محمدباقر قالیباف نامزد انتخابات ریاست جمهوری در گفتوگوی خود در شبکه خبر سیما در پاسخ به این پرسش که "مهمترین آموزه سیاسی امام خمینی(ره) که میتواند امروزه در اولویت قرار بگیرد چیست؟" اظهار کرد: اسلامیت و جمهوریت دو نکته برجسته نظرات امام خمینی (ره) بود که نظام بر اساس این دو شکل گرفت. امام میفرمود اگر نمیخواهید آسیبی به کشور برسد پشتیبانی ولایت فقیه باشید. پیروزی انقلاب با محوریت رهبریت امام شکل گرفت و اگر رهبری امام نبود، هزینههای بسیار بیشتری بر ما وارد میشد اما امروز شاهدیم گروههای سیاسی به بهانههای مختلف حتی به بهانه حمایت از مردم با ولایت فقیه مرزبندی میکنند که این مرزبندی باعث از بین رفتن انسجام کشور میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه "من قانون اساسی را قبول دارم"، اظهار کرد: دورههایی مطرح میشد که قانون اساسی ظرفیت لازم را ندارد و در کشور حاکمیت دو گانه وجود دارد. پرسش اینجاست که این افراد قسم خوردند که قانون اساسی را اجرا کنند اما چرا به قانون اساسی ایراد میگرفتند؟ قانون اساسی شفافیت لازم را دارد و مفسر قانون اساسی هم شورای نگهبان است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: یکی از ضعفهای دولتهای گذشته که موجب شده زمان از دست برود این بوده که قانون درست اجرا نشده و مرزبندیهایی بین دولتها و رهبری ایجاد شده است. من باور دارم که ولی فقیه در راس امور است و هماهنگی بین قوا بر عهده رهبری است. در دورههای گذشته قانون به صورت انتخابی اجرا میشد که باعث ایجاد تنش و اختلاف در کشور شد.
وی در ادامه با بیان اینکه "اساس انقلاب این بود که مردم بر سرنوشت خود حاکم شوند"، خاطرنشان کرد: انتخابات و امر به معروف و نهی از منکر از جلوههای مشارکت مردم است.
قالیباف با بیان اینکه "دولتمردان آمدهاند که به مردم خدمت کنند و باید مردم را ستون خیمه انقلاب بدانند"، افزود: مردم باید با همه وجود باور کنند که حرف و دغدغهشان شنیده میشود. به نظر من صدای مردم وقتی شنیده میشود که مسئولان دغدغه مردم را داشته باشند و سیاستبازی نکنند. پرسش من اینجاست که آیا دعوای سازمان تامین اجتماعی به خاطر دغدغههای مردم بود؟ من معتقدم اگر اختلافی هم وجود دارد باید بر سر سیاستهای تصویب شده و منافع مردم باشد. من دنبال دعواهای سیاسی نیستم و قدرت را برای خدمت به مردم میخواهم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه با اشاره به اینکه "حرف معطوف به کسب رای، حرف پسندیدهای نیست"، تصریح کرد: شما به هشت سال قبل برگردید؛ کسانی که هشت سال قبل در تقابل با یک اردوگاه بودند، اکنون در همین اردوگاه بسر میبرند. سیاستبازی یعنی در طول هشت سال افراد جای خود را عوض کنند. ما اگر دغدغه مردم را داشته باشیم به دنبال حل مشکلات مردم هستیم. در شورای شهر فعلی سه دیدگاه اصلاحطلب، اصولگرا و طرفدار دولت وجود دارد. آیا در این مدت مردم شنیدهاند که دعوای سیاسی صورت بگیرد؟ اما در دوره اول شورای شهر که ترکیب یکدستی داشت دعواهای سیاسی موجب انحلال شورای شهر شد.
قالیباف در پاسخ به این پرسش که "چرا افراد حاضر در ائتلاف پیشرفت به قول خود پایبند نبودند؟"، اظهار کرد: من در صحبتهایم گفتهام که معنی ائتلاف این نیست که هر سه نفر به یک صورت فکر کنند. ما در مبانی مثل ترجیح منافع انقلاب بر منافع خود و وحدت در اردوگاه اصولگرایی اشتراک داریم اما اگر کسی خلف وعده عمل کرد، نمیتواند در حوزه سیاسی آنچه را از امام و رهبری یاد گرفته پیش ببرد. اگر ما غیر از وعده عمل کنیم همان سیاستبازی است. حق و منطق، مبناست.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در مورد برنامه خود در سیاست خارجی نیز اظهار کرد: رسالت سیاست خارجی این است که امنیت، منافع ملی و هویت دینی و ملی را حفظ کند. سیاست خارجی یک کشور نباید با تعویض رییس دولت عوض شود. دستگاه سیاست خارجی باید سیاستهایی را که بر اساس مبانی تنظیم شده است اجرا کند اما با تغییر رییس دولت میتواند دیپلماسی هم تغییر کند. من معتقدم مهمترین مزیت ما در سیاست خارجی منطقهگرایی است. مزیت ما در خاورمیانه است نه در آمریکای جنوبی. ما باید با کشورهای همسایه همگرایی داشته باشیم و اجازه ندهیم دشمن ایرانهراسی را ترویج کند. ما باید با سایر مذاهب هم ارتباط نزدیک داشته باشیم.
قالیباف با اشاره به اینکه "موقعیت جغرافیایی ما منحصر به فرد است"، خاطرنشان کرد: دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی ما تعطیل یا ناتوان بوده است. ما نباید فقط با دولتها ارتباط داشته باشیم بلکه باید با جوامع، تشکلها و نخبگان هم ارتباط برقرار کنیم. همانطور که ما در حوزه اقتصاد و سیاست داخلی ضعف داشتهایم، در حوزه سیاست خارجی هم ضعف داشتهایم.
وی در پاسخ به این پرسش که "در مساله هستهیی رویکرد شما تعامل یا مقاومت است؟" پاسخ داد: برخی فکر میکنند اگر تحریمها رفع شود مشکلات اقتصادی هم حل میشود اما به نظر من سهم تحریمها در مشکلات اقتصادی بسیار کمتر از سوءتدبیرهاست. ما در سال 91 با کاهش 300 هزار نفری نرخ اشتغال روبهرو بودیم در حالی که در هشت سال گذشته 600 میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت داشتهایم. تحریمها مربوط به دو سال اخیر است. مردم به دنبال تغییر در زندگی خود هستند و احساس میکنند که سیستم بسته و خسته به انتها رسیده است. سوءمدیریت در تحریمها بسیار بیشتر تاثیر گذاشته است.
قالیباف با بیان اینکه "ما نباید پا روی عزت خود بگذاریم و زیر بار حرف زور برویم"، اظهار کرد: ما چه تنشی با دنیا داریم که اکنون باید به سمت تنشزدایی برویم؟ ما چارچوب آژانس انرژی اتمی را پذیرفتهایم اما غرب چیزی فراتر از چارچوب آژانس میخواهد. در دوره اصلاحات و زمانی که یکی از آقایان دبیر شورای عالی امنیت ملی بود تعلیق را با سه کشور اروپایی امضا کردیم ولی آمریکا آن را نپذیرفت و به دنبال اتفاقی شبیه آن چه که در لیبی افتاد، بود. آیا ملت ما حاضرند عزت خود را زیر پا بگذارند؟ آنجا که حق است باید بایستیم. مردم ما حاضرند سختیها را تحمل کنند اما عزتشان را نفروشند.
وی تصریح کرد: البته باید به یک موضوع دقت کرد و آن اینکه رفتار قهرمانبازی و ماجراجویانه نباید داشت. حرفهایی که در سفر اول به نیویورک زده شد با حرفهایی که در سفر آخر زده شد مقایسه کنیم. نگوییم قطعنامهها کاغذپارهای بیش نیست، چراکه آثارش را میبینیم و این قطعنامهها بیش از کاغذپاره است. نباید افراط و تفریط کرد. در سیاست خارجی ما چنین احساس قهرمانبازی و ماجراجویانه وجود ندارد.
این نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره برنامه اقتصادی خود نیز اظهار کرد: در حوزه اقتصادی برنامه روشنی دارم. این برنامه دو ساله است که آرامش را در این مدت به اقتصاد بازمیگرداند. نرخ ارز را تثبیت میکنم.
قالیباف در پاسخ به اینکه "نرخ ارز را هم در مدت دو سال تثبیت خواهید کرد؟" گفت: در شش ماه این کار را انجام میدهم. اگر دو سال طول بکشد که اقتصاد از پا درمیآید. تثبیت قیمتها، توجه به تولید و اولویتبندی تولید از دیگر برنامههای ماست. ما دچار رکورد تورمی هستیم یعنی هم رکورد اقتصادی و هم تورم را در اقتصاد شاهدیم، پس امکان افزایش نقدینگی نداریم. باید نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم نه سفتهبازی. کارمندی که 600 هزار تومان حقوق میگیرد باید مالیات بدهد آن وقت کسانی که از همین سفته بازیها پولهای هنگفتی به دست میآورند چون معلوم نیست کجایند و چگونهاند هیچ مالیاتی از آنهادریافت نمیشود و این یعنی همان اقتصاد پنهان. همه کسانی که درآمد یک میلیون به پایین دارند باید از مالیات معاف شوند.
وی درباره بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز اظهار کرد: مبارزه با فساد سروصدا ندارد. هر کسی که سروصدا کرد بدانید که قصد ندارد با فساد مبارزه کند چرا که مثل شکارچی است که برای شکار میرود اما به جای آنکه بیسروصدا این کار را انجام دهد، با تیر هوایی که شلیک میکند همه شکارها را فراری میدهد. اگر میخواهیم با مفاسد اقتصادی مبارزه کنیم این در شعار نباید باشد. تعارف که نداریم این دولت بیشترین شعار را درباره بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی داد اما بزرگترین فساد ا قتصادی در دوره همین دولت اتفاق افتاد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره برنامههای خود در حوزه فرهنگ نیز گفت: حوزه فرهنگ را فراتر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میدانم. فرهنگ تنها افزایش تعداد صندلیهای سینما و کتابهای چاپ شده نیست. مهمترین بحث فرهنگ، تربیت است. اگر انسانیت و کرامت انسانی حفظ نشود، اگر اخلاق نباشد، اگر عبادت خدا انجام نشود، همه چیز را از دست دادهایم، آموزش و پرورش، دانشگاه و حوزه علمیه، گرانیگاه فرهنگ است. سهم فرهنگ از بودجه کم است. ما مصممیم بودجه هرچقدر فراز و نشیب داشته باشد، بودجه فرهنگ را کاهش ندهیم.
وی درباره اینکه شما در حوزه فرهنگ به محدودیت معتقدید یا مصونیت پاسخ داد: مصونسازی اساس کار ماست اما محدودیت هم باید باشد. مساله اینجاست که سلیقهای عمل نکنیم. با فیلترینگ مخالف نیستم. در همه جای دنیا فیلترینگ وجود دارد. در استکهلم که بالاترین رتبه را در حوزه IT دارد نیز فیلترینگ وجود دارد اما سلیقهای نیست. اساس کار ما مصونیت است اما محدودیت هم لازم است.
شهردار تهران درباره بحث ممیزی نیز گفت: شما یک جای دنیا را نشان دهید که ممیزی نباشد. در آمریکا هم که مهد آزادی خوانده میشود، هست. کتاب لانه جاسوسی را چرا آنان منتشر نکردند؟ اصلا خود شما دوست دارید که هر کتابی را دست فرزندتان بدهید؟ مهم این است که سیاستبازی نکنیم. اینکه گروهی میآیند سر کار و وزارت فرهنگ آن همه روزنامههای طرف مقابل را تعطیل میکند.
قالیباف ادامه داد: من رفتار سیاستزده را قبول ندارم. اصلاحطلبان یک روز آمدند و همه را عوض کردند؛ اصولگرایان هم آمدند و همین کار را کردند. حتی گاهی کسی که در حوزه تکنیکی و فنی است و اصلا کاری با سیاست هم ندارد، عوض میشود.
وی در ادامه این گفتوگو درباره موضوع سینما، ورزش و حوزههای فرهنگی اظهار کرد: امروز یکی از چیزهایی که با توجه به شرایط اقتصادی که داریم لازم است، نشاط و شادابی است. ما باید به حوزه عمومی و اوقات فراغت بویژه اوقات فراغت خانوادگی توجه کنیم. ورزش یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید دنبال شود و البته امروز مثل سایر مسائل دولتی شده است. من ورزش را از مدار دولتی بودن خارج میکنم. دولت طبق گفته امام باید سراغ کارهایی برود که مردم نمیتوانند انجام دهند.
قالیباف در پاسخ به این پرسش که "شما چه ویژگیهایی در خود دیدید که رقیبان شما آنها را نداشتهاند و تصمیم به ورود به عرصه انتخابات گرفتید؟"، گفت: این طور سوال نکنید. من به دو علت وارد عرصه انتخابات شدم. یک اینکه من مدیون مردم، انقلاب و شهدا هستم. من یک روستازاده هستم، نه قدرت و نه ثروت پشت من نبودند. امروز اینجا که من در مقابل شما نشستهام، مردم، انقلاب و شهدا این فرصت را برای من ایجاد کردند و این نظام از 17 سالگی این فرصت را برایم فراهم کرده است. من میل دارم همین رویه را برای نسل سوم و چهارم تکرار کنم. دلیل دوم من مدیریت ضعیف و سوءتدبیری بوده که ما را از پا درآورده است. مردم منتظر تغییرند. من به بیحساب و کتابیها و ضعف مدیریتها و چرخه بسته و خسته مدیریتی پایان خواهم داد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پایان خطاب به مردم اظهار کرد: من از اینکه مجبور شدم در این مدت این قدر حرف بزنم، خودم هم خوشم نمیآید. من را ببخشید؛ امیدوارم جبران کنم.(ایسنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم: