابی که 17 هزار واحد صنعتی آن را در معابر و زمینهای کشاورزی رها میکنند تا به سمت جنوب شهر روانه شود، این موضوع را زنگ خطر مهمی برای آلودگی منابع زیرزمینی و تهدیدی برای سلامت و بهداشت شهری میداند. شاعری این را هم میگوید که بخشی از این فاضلابها مربوط به پسماند بیمارستانی است که بخش عمدهای از آن را زبالههای خطرساز تشکیل میدهد و در این میان این وظیفه سه دستگاه متولی یعنی سازمان آب و فاضلاب، سازمان محیطزیست و وزارت صنایع است تا دست روی دست نگذارند و در کوتاهترین زمان ممکن به این وضع نگرانکننده رسیدگی کنند.
مشکل فاضلاب شهری و صنعتی اما تنها نکته نگرانکننده برای تهرانیها نیست، زیرا مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو نیز از احتمال نیتراته شدن آب تهران خبر داده و میگوید: دو سال پیش با همکاری معاونت بهداشتی وزارت بهداشت نمونهبرداری روی آب تهران آغاز شد که در این بررسی مشخص شد به دلیل کمآبی حجم نیترات بالا رفته و آب مصرفی با آب چاه مخلوط شده بود، در نتیجه فاضلاب منازل به آب ورود کرده است.
هرچند این مقام مسئول میگوید که همان موقع طی نامهای محرمانه دستور لازم برای رسیدگی به موضوع داده شد، اما این هشدار را هم میدهد که حالا دوباره احتمال نیتراته شدن آب تهران مطرح شده است که برای بررسی مجدد ماجرا تیم ویژهای تشکیل شده تا کیفیت آب مصرفی شهروندان تهرانی بررسی شود و در صورت مشاهده مشکلی در این باره هرچه سریعتر چارهای در این زمینه اندیشیده شود. رسیدگی به معضلات شهری آنجا که پای سلامت یک جامعه به میان میآید نکتهای نیست که دستگاههای متولی بتوانند به این سادگیها از کنارش بگذرند، بنابراین لازم است تا سازمانهای مسئول نسبت به سلامت و ایمنی شهروندان بیتفاوت نباشند و پیش از تبدیل شدن این مشکلات به یک بحران شهری، از وقوع یک فاجعه احتمالی پیشگیری کنند.
پوران محمدی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد