پدرش آیتالله حاج سیدعباس ابوترابی بود. جد والدش آیتالله سیدابوتراب مجتهد قزوینی و جد والدهاش آیتالله سیدمحمدباقر علوی قزوینی بود که هر کدام در علم و فضیلت زبانزد خاص و عام بودند. سیدعلی اکبر دوره دبستان را در شهر قم گذراند.
همان موقعها بود که شهید بهشتی مدرسه دین و دانش را در قم افتتاح کرد و این گونه شد که او در دوره راهنمایی از محضر استادانی چون شهید آیتالله مفتح و شهید بهشتی استفاده کرد.
بعد از گرفتن دیپلم، دایی او اصرار داشت که علیاکبر را برای تحصیلات به آلمان بفرستد، ولی او مقاومت کرد و برای فراگرفتن تحصیلات حوزوی به مشهد کوچید.
با شروع نهضت امام خمینی(ره)، سیدعلیاکبر جوان همراه با حاج مصطفی فرزند امام(ره) وارد جریانات سیاسی شد و به مبارزه علیه رژیم پهلوی پرداخت. اما اوج درخشش او در زمان جنگ تحمیلی بود؛ هنگامی که با آغاز جنگ به گروه دکتر چمران در ستاد جنگهای نامنظم پیوست و به سازماندهی نیروهای مردمی پرداخت.
ابوترابی فرد سرانجام بیستوششم آذر 59 در یکی از مأموریتهای شناسایی عملیات ستاد جنگهای نامنظم به اسارت نیروهای عراقی درآمد. از او به عنوان یکی از سمبلهای مقاومت در اسارت زندانهای رژیم بعثی یاد میکنند. او ده سال اسارت را سرافرازانه تاب آورد و در نهایت آزاد شد.
بعد از جنگ نیز او همچنان به فعالیتهای خود ادامه داد. نماینده ولی فقیه در امور آزادگان و نیز نماینده دو دوره مجلس شورای اسلامی از جمله مهم ترین فعالیتهای سید آزادگان است.
سید دوازدهم خرداد ۱۳۷۹ در مسیر زیارت حرم علی بن موسی الرضا به همراه پدرش آیتالله سیدعباس ابوترابی فرد بر اثر سانحه رانندگی درگذشت و پیکر هر دو در صحن آزادی حرم امام رضا به خاک سپرده شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد