هفته گذشته پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان در آستانه توافق بر سر برنامه هستهای ایران بودند که وزیر خارجه فرانسه در لحظات آخر راه رسیدن به توافق را سد کرد.
رویترز ادامه میدهد: «درسی که باید از این شکست گرفت این است که باید یک نیرو که به آن اختیارهای کامل اجرایی دارد با ایران برای حل و فصل موضوع هستهای این کشور تعامل کند.»
این گزارش میافزاید عدم تمایل فرانسه برای حصول توافق با ایران را باید از دریچه توافقنامههای تجاری این کشور در منطقه با پادشاهیهای عربی مخالف ایران نگریست.
طبق گزارش رویترز «فرانسه برای اولین سال از سال 2007 در اواخر جولای یک توافقنامه نظامی با امارات امضا کرد. این قرارداد میلیارد دلاری برای دو ماهواره جاسوسی نمیتوانست در زمانی بهتر از این تنظیم شود: قراردادهای نظامی فرانسه یک چهارم ارزششان را سال گذشته از دست دادند.»
رویترز به خوش خدمتی فرانسه به عربستان هم اشاره میکند: «به همین قیاس، فرانسه تنها یک ماه پس از این معامله با امارات، یک قرارداد میلیارد یورویی با عربستان که رقیب سرسخت ایران در زمینه تعمیر چهار ناو جنگی و دو کشتی سوختگیری منعقد کرد.»
این خبرگزاری انگلیسی ادامه می دهد که منافع تجاری فرانسه در عربستان سعودی تنها به منافع نظامی محدود نمیشود چرا که ماه گذشته دو شرکت هستهای فرانسه که هر دو شرکتهای دولتی هستند میزبان 200 نماینده تجاری و صنعتی عربستان سعودی بودند.
سفیر فرانسه در عربستان به وضوح ابراز امیدواری کرده بود که عربستان برای راهاندازی برنامه هستهایش در زمینه انرژی هستهای از پاریس کمک بگیرد.
رویترز تأکید میکند: «این قراردادهای زیرساختی درازمدت برای فرانسه تقریباً ارزشی معادل 40 میلیارد یورو داشتند. قراردادهای مشابهی هم با کشور کوچک قطر امضا شده که آن هم از کشورهای ضد ایران است.»
این خبرگزاری انگلیسی میافزاید: «با در نظر گرفتن این قراردادهای پرمنفعت زیرساختی و نظامی، این احتمال وجود دارد که فرانسه سعی کرده باشد با ممانعت از توافق با ایران به پادشاهیهای سنّی مذهب حاشیه خلیج [فارس] خوشخدمتی کرده باشد.»(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد