اما واقعا اگر بدرستی نخوابیم چه اتفاقی برایمان میافتد؟ چه کار کنیم که بتوانیم درست بخوابیم؟ برای پاسخ به این دو پرسش مطلب زیر را بخوانید.
پیامدهای خواب کم
به گزارش کمیسیون ملی تحقیق اختلالات خواب آمریکا، افرادی که مبتلا به بیخوابی شدید هستند، مسبب اصلی اتفاقات و حوادث خطرناک هستند.
هر ساله هزینه اختلالات خواب و بیخوابی در آمریکا، 15.9 میلیون دلار به صورت هزینه مستقیم و 50 تا 100 میلیارد دلار به صورت هزینه غیرمستقیم در سال است.
همچنین چرتزدن و ناگهان به خوابرفتن هنگام رانندگی باعث حداقل 100 هزار تصادف، 71 هزار آسیبدیدگی و 1550 مرگ طی هر سال در آمریکاست.
جوانان که در برابر اثرات بیخوابی مزمن آسیبپذیر هستند، در بیش از نیمی از تصادفاتی که به دلیل به خوابرفتن در بزرگراهها اتفاق میافتد، دخیل هستند.
بیخوابی همچنین در یادگیری جوانان اختلال ایجاد میکند. در آمریکا 60 درصد دانشآموزان مدارس راهنمایی و دبیرستان گزارش کردهاند در طول روز خسته هستند و 15 درصد از آنها اذعان داشتهاند سر کلاس چرت میزنند.
به گزارش وزارت حملونقل آمریکا، یک درصد از 4 درصد کل تصادفات بزرگراهها به دلیل بیخوابی است و 4 درصد از این تصادفات به فوت منجر میشود.
نوجوانان، مشکلات خواب و مواد مخدر
طبق یک مطالعه بلندمدت که آوریل 2004 منتشر شد، نوجوانانی که پیش از سن مدرسه، عادات خواب بدی داشتند، بیش از دوبرابر دیگران احتمال دارد از موادمخدر استفاده کنند. این یافته که توسط دانشگاه میشیگان بهدست آمده، بخشی از یک مطالعه است که 257 پسر و والدین آنها را برای مدت ده سال در نظر گرفته است.
مشکلات خواب
روانشناسان و دیگر دانشمندانی که دلایل اختلالات خواب را مطالعه کردهاند، گفتهاند برخی از مشکلات خواب، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با ناهنجاریهایی در سیستمهای زیر ربط دارد:
ـ سیستمهای زیستی بدن
ـ سیستم مغزی و عصبی
ـ سیستم قلبیـ عروقی
ـ کارکردهای سوخت و سازی بدن
ـ سیستم ایمنی بدن
نشانههای بیخوابی مفرط
به گفته دکتر دیوید. اف. دینگز، روانشناس و متخصص خواب در دانشگاه پنسیلوانیا، تحریکپذیری، دمدمی بودن و بازداریزدایی برخی از نشانههای اولیهای هستند که شخص دارای مشکل بیخوابی تجربه میکند.
اگر فردی که از خواب محروم شده است بعد از بروز نشانههای اولیهای که گفته شد، نخوابد، حافظهاش تضعیف میشود و قادر به حل یک مسأله پیچیده و تازه نیست.
هنگامی که فرد به اوج بیخوابی برسد، دچار خوابهای خیلی کوتاه ـ پنج تا 10 ثانیه ـ میشود که موجب خطاهایی در توجه فرد به محیط و چرتزدن هنگام انجام فعالیتهایی مانندرانندگی یا مطالعه میشود.
میزان خواب مورد نیاز
میزان خواب موردنیاز برای هر فردی متفاوت از بقیه افراد است. در کل، بزرگسالان سالم بهطور متوسط، به هشت ساعت خواب در شب نیاز دارند البته برخی افراد قادرند کمتر از شش ساعت بخوابند و درعینحال هنگام بیداری خوابآلود نباشند. برخی نیز اگر کمتر از ده ساعت بخوابند، نمیتوانند کارهایشان را بخوبی انجام دهند.
خواب شبانگاهی خوب
به گفته متخصصان، یک خواب شبانه به پنج مرحله که مدام جابهجا میشوند، تقسیم میشود که با نوع موج مغزیای که خواب ملایم یا عمیق را نشان میدهد، تعریف میشوند.
نزدیک صبح، در سرعت حرکت چشمها افزایش دیده میشود. ماهیچههای بدن سست میشوند و رویادیدن اتفاق میافتد و خاطرات جدید در مغز تحکیم میشود.
ارزش حیاتبخش خواب هنگامی که فرد چرت میزند و به دفعات بیدار میشود، کاهش مییابد. این مسأله باعث جابهجاشدن الگوهای موج مغزی میشود. برای مثال، معتادان که بیشتر اوقات چرت میزنند و بهکرات بیدار میشوند، کارکرد ذهنیشان در طول روز تضعیف میشود.
چه کنیم تا خواب خوبی داشته باشیم؟
طبق رهنمودهای متخصصان خواب، روشهایی برای مقابله با مشکلات خواب وجود دارد که عبارتند از:
۱ ـ داشتن یک برنامه منظم برای خوابیدن و بیدار شدن
۲ ـ نخوردن کافئین طی شش ساعت قبل از خواب و به حداقلرساندن استفاده از آن در طول روز
۳ ـ نکشیدن سیگار، بخصوص نزدیک زمان خواب
۴ ـ اجتناب از الکل و غذای سنگین قبل از خواب
۵ ـ ورزش منظم
۶ ـ کمکردن شلوغی، نور و دمای زیاد یا بسیار سرد جایی که میخوابید.
۷ ـ تعیین یک زمان خواب منظم و به بستررفتن در همان زمان
۸ – بیدارشدن بدون زنگ ساعت
۹ـ رفتن به بستر در اوایل شب
این روشها تضمین میکند که شما خواب کافیای داشته باشید. در غیر اینصورت به اختلال خواب دچارید و باید برای درمان تخصصی اختلالتان به یک روانشناس مراجعه کنید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد