مرحوم علامه طباطبایی ـ رحمه الله علیه ـ در «المیزان» بیان میکند که قرآن دو بار نازل شده است؛ یک بار به صورت یکپارچه در شب قدر که این سوره به آن اشاره دارد و بار دیگر به صورت تدریجى در مدت 23 سال دوره رسالت پیامبر(ص). تعبیرات قرآن نیز درباره نزول این کتاب آسمانى دو گونه است: برخى با واژه «انزلنا» از ریشه انزال به معناى نزول دفعى آمده و برخى دیگر با واژه «نزلنا» از ریشه تنزیل به معناى نزول تدریجى آمده است.
از انضمام آیه «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَهِ الْقَدْرِ» با آیه «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ» (بقره/ 185) معلوم مىشود که شب قدر در ماه رمضان است، امّا این که کدام یک از شبهاى ماه رمضان است، در قرآن چیزى بر آن دلالت ندارد و در روایات نیز به صورت مردد میان یکى از سه شب آمده است. چنان که از امام صادق ـ علیهالسلام ـ در مورد شب قدر پرسیدند؛ آن حضرت فرمودند: در شب نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم رمضان جستجویش کن.
شب قدر، شب شکرگزارى و تشکر از خداوند است. زیرا مهمترین نعمت خداوند بر بشر، یعنى قرآن نازل شده است. شب قدر، شب با منزلتى است و شب تقدیر و سرنوشت است. خداوند در شب قدر، امور یک سال را تقدیر مىکند، چنان که قرآن در جایى دیگر مىفرماید: «فِیها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکِیمٍ» (دخان/4) در آن شب، هر امر مهمى، تعیین و تقدیر مىشود. بنابراین، شب قدر منحصر به شب نزول قرآن و عصر پیامبر نیست، بلکه در هر رمضان، شب قدرى هست که امور سال آینده تا شب قدر بعدى، اندازهگیرى و مقدر مىشود.
بیدار بودن شب قدر و احیاى آن با دعا و نماز و قرآن، مورد سفارش پیامبر و اهل بیت آن حضرت بوده است و در میان سه شب، بر شب بیست و سوم تاکید بیشترى داشتهاند.
شاید رمز این که شب قدر مخفى است، آن باشد که مردم شبهاى متعدد را به عبادت بپردازند، کسانى که یک شب آن را درک کردند، مغرور نشوند و کسانى که آن را درک نکردند، از باقى شبها مأیوس نشوند.
در روایات آمده است که با منکران امامت، با سوره قدر احتجاج کنید، زیرا براساس این سوره، فرشتگان هر سال در شب قدر نازل مىشوند. در زمان حیات پیامبر بر وجود شریف حضرتش وارد مىشدند، پس از آن حضرت بر چه کسانى نازل مىشوند؟
روشن است که هر کسى نمىتواند میزبان فرشتگان الهى باشد و باید او همچون پیامبر، معصوم بوده و ولایت امور بشر به عهدهاش باشد و او کسى جز امام معصوم نیست که در زمان ما، حضرت مهدى ـ علیهالسلام ـ مىباشد و فرشتگان در شب قدر شرفیاب محضرش مىشوند.
مراد از «سَلامٌ» در این آیه، لطف و عنایت ویژه الهى نسبت به بندگان در شب قدر است که سلامت و رحمت و برکت را به دنبال دارد و باب نقمت و عذاب را مىبندد، زیرا کید و وسوسه شیطان در آن شب موثر واقع نشود.
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم