این راسته بازار از میدان ارگ کرمان شروع و به میدان مشتاقیه ختم میشود. هر بخش از بازار کرمان در زمان یکی از فرمانروایان این شهر ساخته شده و به خاطر برخی ویژگی هایش در ایران منحصر به فرد و دارای شهرت جهانی است. این بازار طولانیترین راسته بازار ایران محسوب میشود.
بازار ارگ: اولین بخش بازار ارگ است که از میدان ارگ شروع میشود و تا چهار سوق گنجعلیخان ادامه دارد. این بازار به دو بخش فرعی تر به نام های «بازار نقارخانه» و «بازار سراجی» تقسیم میشود.
چهار سوق گنجعلیخان: محل تقاطع دو راسته بازار را چهار سوق میگویند. بدلیل برخورد تقاطع دو راسته بازار در محل چهار سوق گنجعلی خان در گذشته این مکان مهمترین و پر ترافیکترین نقطه شهر محسوب میشد. این چهار سوق جز مجموعه گنجعلیخان است. نمای داخلی این چهار سوق با گچ بری جالب و نقاشی های با رنگ و روغن با اینکه ۴۰۰ سال از ترسیم آنها میگذرد هنوز زیبایی خود را حفظ کردهاند. تا قبل از ورودی معماری جدید و تداخل معماری غربی، گنبدهای بازار به صورت یک باند به هم پیوسته بوده و از مرتفعترین بناهای شهر بعد از مسجد جامع محسوب می شده و از مرتفعترین گنبدهای شهر به شمار میآمد.
بازار گنجعلیخان: این بازار حد فاصل بین چهار سوق و بازار اختیاری است. سبک معماری بسیار جالبی را از عصر صفوی به یادگار گذاشته و در بخش جنوبی میدان گنجعلی خان قرار گرفته است. در سمت راست این بازار حمام تاریخی و زیبای گنجعلیخان و هجده مغازه قرار دارد و در سمت چپ آن طاقنماهایی طراحی شدهاند که منظره زیبایی را نشان میدهند.
بازار اختیاری: چهارمین قسمت بازار کرمان است که از انتهای بازار جنوبی گنجعلی خان شروع میشود و تا اول بازار وکیل امتداد مییابد. از عناصر موجود در این بخش از بازار میتوان مدرسه شیخیه، کاروان سرای گلشن، سه بازارچه سرداری و در انتهای آن حمام و چایخانه سنتی وکیل را نام برد.
بازار وکیل: درانتهای بازار اختیاری و مجموعه وکیل واقع شده است. به دستور محمد اسماعیل خان وکیل المک حاکم کرمان در ۱۲۸۲ هجری قمری 1856میلادی و پسرش مرتضی قلی خان وکیل ثانی و اولادش مجموعه بزرگی شامل کاروان سرا، بازار، حمام و مسجد ساخته شده که هنوز هم به نام وکیل خوانده میشود و بازار آن از زیباترین بازارهاست. بخش تجاری که بازار وکیل خوانده میشود بین مسجد جامع و ارگ قرار گرفته است.
بازار سردار: این بازار به صورت چند بازارچه متقاطع است که با سه راسته اصلی که در حاشیه بازار قرار دارند به بازار اختیاری متصل میشود. اکثریت قریب به اتفاق مغازههای آن پارچه فروشی است.
بازار مظفری: بازار مظفری از انتهای بازار وکیل شروع و به خیابان میرزا رضای کرمانی ختم میشود.
بازار مظفری جزء مجموعه امیر محمد مظفر است و از پدیدههای این بخش از بازار میتوان تکیه (صفه) عزاخانه، بازار قدمگاه، و مسجد جامع کرمان را نام برد.
بازار قلعه محمود: اولین بخش از بازار شمالی-جنوبی است که در جنوبیترین بخش آن واقع شده است. به اولین بخش از این بازار، بازار دروازه ریگ آباد نیز میگویند. در گذشته این بازار اهمیت بیشتری داشته و هنوز هم آهنگریها به سبک قدیم در این بخش از بازار به چشم میخورند.
بازار میدان قلعه: این بازار از خیابان امام خمینی رو به روی بازار قلعه محمود شروع و به چهار سوق گنجعلی خان ختم میشود. به سبب نزدیکی به بازارهای شرقی _ غربی اهمیت آن از بازار قلعه محمود بیشتر است و رونق اقتصادی بیشتری دارد.
بازار مسگری: این بازار در حاشیه میدان گنجعلیخان واقع است.
بازار زرگری: این بازار که شمال- جنوبی است، از گوشه شمال شرقی میدان گنجعلیخان آغاز میشود.
بازار کفاشها: بازاری است که در آن مغازههای کفش فروشی واقع است. این بازار به خیابان شریعتی ختم میشود و به موازات بازار زرگری میباشد.(باشگاه خبرنگاران)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد