
هر چند در تمام متونی که به آیینهای نوروزی ایرانیان پرداخته شده به اسم حاجی فیروز یا معادلهای مانند بابا نوروز و عمونوروز اشاره شده، اما تاریخچه ظهور حاجی فیروز بدرستی معلوم نیست.
با وجود این حاجی فیروز نشانه رسیدن نوروز است و در یک تعریف ساده مردی است که صورتش را سیاه میکند، لباس قرمز میپوشد، دایره میزند، ترانه مخصوصی میخواند و روح شادی و نشاط را به میان مردم میآورد.
حاجی فیروز با هدیه دادن پول، شیرینی و تخم مرغ رنگی به کودکان دل آنها را شاد میکند.
در فرهنگ معین هم به این مساله اشاره شده و مقابل اسم بابانوروز نوشته است: در اصطلاح کودکان، پیری که به شب نوروز (شب اول سال) جامه نو و شیرینی و بازیچه برای کودکان آرد، نظیر بابانوئل مسیحیان.
این، همه آن چیزی است که در مورد حاجی فیروز میدانیم و بیشتر از این هم صحبتی از او نمیشود. اما فرض کنید یکی از همین کشورهای همسایه که حالا مولانا، سازتار و حتی نظامی و ابن سینا را هم به نام خودشان زدهاند، جشن نوروز داشتند.
اگر داشتند شک نکنید که حاجی فیروز را مال خودشان کرده بودند و کار را به جایی رسانده بودند که بابا نوئل اروپاییان نیز کاری تقلیدی از حاجی فیروز آنها بوده است و چه داستانها که این وسط ساخته نمیشد.
اگر این کار انجام میشد تازه یادمان میآمد که بیاییم و قدر این نماد انسانی آمدن نوروز را بدانیم و کمی به آن ارزش دهیم که ارزش دادن به این نمادها یعنی احترام به فرهنگ و ارزش نهادن به آیینهای مردمی، اما حیف!
حیف که گاه حاجی فیروزی که میبینیم یک متکدی اغلب معتاد است که نای خواندن و شادی ندارد و حتی گاهی با همان لباس نمادین شیشه ماشینها را پاک میکند و فال فروش و گلفروش هم میشود. کاش کمی به ترانهاش گوش میدادیم و یک «نیگا» به او میانداختیم.
مستوره برادران نصیری - دبیر گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر همایون میگویدحقیقت امام فراتر از چیزی است که در انتظارش هستیم
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد