آنها حق دارند لبخند بزنند

حالا دیگر خاطره کودکی های گمشده در لابلای جمعیت انبوه آن پیاده روهای شلوغ کمرنگ شده است. در خاطره های ما نه شیطنت بچگانه حضور دارد و نه رویاهای دیرینه قد کشیدن های آینده.
کد خبر: ۴۹۶۷۵

در تصویر پر همهمه کودکی ما، خاطره های ملون چیزی برای گفتن ندارند. کودکی ما فرصتی برای بازاندیشی یادگارهای خود نداشت ، زود گذشت ، پیش از آن که به افتخارش کلاه از سر برداریم و بگذریم.
کودکی ما که گذشت حال در پندارهای خود به کودکی تمام کودکان جهان غبطه می خوریم. با این حال قادر به ایجاد همنوایی با دنیای کودکانه کودکان نیستیم.
این را می توان از تلاش جمعی آدم بزرگهای همه عالم در پایمال کردن حق و حقوق این انسان های کوچک فهمید، در حالی که ما خود را از یک سو نسبت به چنین برخوردی ذی حق می دانیم و از سوی دیگر نسبت به نادیده گرفتن حق و حقوق آنها در زندگی اجتماعی اعتراض می کنیم.
فهم کودکانه زندگی در مکاشفه ای روحانی به فهمی زیبا، دوست داشتنی ، آرام و دلپذیر تعبیر می شود. اینجاست که ما آدم بزرگها برای توصیف هر آنچه رنگی از سادگی ، زیبایی و خلوص نیت دارد به واژه کودکانه پناه می بریم ؛ مثلا می گوییم ساده و کودکانه و منظورمان بی غل و غش بودن یک رفتار است.
در چنین تصوری کودک به پشتوانه معنایی واژگان ما بدل می شود و این ناشی از همان خلوص نیت و پاکی صادقانه ای است که در وجود کودکان نهفته است. همین سادگی آشکار است که باعث می شود در مواجهه با کودکان بانمک دل از دست داده و قادر به کنترل احساسات خود نباشیم.
این البته یک سوی ماجراست. سویه دیگر از وضعیتی تراژیک خبر می دهد. در این سویه دردناک ، کودک مستقیما از سوی ما آدم بزرگها آزار می بیند، مورد رنجش و سوئاستفاده قرار می گیرد، در نتیجه ناتوانی در دفاع از حق و حقوق خویش بسختی آسیب می بیند.
حامیان حقوق کودکان با درک چنین نکته ای به تدوین قوانین حمایتی لازمی پرداخته اند که با رعایت آنها میزان آسیبهای وارده به کودکان تا حد امکان کاسته می شود. روح نهفته در بطن مفاد این قوانین نشان می دهد همه کودکان حق دارند از آرامش روحی و روانی ، هوای سالم ، غذای مناسب ، زندگی خوب ، بازی و سرگرمی ، بهداشت و آموزش و آغوش گرم پدر و مادر بهره مند باشند.
شاید از این روست که کارشناسان حقوق کودک ، دیگران را از اعمال هرگونه فشار روی کودکان پرهیز می دهند. این پرهیز دهی از اعمال فشار روی کودکان و رسیدگی به امور آنان آنقدر اهمیت دارد که به گفته دکتر باختر شاملو، استاد دانشگاه تهران و کارشناس حقوق کودکان ، به یکی از مهمترین وظایفی بدل شده که دولتها در آن دخالت می کنند.
وی در توضیح دلایل این اهمیت می گوید: از آنجا که نیروهای انسانی در تمام کشورهای توسعه یافته ، سرمایه های ملی محسوب می شوند، کودکان نیز سرمایه های با ارزش کشورها برای آینده هستند و از نظر اجتماعی و روانی کار آنان تاثیر مخربی بر رفتارهایشان دارد. وی در شرح بیشتر گفته های خود با ذکر همین مورد نمونه ای کار کودکان و تاثیر منفی آن روی شخصیت آنها می افزاید: بچه هایی که در سنین کودکی مشغول به کار هستند، چون مجبور به جلب رضایت بزرگسالان یا کارفرما هستند، چاره ای جز روی آوردن به روش تقلید یا تکرار ندارند.
همین تقلید و تکرار موجب تحمل فشار روحی و روانی شدید در کودکان می شود و سایه ترس از شکست و عدم جلب رضایت بزرگسالان یا کارفرما تزلزل جدی در شخصیت روانی آنها ایجاد می کند.
با چنین رویکردی به کودکان و شناخت دنیای آنها می توان آسانتر به مقابله با مشکلاتشان پرداخت. خطرات اطراف زندگی این انسان های کوچک ، خطراتی است که زندگی جمعی تمامی ما را احاطه کرده است.
هر گونه فشار روی کودکان ، اعمال فشار بر حیات اجتماعی است . این نکته تنها متوجه 9میلیون کودک خردسالی نیست که تنها از یک تا 6 سال از عمرشان در کشور ما می گذرد و به عنوان بخشی از جمعیت 246 میلیونی کودکان جهان از بسیاری از حق و حقوق خویش بی بهره اند. در تصویر دردناک پیش رو همه آن خطراتی که کودکان را احاطه کرده در نمایی دیگر همان است که گرداگرد هر یک از ما آدم بزرگها را فرا گرفته است.
با این حال ما همچنان در مواجهه با مشکلات این کودکان در وضعیت بی توجهی سیر می کنیم. افزایش روزافزون موارد خشونت و کودک آزاری در جهان همان نکته ای است که در تایید این گفته به یاری مان می شتابد.


دست های کوچک انگشت های زمخت
براساس آمارهای جهانی وضعیت کودکان در دنیا، 80 میلیون کودک 10 تا 14 ساله در سال 1991 چنان به کار کشیده شده بودند که رشد جسمی و روحی شان کاملا مختل شده بود. بنا بر همین آمار در آسیا 11 درصد نیروی کار را کودکان تشکیل می دهند.
در آفریقا این رقم به 20 درصد می رسد و در امریکای لاتین به 26 درصد؛ به عنوان مثال تنها در برزیل این رقم 7میلیون نفر از جمعیت کشور را دربرگرفته است . از 246میلیون کودک در حال کار دنیا، 127میلیون در آسیا، 47میلیون در آفریقا، 4/17 میلیون در امریکای لاتین و 2میلیون در اروپای شرقی سکونت دارند. وضعیت این کودکان در ایران چگونه است؛
آنها درس نمی خوانند، بازی نمی کنند، در معرض خلاف و سوئاستفاده باندهای تبهکار قرار دارند؛ در نتیجه بدون داشتن هیچ حاشیه امنیتی تنها به علت فقر، با خیابان و زندگی دست و پنجه نرم می کنند.
براساس اطلاعات مندرج در یک تحقیق غیررسمی ، در ایران 95درصد کودکان کار خیابانی ، شبها نزد خانواده خود به سر می برند. تحلیل نهفته آن است که اینها بر اثر استیصال و فقر، نیمکت مدرسه را رها کرده ، به امید یافتن لقمه ای نان راهی خیابان شده اند.
بد نیست بدانید از بیش از 700هزار کودک ایرانی در حال کار، 380هزار کودک ، کار ثابت دارند و 370هزار نیز کارگر فصلی هستند. دکتر ناصر قاسم زاد، روان شناس در تحلیلی ، کار برای این کودکان را به دلیل رسیدن آنها به شرایط جسمی لازم منع کند.
وی این گونه استدلال می کند: ما می خواهیم در مرحله ای که بچه به نوازش نیاز دارد، او را درگیر روابط پیچ در پیچ که گاهی ، هم از نظر قواعد کاری و هم از نظر روحی تاثیرات مخربی بر بچه دارد نکنیم. در این وضعیت (کار کودکان) ما هیچ سلاحی به فرد نداده ایم و در عین حال به او گفته ایم خطر تو را تهدید می کند، پس باید مواظب باشی.
این در حالی است که او توانایی ندارد و باید استرس های محیط کار را مثل یک فرد رشد یافته تحمل کند. این فرد ظرفیت روانی لازم را برای برخورد با مشکلات ندارد. در نتیجه آسیبهایی او را تهدید می کند.
این آسیبها کدامند؛ دکتر قاسم زاد توضیح می دهد: اولین آسیبی که متوجه آنهاست از دست دادن سلامت روان و ابتلا به مشکلات روحی و رفتاری است. ما در سنی که بچه باید تجربه های مثبت و خوب داشته باشد، او را درگیر یکسری روابط خشک کاری می کنیم که در این روابط فقط به دنبال رسیدن به بازده بالای اقتصادی هستیم ، در حالی که به تعبیر این کارشناس بچه ها استنباط درستی از محیط کار ندارند و بیشتر بر اثر اجبار تن به کار می دهند.
صحبتهای وی از خلاء نگاه توسعه ای به کودک در جامعه ما حکایت می کند. در پرتو چنین نگاهی ، کودک به عنوان نماد زیبای زندگی ، حق بهره مندی از تمامی حقوق اطراف خویش را به دست می آورد. در پرتو قانون ، از خشونت در امان می ماند، از محیط خانواده به قصد کار بیرون از خانه ، خارج نمی شود، بدرستی مورد آموزش و پرورش قرار می گیرد تا به عنوان نیروی فعال آینده جامعه از نشاط لازم برای حضور در قلب اجتماع برخوردار بشود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها