جام جم ورزشی /52 روز تا جامجهانی ۲۰۱۴ مانده؛ روزشمارها می گویند. نگاه ها این بار به ریودو ژانیرو دوخته شده، کشورهایی که توانستند در جام جهانی حضور داشته باشند برنامه های زیادی در سر دارند، از سرود برای تیمشان گرفته بگیر تا قهرمانی. قهرمانی، سهم یک تیم می شود اما تقریبا همه سرود دارند، برای ایران هم قرار است احسان خواجه امیری بخواند. خواننده پاپ خوانی که محبوبیتش را بیشتر مدیون خواندن تیتراژ سریالهای پربیننده تلویزیونی است. شاید همین موضوع باعث شده تا او انتخاب فدراسیون فوتبال باشد. اما خواندن تیتراژ سریال کجا و خواندن سرود تیم ملی در جام جهانی کجا؟
رئیس کمیته فرهنگی فدراسیون فوتبال می گوید هفته آینده ضبط سرود تیم ملی آغاز می شود و می افزاید: ترانه سرود ملی آماده شده و در مرحله تنظیم آهنگ هستیم. نباید از ترانه سروده شده انتظار کلمات پیچیده داشته باشیم. سعی شده در این ترانه ایران دوستی، مهر به ایران و فرصت جام جهانی را با کلمات بسیار ساده بیان کنیم.
محمدرضا ملامحمد؛ رئیس کمیته فرهنگی فدراسیون فوتبال، اطلاعاتی درباره این که ترانه این سرود را چه کسی سروده و یا اینکه تنظیم آن را کدام آهنگ ساز قرار است انجام دهد نمی دهد و اعلام خبر آن را به هفته آینده در برنامه ای که احسان خواجه امیری هم حضور خواهد داشت موکول می کند. اما می گوید که سیروس مقدم کلیپ سرود تیم ملی را می سازد.
وی با بیان این مطلب اظهار می کند: تا کنون با چند کارگردان برای ساخت موزیک ویدیو سرود تیم ملی مذاکره شده، اما محتمل ترین و جدی ترین گزینه سیروس مقدم است چراکه صحبت های مقدماتی با این کارگردان زده شده و وی هم موافقت اولیه را اعلام کرده است. بیستم اردیبهشت ماه از سرود تیم ملی برای جام جهانی 2014 رونمایی خواهد شد.
وی تاکیدمی کند: در ساخت موزیک ویدیو برای سرود تیم ملی تنها به دنبال فوتبال نیستیم و می خواهیم در عین سادگی به سرعت در ذهن مردم تاثیر بگذاریم. این کلیپ نمی خواهد تمام ایران را بشناساند و تنها به دنبال نشان دادن گوشه ای از فرهنگ ایران است. به نظر من تا الان که خوب پیش رفته ایم.
ملامحمد همچنین بیان می کند: به دنبال مخاطب جهانی نیستیم. ادعای جهانی بودن نداریم و گروه مخاطبان ما ایرانیان هستند. ما هم بر اساس روال منطقی که وجود دارد موسیقی ایرانی را برای جام جهانی 2014 آماده خواهیم کرد و قبل از آخرین اعزام کاروان ایران به جام جهانی این موسیقی از رسانه های مختلف پخش خواهد شد. می خواهیم حال و هوای جام جهانی را با این سرود در میان ایرانیان ایجاد کنیم.
نگاه ملی به سرود تیم ملی وجود ندارد
اما به نظر می رسد اهل موسیقی مثل ملامحمد خوشبین نیستند. یکی از این منتقدان فریدن خلعتبری است. او معتقد است این جریان را زمانی می توان جریان ملی دانست که پشتش بینش ملی وجود داشته باشد.
آهنگ ساز روز دهم و مجموعه شاهگوش در توضیح بیشتر می افزاید: نگاه و عمل مسوولان در چنین مقوله هایی ملی نیست. اگر درگیر یک مقوله مذهبی بودند به اندازه کافی هزینه می کردند اما وقتی موضوع ملی می شود مسوولان جمهوری اسلامی نگاه ملی ندارند.
خلعتبری اظهار تاسف می کند از این که در مورد ماجراهای ملی، نگاه لمپنی وجود دارد و یادآوری می کند: در مورد مسائل مذهبی از بهترین متخصصان استفاده می کنند. برای مثال اگر قرار باشد برای امام رضا(ع) ضریحی ساخته شود حتما به سراغ هنرمندان سرشناسی مانند استاد فرشچیان می روند. امکان ندارد به کمتر از او اعتماد کنند اما در مورد موضوعات ملی مانند همین سرود تیم ملی در جام جهانی 2014 دنبال کم هزینه ترین راه هستند و به سراغ اساتید برجسته در این حوزه نمی روند.
این آهنگساز می افزاید: در یک کار ملی باید از ریتم، نغمه، ساز، ملودی و ... ایرانی استفاده شود نه این که تقلیدی باشد و گرنه می شود مثل موسیقی پاپی که در کشور رایج است که آن هم تقلیدی از موسیقی ترکیه ای است.
به نظر او اگر مسوولان نگاه ملی داشتند باید بهترین خواننده ملی را که استاد شجریان است برای این کار انتخاب می کردند و یا این که ساخت موزیک ویدیو را به بهترین کارگردان ملی ایرانی می سپردند که متاسفانه این اتفاق نیافتاده است.
۵۲ روز به سرعت باد در یک چشم بر هم زدن سپری خواهد شد. تیم ملی ایران راهی برزیل می شود و یک سرود این تیم را بدرقه خواهد کرد. چه کسی می داند، شاید خوش بینی ملامحمد جواب داد و سرود تیم ملی با صدای خواجه امیری حال و هوای ریو را به ایران آورد. شاید هم به گفته خلعتبری صدای شجریان، غایب اغماز نشدنی جام جهانی 2014 برزیل باشد.
سایت خانواده بزرگ ورزش
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم