گزارش بانک مرکزی از قیمت مواد غذایی

5 گروه خوراکی گران شد

نوسان قیمت مواد غذایی کم شد

گزارش‌های بانک مرکزی از قیمت‌های مواد خوراکی نشان می‌دهد که نوسانات قیمتی در نیمه آذرماه جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل محدود‌تر شده است.
کد خبر: ۶۲۴۷۷۰
نوسان قیمت مواد غذایی کم شد

آمار منتشر شده از نوسان قیمت مواد خوراکی در این مدت نشان می‌دهد که دامنه نوسان حدود 2 /1 درصد بود، حال آنکه این نوسان در مدت مشابه سال قبل حدود 6 درصد گزارش شده بود. کاهش دامنه نوسانات و صفر شدن تورم مواد در ماه گذشته حاکی از آن است که قیمت مواد خوراکی در ماه جاری نیز با ثبات خواهد بود.

علامت مثبت مواد خوراکی به کاهش تورم
گزارش‌های بانک مرکزی از قیمت خرده‌فروشی در نیمه آذر سال‌جاری نشان می‌دهد نوسان قیمت مواد خوراکی به شدت محدود شده است. بر اساس این گزارش، از 11 گروه کالایی مورد بررسی فقط پنج گروه افزایش قیمت داشته است. نکته قابل‌توجه سطح افزایش قیمت گروه‌ها است که حداکثر سه دهم درصد گزارش شده است. این اتفاق به معنای آن است که از شتاب افزایش قیمت مواد خوراکی به شدت کاسته شده است.
گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد در هفته مورد بررسی قیمت سه گروه کالایی تغییر نکرده است و سه گروه نیز با افت قیمت روبه‌رو شده‌اند. در میان گروه دارای کاهش قیمت، گروه میوه با افت 2 /1 درصد جلب نظر می‌کند. آخرین گزارش قیمت خرده‌فروشی برخی مواد خوراکی در هفته منجر به 15 آبان سال 1392 منتشر شده روند تغییر قیمت‌ها در یازده گروه کالایی در مقیاس هفتگی، ماهانه و سالانه بررسی کرده است.

کنترل نوسان در قیمت‌های هفتگی
آمار منتشر شده در مقیاس هفتگی نشان می‌دهد که رشد قیمتی در این گروه‌ها از 3 /0 درصد تجاوز نکرده است. همچنین این نوسان قیمتی در تمامی گروه کالاهای خوراکی به جز میوه‌‌های تازه کمتر از 5 /0 درصد بوده است. این تغییر قیمت‌ها در مقایسه با هفته مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که تا حدود زیادی قیمت‌ها به ثبات رسیده و آرامش در بازار کالاهای مواد خوراکی حکمفرما شده است.
این در حالی است که آمار منتشر شده از نیمه آذر سال گذشته نشان می‌دهد که دامنه نوسان در گروه کالاهای خوراکی در حدود 6 درصد بوده است، این آمار نشان می‌دهد که با کنترل نوسانات در مواد خوراکی در هفته‌های پیش رو، امکان کنترل تورم در مواد غذایی بیش از پیش میسر شده که با کاهش نوسانات روند افزایشی قیمت‌ها متوقف شود.
آمار منتشر شده از هفته دوم آذر نشان می‌دهد که افزایش در گروه کالاهای لبنیات و تخم مرغ با 3 /0 درصد، بیشترین رشد قیمت هفتگی را پشت سر گذاشت. همچنین در این هفته میوه‌های تازه و حبوب با 2 /1 و 4 /0 درصد، بیشترین کاهش هفتگی را داشت. این آمار نشان می‌دهد که تغییر قیمت‌های خوراکی در نیمه آذر جاری کم نوسان بوده است و قیمت‌های مواد خوراکی روند با ثباتی را پشت سر گذاشتند. همچنین در این هفته گروه کالایی برنج، گوشت و روغن تغییر قیمتی نداشته و با همان قیمت هفته ابتدایی‌ آذرماه به فروش می‌رسید.
آمار منتشر شده در مقیاس هفتگی نشان می‌دهد افزایش در گروه کالاهای لبنیات تحت تاثیر رشد قیمت ماست، شیر و پنیر پاستوریزه بوده است. همچنین در این هفته میوه‌های تازه به دلیل کاهش قیمت پرتقال، نارنگی و انگور بیشترین کاهش هفتگی را پشت سر گذاشتند.

کاهش سالانه درقیمت لیمو شیرین
در بازه سالانه روند بررسی قیمت‌ها در هفته منجر به 15 آبان حاکی از آن است که بیشترین افزایش قیمت در گروه‌های «سبزی‌های تازه»، «حبوب» و «برنج» رخ داده است، این گزارش نشان می‌دهد که رشد قیمتی در گروه سبزی‌های تازه از نیمه آذر سال گذشته تا نیمه آذر سال‌جاری، در حدود 62 درصد بوده است، همچنین این رشد برای گروه‌های حبوب و برنج به ترتیب 57 و 51 درصد گزارش شده است. این در حالی است که در این یک‌سال گروه کالایی «لبنیات»، «روغن نباتی» و «قند و شکر» کمترین افزایش قیمت را پشت سر گذاشتند. این رشد قیمتی برای لبنیات در حدود 19 درصد و همچنین برای دو گروه روغن نباتی و قند وشکر به ترتیب 22 و 23 درصد بوده است.
اما در بین کالاهای خوراکی نکته قابل‌توجه کاهش قیمت میوه «لیمو شیرین» در طول یک سال بود، این در حالی است که قیمت تمامی کالاها در این یک‌سال با افزایش قیمت روبه‌رو بودند. آمار منتشر شده نشان می‌دهد که در نیمه آذرماه سال گذشته، قیمت این میوه پاییزی در هر کیلو دو هزارو 770 تومان بوده که این رقم در سال‌جاری به دو هزار و 690 تومان رسیده است. این کاهش سه درصدی اگرچه رقم چشمگیری محسوب نمی‌شود، اما این تغییر روند در حالی است که قیمت تمامی کالاها در این مدت با افزایش قیمت روبه‌رو بوده است.
این آمار می‌گوید که کالاهای «سیب زمینی» و «کره پاستوریزه» به ترتیب با 183 و 100 درصد رشد قیمتی سالانه، در صدر بیشترین افزایش قیمتی مواد خوراکی قرار گرفته اند. قیمت سیب زمینی در نیمه آذر سال گذشته در هر کیلو 770 تومان گزارش شده بود، حال آنکه قیمت آن در نیمه آذر‌ماه جاری به 2 هزار و 175 تومان در هر کیلو رسیده است و تقریبا طی یک‌سال سه برابر شده است. همچنین قیمت این ماده خوراکی از اوایل شهریور و بعد از استقرار دولت جدید تاکنون در حدود 70 تومان افزایش قیمت داشته است. آمار بیانگر آن است که قیمت سیب زمینی در اوایل شهریور کیلویی 2 هزار و 100 تومان بوده است.

قیمت کره پاستوریزه در اواسط‌ماه آذر سال گذشته در حدود 12 هزار تومان در هر کیلو گزارش شده بود که پس از یک‌سال قیمت آن دوبرابر شده و 24 هزار تومان در هر کیلو به فروش رسیده بود. این رشد قیمتی سالانه در برخی حبوبات نیز قابل‌توجه بوده است، به طوری که قیمت لوبیا قرمز در طول یک‌سال 90 درصد افزایش قیمت داشته است، گزارش‌ها نشان می‌دهد که قیمت این حبوب در آذر گذشته در حدود 4 هزار و700 تومان در هر کیلو بوده است، حال آنکه این قیمت برای نیمه آذر سال‌جاری در حدود 9 هزار تومان در هر کیلو گزارش شده است .قیمت لوبیا قرمز ابتدای شهریور سال‌جاری در هر کیلو 9 هزار و 200 تومان گزارش شده، که طی این 4‌ماه 200 تومان کاهش قیمت را پشت سر گذاشته بود.

