سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
برخلاف توجه روزنامهها و سایتهای خبری به این واقعیت تلخ، هنوز آنطور که باید و شاید مسئولان حتی برای حفظ گونههای نادر جانوری زیرساختها را آماده نکردهاند، چرا که به گفته مدیر دیدبان محیط زیست و حیات وحش ایران، تعداد محیطبانان در پناهگاه حیاتوحش «نایبندان» که مهمترین زیستگاه یوزپلنگ آسیایی است، 50 برابر کمتر از حد استاندارد است.
البته باید اضافه کنیم که نه تنها در نایبندان بلکه در بیشتر مناطق حفاظت شده کشورمان با کمبود محیطبان روبهرو هستیم و اگر تاکنون پای گونههای جانوری بیشتری به فهرست در خطر انقراض بودن باز نشده است، باید از محیطبانانی تشکر کرد که با وجود نامناسب بودن تجهیزات و حقوق خود، با جان و دل برای حفظ و نگهداری از مناطق حفاظت شده و گونههای جانوری که در این مناطق زندگی میکنند تلاش کرده و تا مرز شهادت پیش میروند.
برای نمونه در پناهگاه حیاتوحش نایبندان که با یک ونیم میلیون هکتار وسعت در یزد قرار گرفته و بهعنوان بزرگترین پناهگاه حیات وحش کشورمان شناخته میشود، برای هر ۲۵۰ هزار هکتار یک محیطبان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که به طور استاندارد برای هر پنج تا 10هزار هکتار یک محیطبان باید وجود داشته باشد.
برای همین با توجه به این نکته که نایبندان به عنوان محل مناسبی برای زندگی یوزپلنگ شناخته شده و حدود 12تا 15 قلاده از 70 یوزپلنگی که در کشورمان وجود دارد، در این منطقه زندگی میکنند، مسئولان باید به فکر استاندارد کردن تعداد محیطبانان این محدوده باشند.
این در حالی است که در پناهگاه حیاتوحش نایبندان علاوه بر یوزپلنگها گونههای جانوری دیگری مانند کفتار، روباه شنی، شاه روباه، شغال و انواع سمداران زندگی میکنند، برای همین باید یادآور شد اگر تعداد محیطبانان این منطقه به حد استاندارد نرسد، خیلی دور از ذهن نیست که تا چند سال آینده گونههای جانوری بیشتری در خطر انقراض قرار بگیرند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد