اما سوال اینجاست چرا گاهی فرآوردههای حاوی نعنا بخصوص قرص آن سبب سوزش سردل میشود؟ مگر نعنا داروی ناراحتیهای گوارشی نیست؟ به چه دلیل، قرص نعنا برای مبتلایان به دیابت منع مصرف دارد؟ آیا نعنای به کار رفته در محصولات غذایی خاصیت درمانی دارد یا فقط غذا را معطر میکند و محرک اشتهاست؟
نعنایی که دل میسوزاند
اسانس، عصاره، سبزی، چای، آدامس یا قرص نعنا حاوی ترکیباتی است که هم میتواند برای معده مفید و هم نقش مخرب داشته باشد.
برای معده بد است، چون ترشح اسید معده و کار عضله وصلکننده معده به مری را مختل کرده و سبب برگشت محتویات ترش و اسیدی معده به مری و سوزش سر دل میشود، اما همین اختلال موجب کاهش گرفتگی اسفنگتر تحتانی معده به روده شده و موجب تسهیل خروج گاز از معده میشود و اثر ضدنفخ و ضدتهوع خوبی دارد و به هضم سریع غذا کمک کرده و به میزان زیادی از صدای قار و قور شکم میکاهد، اما برای افراد بخصوص سالمندانی که از سوزش سر دل شاکی یا سیستم گوارشی ضعیفی دارند، محدودیت مصرف دارد.
مکیدن زیاد قرص نعنا ضرر دارد
محققان دریافتهاند نعنا خوشبوکننده قوی دهان است، چرا که باکتریهای مولد گازهای بدبو را نابود کرده و در غلظتهای کم انتهای اعصاب حسی پرزهای چشایی مربوط به سرما را تحریک کرده و موجب احساس خنکی خوشایندی در مصرفکننده میشود، اما باید بدانید طبیعت نعنا گرم و قابض است و «تانن» (عصاره موجود در آن) مادهای قوی و ضد اسهال بوده و مصرف زیاد آن موجب یبوست و مشکلات رودهای میشود. همچنین به تشدید سردرد کمک کرده و فشار خون و پمپاژ قلب را شدت میبخشد و مقدار زیاد آن موجب تشنج و حساسیت شده و برای کلیه مضر است.
از سوی دیگر، یکی از ترکیبات موجود در قرصهای نعنایی پودر شکر است که مصرف آن برای سلامت افراد دیابتی زیانبار است که البته مصرف انواع بدون قند آن بیضرر است.
خطر ناباروری با عصاره نعنا
با وجود آن که نعنا خواص درمانی زیادی دارد، اما برخی محققان بر این باورند استفاده طولانی مدت بویژه از قرص یا فرآوردههای حاوی اسانس یا عصاره تغلیظشده نعنا احتمال دارد با دخالت در ایجاد تخمکگذاری و کشتن سلولهای جنسی باعث نازایی و ناتوانی در باروری شود و با انقباض ماهیچههای رحم سبب سقط جنین شود اما تعدادی از محققان نظر دیگری دارند و معتقدند عصاره نعنا میتواند در درمان نازایی زنان موثر باشد بنابراین تا روشنشدن موضوع بهتر است از گروه موشهای آزمایشگاهی خارج شویم و از فرآوردههای حاوی عصاره نعنا کمتر استفاده کنیم.
غذاهایی که فقط طعم نعنا میدهد
گرچه نعنا کاهنده مشکلات گوارشی است، اما دلیل بر این نیست که حتما ترکیب آن با محصولات غذایی مانند دوغ، شکلات یا آدامس گویای همان خواص باشد و در اغلب موارد اسانسها بیشتر به عنوان طعمدهنده به محصولات اضافه میشود و در اغلب کارخانهها خواص و اثربخشی اسانس نعنا در ترکیب با مواد غذایی مدنظر قرار نمیگیرد.
فاخره بهبهانی - گروه سلامت
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
اول نمیخواستم نظرم رو بنویسم ولی حس كردم گفته بشه بهتره.
بیشتر از 5 ساله كه از شروع عادت ماهیانه م میگذره ولی هنوز مرتب نشده و بیشتر وقتا حدود 10-15 روز عقب میفته. و یكی دو روز قبلش هم درد شدید دارم كه گاهی وقتا 5 ساعت هم طول میكشه...تا اینكه پارسال یه روزی كه قرص نعنا خریده بودم" برای خوشبو كردن دهان" تا دو هفته روزی دوسه تا دونه میخوردم... و همون ماه عادت ماهیانه م درست شد و ماه بعدش هم خوردم و باز هم درست شد. اما ماهی كه نمیخوردم دوباره عقب میفتاد و دردم شدید میشد. به خاطر همین همیشه یه بسته تو خونه دارم كه هر وقت لازم شد بخورم. با خوندن این متن یه جورایی نظرم نسبت بهش تغییر كرد ولی از طرفی هم تنها چیزیه كه وقتی میخورم اثر میكنه. حالا نمیدونم عوارضش واقعیه و نباید بخورم یا اینكه مشكلی نداره...