کاهش قیمت در میوه‌ها
گرچه در بازه سالانه قیمت مواد خوراکی افزایش قیمت‌های ثبت شده بالا است در بازه ماهانه روند نوسان محدودتر شده است و حتی 5 گروه کالایی افت قیمت ثبت کرده‌اند.گزارش‌ها از قیمت خرده‌فروشی مواد خوراکی در نیمه‌ماه آذر سال‌جاری نشان می‌دهد که در گروه میوه‌های تازه افت قیمتی قابل‌ملاحظه‌ای به چشم می‌خورد. این آمار نشان می‌دهد که قیمت میوه‌های تازه از نیمه آبان تا نیمه آذر سال‌جاری در حدود 20 درصد کاهش قیمت داشته است.
گزارش‌ها از تغییر قیمت‌های ماهانه در برخی کالا‌ها نشان می‌دهد که نسبت به نیمه آبان، قیمت در برخی میوه‌ها به شدت کاهش یافته است. این کاهش در نارنگی و انار به ترتیب 31 و 28 درصد گزارش شده است، قیمت هر کیلو نارنگی در نیمه آذرماه امسال در هر کیلو به 2 هزار و 860 تومان رسید و انار در این زمان مشابه 3 هزار و 700 تومان در هر کیلو به فروش رسید.
این کاهش قیمت در برخی گروه‌های دیگر نیز دیده می‌شود، به نحوی که گروه کالایی حبوب طی این مدت با  3 درصدکاهش قیمتی مواجه بوده است، اما در این بین برخی گروه‌ها نیز با افزایش قیمت روبه‌رو بودند، گزارش‌ها نشان می‌دهد که گروه کالایی گوشت قرمز و لبنیات به ترتیب با 3 و 2 /2 درصد رشد قیمت، بیشترین رشد قیمتی ماهانه را پشت سر گذاشتند. این گزارش نشان می‌دهد که قیمت تخم مرغ نیز با 5 /0 درصد کاهش در یک ماه، در حدود 9 هزار تومان در شانه دو کیلویی رسیده بود. همچنین این آمار می‌گوید که تغییر قیمت تخم مرغ در هر شانه، از اوایل شهریور تاکنون در حدود 100تومان بوده است. این آمار نشان می‌دهد که این افزایش در 4‌ماه اخیر رشد کمتری را نسبت به دوره قبل خود داشته است.

توقف رشد قیمت‌ها در گوشت و مرغ
آمار منتشر شده نشان می‌دهد که قیمت گوشت گوسفند با استخوان در نیمه آذر‌ماه جاری در هر کیلو به حدود 32 هزار تومان رسیده است. این قیمت طی یک‌ماه 2 /3 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که این کالا نسبت به اوایل‌ماه شهریور یک هزار تومان در هر کیلو افزایش قیمت داشته است. حال آنکه آمار منتشر شده از قیمت گوشت گوسفندی با استخوان نشان می‌دهد که قیمت این ماده خوراکی نسبت به سال گذشته در حدود 10 هزار تومان در هر کیلو افزایش داشته است.
 این موضوع نشان می‌دهد که از این 10 هزار تومان افزایش فقط یک هزار تومان مربوط به 4‌ماه اخیر می‌شود. همچنین قیمت گوشت مرغ در نیمه‌ماه جاری، 6 هزار و 800 تومان در هر کیلو گزارش شده است و نسبت به‌ماه مشابه 7 /1 درصد افزایش قیمت داشته است.
 این گزارش‌ها نشان می‌دهد که قیمت مرغ از اوایل شهریور‌ماه جاری تاکنون در حدود 500 تومان در هر کیلو افزایش یافته است، این در حالی است که قیمت مرغ در یک سال اخیر درحدود 2 هزار تومان در هر کیلو افزایش قیمت را پشت سر گذاشته است. این آمار می‌گوید که از استقرار دولت جدید رشد قیمت‌ها در برخی کالاهای خوراکی کنترل شده و رو به کاهش است.
>> دنیای اقتصاد

*شما چه نظری دارید؟ آن را با ما و دیگران در میان بگذارید*
*با کلیک روی نماد RSS  و ذخیرۀ آن، جدیدترین مطالب ما را آسانتر دنبال کنید*

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها