به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، منصور واعظی در نشست خبری گفت: امسال روز 24 آبان ماه که روز کتاب، کتابخوانی و کتابداران نامگذاری شده، مصادف با روز 11 ماه محرم است.
وی با بیان این که هر سال در ایام هفته کتاب برنامه های این هفته را با عنوان جشن کتاب، کتابخوانی و کتابداران برگزار می کردیم، افزود: امسال با توجه به تقارن هفته کتاب با ایام محرم، هفته کتاب با عنوان بزرگداشت «کتابداران، کتابخانه های عمومی و مطالعه مفید» برگزار خواهد شد.
واعظی با اشاره به برنامه های هفته کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور که به صورت سنتی و با توجه به مسئولیتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده است، برگزار می شود، گفت: هر سال از سوی معاونت فرهنگی و ستادی که در این معاونت تشکیل می شود، برنامهریزی برای این هفته صورت می گیرد و نهاد کتابخانه های عمومی کشور، یکی از نهادهایی است که در این ستاد، فعالیتهای خود را دنبال می کند و برنامههای ما جزیی از برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
واعظی با اشاره به اعلام برنامه های زودهنگام هفته کتاب نهاد کتابخانههای عمومی کشور اظهار کرد: انتظار داریم با همکاری رسانهها از هم اکنون برنامه های ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی که هدف این نهاد است، پیگیری شود تا این هدف تحقق پیدا کند.
وی با بیان این که برنامه هفته کتاب نهاد کتابخانههای عمومی کشور از 24 آبان آغاز و تا 30 آبان ماه ادامه خواهد داشت، افزود: این برنامه ها در سطح های شهرستانی، استانی (31 استان) و ملی دنبال خواهند شد.
واعظی با اشاره به برنامه هایی که در هفته کتاب برای کتابخانه های عمومی کشور در نظر گرفته شدهاست، گفت: از اعضای فعال کتابخانه ها، خانواده های فعال عضو کتابخانه ها (با پیگیری هدف عضویت خانواده ها به جای آحاد جامعه به صورت فردی در کتابخانه ها) که در برخی استانها و از سوی برخی کتابداران موفقیتهای بیشتری برای جذب این عضوها کسب شده، در هفته کتاب تجلیل خواهد شد.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور افزود: قدردانی از خیران و اهداکنندگان کتاب، یاوران کتابخانه ( کسانی که بازنشسته و دانشجو هستند و تعهدی در قبال نهاد ندارند، اما در اداره کتابخانه کمک می کنند) و خردسال ترین اعضای کتابخانه از جمله گروههایی هستند که همزمان با هفته کتاب از آنها تجلیل می شود.
وی با بیان این که اکنون در هزار کتابخانه عمومی، بخش جداگانه کودک و نوجوان داریم، گفت: امروز تعداد قابل توجهی اعضای خردسال در کتابخانهها تردد می کنند که امسال تجلیل از آن ها را در دستور کار داریم.
واعظی با اشاره به تجلیل از کسانی که توانستند رتبه های برتر را در هر کتابخانه کسب کنند، افزود: همچنین برنامه های قصه خوانی، نقد و بررسی کتاب با حضور نویسندگان، برپایی نشستهای ادبی، مسابقههای کتابخوانی اختصاصی در هر کتابخانه از برنامه های دیگر نهاد در این هفته است.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به برنامه بازدید از کتابخانه ها در این هفته اظهار کرد: از مدارس، دبیرستانها و سازمانهایی که در اطراف کتابخانههای عمومی هستند، دعوت می کنیم در هفته کتاب از کتابخانه ها دیدن کنند.
وی با اشاره به برپایی نمایشگاه کتاب از مجموع کتابهایی که در یکسال اخیر به کتابخانه ارسال شدهاست، افزود: این نمایشگاه به صورت اختصاصی در هر کتابخانه برگزار می شود تا مشخص شود هر کتابخانه در طول یک سال صاحب چه منابعی شدهاست.
واعظی با بیان این که هر سال با اعتباری 10 میلیون تومانی منابعی برای کتابخانه های عمومی کشور تهیه می شود، گفت: در طول سال با اعتبار 30 میلیارد تومانی منابعی برای کتابخانه ها خریداری و تهیه می شود که شامل حجمی از بهترین کتاب های منتشر شده است.
وی درباره برنامه هایی که در سطح شهرستانها برگزار خواهد شد، اظهار کرد: از کتابداران و مسئولان کتابخانه های عمومی هر شهرستان که فعالیت شاخصی انجام دادهاند در مراسمی در سطح شهرستان تجلیل می شود.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به تجلیل از رابطان فرهنگی کتابخانه ها، افزود: مسئولان هر شهرستان در روز جمعه 30 آبانماه در نماز جمعه شرکت می کنند و گزارشی از فعالیتهای کتابخوانی را به نمازگزاران عرضه خواهند کرد.
واعظی با بیان این که در هفته کتاب از نویسندگان و مولفان شهرستانها قدردانی می شود، گفت: ملاقات کتابداران با مسئولان شهرستانها از برنامه هایی است که در سطح شهرستانها برگزار می شود.
وی با بیان این که در سطح استانی از کتابداران و کتابخوانان نمونه استانی تجلیل می شود، افزود: معرفی کتابخانه های برتر، کتابداران برتری که در حوزه گسترش فعالیت های نهضت مطالعه مفید، نقش موثری داشتهاند، تجلیل از پیشکسوتان کتابداری استانها و نیکوکارانی که در طول سال فعالیت های شاخصی در حوزه توسعه کتابخانه ها انجام دادهاند، از برنامه های دیگری است که در سطح استانی دنبال می شود.
واعظی با اشاره به تجلیل از نویسندگان و مولفان حوزه استانی اظهار کرد: کسانی که در عرصه تولید محتوا، پیشقدم بودهاند و آثاری را در حوزه دین، ادبیات که مخاطبان بیشتری دارد، در طول یک سال اخیر تولید کردهاند، تجلیل می شوند و همچنین خبرنگاران حوزه کتاب در هر استان مورد قدردانی قرار می گیرند.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به برنامه های نهاد کتابخانه ها در سطح ملی افزود: روز 25 آبانماه تجدید میثاق کتابداران و کارکنان ستاد با بنیانگذار جمهوری اسلامی، امام خمینی(ره) را خواهیم داشت و این گروه در تهران به حرم امام (ره) خواهند رفت و در استان ها کتابداران با حضور در گلزار شهدا سهم خود را ادا خواهند کرد.
وی با اشاره به راه اندازی فاز پنجم طرح ملی ایستگاه مطالعه در هفته کتاب امسال گفت: تا پایان سال، هزار ایستگاه مطالعه در کشور راه اندازی می شود و در فاز پنجم، تعداد ایستگاه های مطالعه به 600 ایستگاه خواهد رسید.
واعظی با اشاره به بیانات رئیس جمهوری اسلامی همزمان با شروع سال تحصیلی و روز یکم مهر ماه تحت عنوان زنگ کتابخوانی در مدارس، افزود: این طرح چندین سال است که از سوی نهاد کتابخانه های عمومی کشور دنبال می شود و این طرح با وجود مذاکراتی که با آموزش و پرورش در دورههای پیشین انجام شد، به نتیجه نرسید، اما با توجه به تاکید دکتر روحانی، تلاش می کنیم در هفته کتاب، تفاهمنامه ای را با وزارت آموزش و پرورش امضا کنیم تا این طرح جنبه تحقق و عملیاتی شدن پیدا کند.
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به روز 29 آبان ماه، اظهار کرد: در این روز بزرگداشت کتابداران، کتابخانه های عمومی و مطالعه مفید را در سالن همایش های برج میلاد برگزار می شود که امیدواریم با حضور رییسجمهوری همراه باشد.
وی با اشاره به اجرای طرح هدیه کتاب از سوی مردم به کتابخانه های عمومی کشور افزود: این طرح از سوی نهاد کتابخانه های عمومی کشور و شهرداری ها برگزار خواهد شد و در سال گذشته از طریق این طرح کتابهای زیادی به کتابخانه های عمومی اهدا شد.
واعظی با اشاره به تشکیل و فعالیت موسسه کتاب نشر در طول دو سال از سوی نهاد کتابخانه های عمومی کشور اظهار کرد: کتاب نشر، رقیب ناشران نیست و کتاب هایی را منتشر می کند که ناشران قادر به سرمایهگذاری در تولید آنها نیستند، و انتشار کتابهای ایستگاه مطالعه با شمارگان 150 تا 200 هزار جلد بخش دیگری از فعالیتهای این موسسه است.
وی ادامه داد: یکشنبه 26 آبان ماه مراسم تجلیل از خبرنگاران حوزه کتاب و کتابخانه ها، روز 27 آبانماه آیین رونمایی از 200 عنوان کتاب موسسه کتاب نشر و چهارشنبه 29 آبان ماه مراسم بزرگداشت کتابداران، کتابخانه های عمومی و مطالعه مفید برگزار خواهد شد.
علاقهمندیم تا دوباره با سازمان صدا و سیما همکاری داشته باشیم
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور با صدا و سیما در راهاندازی کتابخانههای صبا گفت: با حمایتهای نهاد از برنامه تاسیس کتابخانههای صبا که از برنامههای صدا و سیما بود، توانستیم هشت کتابخانه را به این ترتیب در روستاهای پرجمعیت و مناطق محروم کشور بسازیم.در این زمینه باید بگویم که علاقهمندیم تا دوباره با سازمان صدا و سیما همکاری داشته باشیم.
واعظی درباره بحث به وجود آمده دباره واگذاری کتابخانههای زیرپوشش نهاد به شهرداریها گفت: طبق سخنان وزیر ارشاد، طرحی در این باره در مجلس وجود دارد که برای اواخر سال گذشته است. بر اساس این طرح، تعدادی از نمایندگان طرحی تدوین کردند که بر مبنای آن کتابخانههای کلانشهرها، توسط شهرداریها اداره شود. این بحث در دولت دهم مطرح شد اما اینکه آیا با آن موافقت شود یا خیر هنوز مشخص نشده است. تصمیمگیری دولت بر این است که با کلیات این طرح موافقت شود. طرحها و لوایح مسیر مشخصی را در مجلس طی میکنند. یعنی این طرحها باید به کمیسیونهای مختلف ارائه شده و پس از آن در صحن علنی مجلس بررسی شوند. ما تفاهمنامهای با شورای عالی استانها به ریاست مهدی چمران امضا کردهایم که در یکی از بندهای آن که از پنج سال پیش انجام شده، آمده که اگر یک شهرداری آمادگی داشته باشد، کتابخانهای را بر اساس ضوابط نهاد، در شهر خود اداره کند، نهاد هم آمادگی دارد اداره آن کتابخانه را به آن شهرداری واگذار کند.
وی افزود: به عنوان مثال شهرداری شیراز به تازگی اعلام کرد که ما نمیخواهیم کتابخانههای عمومی شیراز مشارکتی باشند و میخواهیم نهاد اداره آنها را به تنهایی به عهده بگیرد. بنابراین ما هم با این خواسته موافقت کردیم و مدیریت کتابخانهها را به عهده گرفتیم. حرف کلی من این است که ترجیح اصلی نهاد بر این است سیاستگذار باشد. آن چه روی آن حساس هستیم، اداره کتابخانهها نیست بلکه اعمال یک فضای امن در اداره کتابخانههاست.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در پاسخ به آخرین سوال طرح شده در این نشست درباره آمار جدید سرانه مطالعه در کشور گفت: این آمار در سال جاری هم مانند سال گذشته و 74 دقیقه است. تحقیقات ما نشان میدهد که امسال، مطالعه در فضای مجازی افزایش و به شکل مکتوب کاهش داشته است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد