به گزارش جام جم آنلاین حجت الاسلام علیرضا جوادی شب گذشته در برنامه شب آسمانی شبکه قرآن و معارف سیما به موضوع اصالت و پیدایش تشیع پرداخت و اظهار داشت: وهابیت که خودش هیچ پشتوانه و عقبهای ندارد به تعبیر مقام معظم رهبری که فرمودند مولودشان بر حرام است شیعه را متهم می کند و می گوید شیعه ساخته و پرداخته جریانهای سیاسی و یا ساخته بعضی افراد غیر مسلمان مانند یهودیهاست.
وی ادامه داد: اصل پیدایش شیعه و زمان تاریخ پیدایش تشیع همزاد و همزمان با نبوت است، زیرا بخشی از تعالیم الهی را که پیامبر با خود آورده است، مربوط به هدایت امت اسلامی بعد از پیامبر(ص) است و در حقیقت این تعالیم، رهبری بعد از پیامبر را ضامن بقا و استمرار دین می داند، از طرفی در این تعالیم نیز مشخصات فردی که باید رهبر امت اسلامی پس از پیامبر(ص) باشد بیان شده است به گونهای که در این رابطه آیات و روایات بسیاری وجود دارد.
جوادی با تأکید بر این مطلب که شیعه نه نحله کلامی است و نه مذهبی نو ظهور و نه یک مذهب فقهی بیان داشت: شیعه به فرد خاصی وابسته نبوده و نیست بلکه پیدایش شیعه در حقیقت به این موضوع بر می گردد که راهبری و رهبری بعد از پیامبر بر عهده چه کسی است و مشخصه و ممیزی تشیع نیز همین موضوع است زیرا شیعه معتقد است که پیامبر بحث رهبری بعد از خود را رها نکرده است و همه شالوده تشیع نیز در رابطه با همین اعتقاد به جانشینی بعد از پیغمبر(ص) است.
کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به این موضوع که تعبیر شیعه را خود رسول اکرم(ص) از زمانی که دعوتش را علنی فرمود به کار برده است گفت: در حقیقت زمانی که حضرت محمد(ص) 40 نفر از اقوام خویش را دعوت کرد فرمودند من پیامبر شدهام و هر کس به من ایمان بیاورد جانشین من خواهد بود و در آن زمان امام علی(ع) تنها کسی بود که به پیامبر ایمان آورد و رسول اکرم نیز امام علی(ع) را به عنوان جانشین خود انتخاب کردند بنابراین مسلماً شیعه همزاد با نبوت خواهد بود.
وی افزود: یکی از جاهایی که پیامبر(ص) تعبیر شیعه را به کار بردهاند در رابطه با آیه سوره مبارکه بینه است که بیان شده است إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ و در تمامی تفاسیر شیعه و سنی وارد شده است که امام علی(ع) از پیامبر پرسیدند که منظور از خیرالبریه کیست و پیامبر در جواب فرموده اند انت یا علی و شیعتک و این موضوع را همه تفاسیر اهل سنت نیز تأیید می کنند.
جوادی تأکید کرد: یکی از دلایل دیگر در رابطه با بحث جانشینی امام علی(ع) آیه 55 سوره مائده است که در این آیه آمده است که «اِنّما وَلیّکم الله و رسوله والّذین آمنوا الّذین یقیمون الصّلوة و یؤتون الزّکاة و هم راکعون» تمام تفاسیر شیعه و سنی بر این باورند که منظور از هم راکعون علی بن ابی طالب است.
وی در توضیح بیشتر آیه 55 سوره مائده بیان داشت: اِنّما نیز که در ابتدای آیه آمده در ادبیات عرب دلیل بر حصر است یعنی فقط ولی شما تنها خدا و رسول او و کسانی که ایمان آوردهاند؛همان کسانی که نماز را بر پا میدارند و در حال رکوع نماز زکات میپردازند، میباشند.
کارشناس مذهبی در ادامه برنامه، شبهات وارد بر پیدایش تشیع را بی منطق خواند و گفت: دشمنان شیعه در جایی می گویند که خواستگاه شیعه در سقیفه است به طوری که طایفه اوس در سقیفه طرفدار ابوبکر و خزرج نیز طرفدار خلافت علی(ع) شدند.
جوادی تصریح کرد: این شبهه بسیار بی اساس است زیرا امام علی(ع) اصلاً در سقیفه حضور نداشتند بنابراین اگر هم خزرج از علی بن ابی طالب(ع) دفاع کردهاند خلق الساعه نبوده است و همان لحظه به وجود نیامده بلکه مسلماً به خاطر پیش زمینههایی چون غدیر، آیه ولایت و بقیه موارد بوده است.
وی با بیان این مطلب که بعضی جنگ جمل را خواستگاه تشکیل تشیع می دانند اظهار داشت: جنگ جمل در حقیقت سرآغاز ظهور و بروز ابعاد سیاسی و نظامی شیعه بود، نه خواستگاه تشکیل آن، زیرا تا آن زمان امام بنا به مصالح حکومت و امت اسلامی سکوت کرده بودند اما در جنگ جمل قدرت نظامی شیعه ظهور پیدا کرد.
جوادی در پایان به برخی از دلایل گسترش شیعه در ایران اشاره کرد و گفت: بعضی دلایل گسترش شیعه در ایران را با خواستگاه تشکیل تشیع اشتباه می گیرند در حالی که ایرانیان به دلایل متفاوتی به شیعه روی آوردند که یکی از این دلایل مربوط به جنگ قادسیه و ظلم هایی است که در حق عجم بعد از آن صورت گرفت، بنابراین در زمان حکومت امام علی(ع) عدالت امام باعث شد تا ایرانیان که بی عدالتی زیادی را تجربه کرده بودند به سمت تشیع متمایل شوند.
وی بیان داشت: بعد از جنگ قادسیه و ورود گروه موالی به ایران، ایرانیان زیادی شیعه شدند علاوه بر این موضوع ورود امام رضا(ع) به ایران و استقبال گرمی که از ایشان صورت گرفت و سخنرانی هایی که در مسیر سفر خود به مشهد داشتند و همچنین سفر حضرت معصومه(س) از مهم ترین دلایل گرایش ایرانیان به شیعه است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت