یکی از چهرههای سرشناس دانشگاهی و متخصص در امور خاورمیانه و ایران اقدام روز گذشته (چهارشنبه، 9 مرداد) مجلس نمایندگان آمریکا در تشدید تحریمهای ضد ایرانی را عامل بیاعتمادی تهران به واشنگتن دانست.
مجلس نمایندگان آمریکا اواخر روز گذشته با 400 رأی موافق در مقابل 20 رأی مخالف، لایحه تشدید تحریمها علیه ایران را تصویب کرد.
بر اساس این لایحه، آمریکا، خریداران نفت ایران را وادار میکند طی یک سال از مجموع واردات نفت خود، روزانه یک میلیون بشکه بکاهند.
«گری سیک» که استاد دانشگاه کلمبیاست و چندین کتاب درباره روابط ایران و آمریکا به رشته تحریر درآورده است، درباره تصویب این تحریمها گفت: «آنها (ایرانیها) دلیل محکمی در دست دارند که نمیتوانند به ما اعتماد کنند.»
وی که در دوران ریاست جمهوری «جرالد فورد»، «جیمی کارتر» و «رونالد ریگان» از اعضای شورای امنیت ملی دولت آمریکا بوده است، افزود: «کاری که کنگره در تلاش برای انجام آن است، زدن مهر تأیید بر این موضوع است.»
لایحه تشدید تحریمها در حالی در مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب درآمده است که چند روز تا مراسم تحلیف «حسن روحانی» رئیسجمهور منتخب ایران باقی نماینده است و مقامات آمریکایی در لفاظیهای خود از تمایل برای مذاکره و تعامل با دولت جدید ایران یاد کردهاند.
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نیز نوشته است زمانبندی تصویب این تحریمها زنگ هشدار را در میان برخی از قانونگذاران آمریکایی به صدا درآورده که استدلال میکنند ایران این اقدام را نشانهای خصمانه، در زمانی بسیار حساس خواهد دید.
علیرغم این «اد رویس»، رئیس کمیته امور خارجی کنگره آمریکا و برهی دیگر از حامیان لایحه تشدید تحریمها علیه ایران گفتهاند رهبر عالی ایران، عمیقاً به آمریکا بیاعتماد است و اوضاع فضای سیاسی ایران با روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید تغییر نخواهد کرد.
بنا به گزارش نیویورک تایمز وی گفت: «تلاشهای کنگره برای تحمیل تحریمهای جدید نباید به تقویم سیاسی ایران وابسته باشد.»
تحریمهای ضد ایرانی آمریکا و همپیمانانش برای چیزی است که این کشورها از آن به عنوان جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای یاد میکنند.
امریکا و اتحادیه اروپا بر اساس همین ادعاها تا کنون چندین دور تحریم ضد بخشهای نفتی، مالی و انرژی ایران تصویب کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران اتهامات کشورهای غربی در زمینه برنامه هستهایش را بیاساس خوانده و تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (ان پی تی) و عضوی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تمامی حقوق در زمینه توسعه و دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز برخوردار است.
مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا کنون بارها از تأسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی دال بر انحراف برنامه انرژی اتمی تهران به سوی اهداف نظامی پیدا نکرده است.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت