اگر چند بار برای ترک سیگار اقدام کردهاید و هربار به دلایل مختلف شکست خوردهاید، قدم اول این است که ناامید نشوید و دوباره برای ترک سیگار اقدام کنید. هرچه باشد نیکوتین موجود در سیگار، بشدت مغز را شرطی و معتاد میکند و برای رهایی از این ماده مضر سلامت، باید هر چه زودتر آستینهایتان را بالا بزنید. برخلاف برخی افراد که فکر میکنند موضوع ترک سیگار یک تصمیم شخصی است و نباید همه از آن مطلع شوند، اتفاقا در قضیه ترک سیگار، موضوع کاملا فرق میکند.
در صورتی که شما به همه دوستان و نزدیکانتان بگویید که میخواهید مصمم، سیگار را ترک کنید، همین کار انگیزهای در شما ایجاد میکند که موجب میشود شما با قدرت بیشتری روی تصمیم خود استوار بمانید.
وقتتان را پر کنید
اگر پای صحبت سیگاریها بنشینید، آنها معمولا در دو حالت، بیشتر مستعد سیگارکشیدن هستند. اولین حالت وقتی است که فرد سیگاری در کنار شما سیگار میکشد و احتمالا به شما هم سیگار تعارف میکند و دومین حالت، مواقعی است که شما وقت آزاد زیادی دارید و نمیتوانید اوقات فراغتتان را به شکل موثری سپری کنید.
حالا که این دو حالت را شناختیم، طبیعی است که بهترین روش ترک سیگار این است که تا وقتی کاملا سیگار را ترک نکردهایم و وسوسه سیگارکشیدن به سراغمان نیامده است، از این دو موقعیت دوری کنیم.
یعنی اول اینکه سعی کنیم تا حد امکان از محیطهایی که در آن سیگار میکشند، دوری کنیم و دوم اینکه به اوقات فراغت خود، رنگ و بویی دیگر بدهیم و نگذاریم بیکاری موجب کشش ما به سمت سیگار شود.
رابطه ناراحتی و سیگار را بخشکانیم
عدهای از سیگاریها میگویند که برای رفع استرس و مشکلات روحی و روانی به سیگار پناه میبرند که در این شرایط قدم اول این است که اگر شدت استرس زیاد است، ابتدا منبع استرس و ناراحتیهای روانی را با کمک مشاوران رفع کنیم، ولی اگر اضطراب و عصبانیت از جمله احساسهای معمولی و طبیعی است که همه ما در زندگی تجربه میکنیم، باید رابطه ناراحتی و سیگارکشیدن را از بین ببریم. به بیان دیگر، باید کاری کرد که مغز به محض عصبانیشدن به دنبال سیگار نرود و شرطی نشود.
میتوان پس از عصبانی شدن، راههای دیگری مثل قدمزدن، ورزش، خوردن یک خوراکی یا هر روش دیگری را جایگزین سیگارکشیدن کرد.
درست است که این کارها آنقدر هم ساده نیست، اما بههرحال فرد سیگاری باید برای رهایی از سیگار، اینگونه دشواریها را هم به جان بخرد.
شرکت در جمعهای «ترک سیگار»
این روزها در اطراف ما گروههای زیادی وجود دارد که اعضای آن مصمم هستند سیگار را ترک کنند. درست است که با عضوشدن در این گروهها تضمینی وجود ندارد که شما دوباره به سمت سیگار کشیده نشوید، اما عضویت در این گروهها و استفاده از تجربههای آنها میتواند برای ترک دائمی سیگار موثر باشد. خاصیت بعدی این گروهها که حتی میتواند یک گروه دو،سه نفره از دوستان را شامل شود، ایجاد انگیزه جمعی در بین اعضای گروه است. شما با عضوشدن در این گروهها احساس میکنید که در انتخاب مسیر ترک سیگار، تنها نیستید.
سنگ بزرگ، نشانه نزدن است
تجربه نشان داده است معمولا افرادی که به یکباره تصمیم میگیرند دیگر هرگز حتی یک نخ سیگار هم نکشند، خیلی زود خسته میشوند و دوباره به سیگارکشیدن روی میآورند. اگر فردی هستید که روزانه 20 نخ سیگار میکشید، پایدارترین روش ترک سیگار این است که هر روز بخشی از مصرف خود را کاهش دهید تا به روزی یک نخ و در نهایت به ترک سیگار برسید.
به خود سخت بگیریم
یکی از روشهای جالب و ابتکاری برای ترک سیگار این است که زمان و مدل سیگارکشیدن خود را عوض کنیم. مثلا با دست ضعیفتر خود سیگار بکشید، یا از دو انگشت آخر دست ضعیفتان برای سیگارکشیدن بهره ببرید. راه دیگر این است که با کوک کردن ساعتتان، دقیقا در وسط زمان خوابتان بیدار شوید و با چشمهای خوابآلود و کلافه سیگار بکشید. در واقع هر روش ابداعی که فکر میکنید سیگارکشیدن را از لذت به مشقت تبدیل میکند، در خیلی از موارد جواب میدهد و به ترک سیگار کمک میکند.
آخرین راه: نزد متخصص بروید
اگر از همه راههایی که ذکر کردهایم، استفاده کردهاید و به نتیجه نرسیدهاید، آخرین و شاید مطمئنترین راه این است که از کمک متخصصان ترک سیگار استفاده کنید.
روانشناسان و کارشناسان ترک اعتیاد میتوانند در این راه به شما کمک کنند و مطمئن باشید که استفاده از رهنمودهای آنها، حتی اگر سودی برای شخص شما نداشته باشد، ضرری هم نخواهد داشت.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
سیگار دشمنی درحد مرگ انسان ولی درلباس دوست