در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
خبرنگار شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار در ابتدای این مصاحبه اختصاصی گفت: اخیرا گردهمایی در این رابطه در بغداد برگزار شد که پیشرفت چندانی نداشت. اما برای تداوم گفتگوها در مسکو برای هجدهم ماه ژوئن توافق کردند.
اروپاییها خواستار توقف غنی سازی اورانیوم با غلظت بیست درصد شدند و ایران نیز خواستار لغو بلادرنگ تحریمهای اقتصادی شد و همین مساله موجب ادامه مذاکرات شد. با توجه به این که مذاکرات از مدتها قبل ادامه داشته است، به نظر شما آیا گردهمایی مسکو به نتیجه خواهد رسید؟
رییس جمهور ایران گفت: مطلبی که شما مطرح کردید، مساله تازهای نیست. بالاخره مساله هسته ایران مساله تازهای نیست. این یک بحث قدیمی است. ما میبینیم که برداشت برخی کشورها در مورد ایران تغییر نکرده است. برخی میگویند که از سی و سه سال پیش که ملت ایران آزاد شدند و انتخابات آزاد برگزار کردند. برخی دیگر نیز میگویند غرب از دویست سال پیش علیه ایران عمل کرده است. این مساله موضوع جدیدی نیست و ما خواستار همکاری در زمینه هستهای در شرایطی برابر و احترام متقابل و با رعایت حقوق بشر هستیم. ما در این مذاکرات منتظر وقوع یک معجزه نبودیم. اما حتما راههای مناسب و پیشنهادات خوبی وجود دارد و ما همیشه حاضر به همکاری هستیم برای این که بتوانیم تعامل را به همکاری تبدیل کنیم.
خبرنگار فرانس24 پرسید: برای اعتماد سازی نزد غربیها چه پیشنهادی میتوانید مطرح کنید؟ چرا که مساله اعتماد سازی مطرح است. از لغو غنی سازی اورانیوم بیست درصدی سخن به میان آمده است. آیا ایران حاضر است در این باره به مذاکره بنشیند؟
احمدینژاد گفت: بی اعتمادی دو طرفه است و برای رسیدن به نقطه مطلوب دوطرف باید با یکدیگر همکاری کنند و این همکاری میبایست در چارچوب عدالت و قانون انجام شود. ما پیشنهادات خوبی در دست داریم که آن را در زمان مقتضی ارائه خواهیم کرد.
خبرنگار فرانس24 پرسید: آیا میتوانیم مشخصا به این پیشنهادها اشاره کنید؟
احمدینژاد پاسخ داد: مساله روشن است. ما میتوانیم روی هر موضوعی مبتنی بر قوانین و عدالت که فضا را به فضای همکاری و دوستی تبدیل کند، همکاری کنیم.
خبرنگار گفت: شما نمیخواهید به مساله تعلیق غنی سازی بیست درصدی اورانیوم که برای غربیها مسالهای کلیدی است، اشاره کنید؟.
احمدینژاد افزود: من قبلا راجع مساله غنی سازی بیست درصدی اورانیوم صحبت کرده ام. تولید اورانیوم با غلظت بیست درصد حق قانونی ماست. البته ما علاقه نداشتیم از این حق استفاده کنیم. طبق قوانین آژانس ؛ نیازمان را به آژانس عرضه کردیم. کشورهایی که اورانیوم با غلظت بیست درصد تولید میکنند، موظفند بدون هیچ شرطی اورانیوم با غلظت بیست درصد را در اختیار ما بگذارند. (مترجم همزمان درترجمه این جمله رییس جمهور به اشتباه میگوید این کشورها میبایست اجازه غنی سازی بیست درصدی اورانیوم را به ما بدهند.) اما آنها این کار را نکردند و برای تحویل آن شرط سیاسی گذاشتند. ما ناگزیر شدیم سرمایهگذاری کنیم و اورانیوم بیست درصدی را خودمان تولید کنیم. این حق ماست. اگر کسانی میخواهند که ما این حق را کنار بگذاریم، قبل از هر کاری میبایست دلیل این خواسته را مطرح کنند و در درجه دوم در ازای این خواسته چه چیزی به ملت ایران خواهند داد؟
خبرنگار این شبکه سوال کرد: اگر غربیها بگویند این اورانیوم که شما میگویید به آن نیاز دارید را در عوض این خواسته در اختیار شما قرار خواهند داد، مساله قابل قبول خواهد بود؟. شما قبلا به این مساله اشاره کرده بودید؟.
رییس جمهور ایران افزود: ما تاکنون چنین پیشنهادی دریافت نکرده ایم. ارائه چنین پیشنهادی کمک زیادی خواهد کرد و نشان میدهد اعتماد وجود دارد. ما برای تولید اورانیوم بیست درصدی اصراری نداشتیم. اما چون این اورانیوم را در اختیار ما قرار ندادند، ما خودمان آن را تولید کردیم. ضمن این که بر خلاف تبلیغات دروغین، تولید اورانیوم بیست درصدی، حرکتی برای ساخت بمب نیست. هیچ ارتباطی میان این دو وجود ندارد.
خبرنگار فرانس24پرسید: شما میدانید که این، غربیها را مشکوک کرده است.
احمدینژاد افزود: چرا چنین اقدامی میبایست موجب تردید شود؟ ما باید به غربیهایی که بمب اتمی در اختیار دارند، میبایست اعتماد کنیم؟ آیا ما باید به آنهایی که اورانیوم با غلظت نود و نه درصد تولید میکنند، اعتماد کنیم؟ بمب اتمی خطرناک تر است یا اورانیوم بیست درصدی؟ آنها بمب اتم در اختیار دارند. ما اعتراض نمیکنیم. این در حالی است که ما در کل با بمب اتمی مخالفیم. اجازه بدهید به گونه دیگری پاسخ سوال شما را بدهم. به نظر من میبایست به گونه دیگری با ملت ایران برخورد کنند. ادبیاتی که در این زمینه بکار گرفته میشود، مناسب نیست. فراموش نکنید که ایران کشور با قدمتی است. روشی که آنها با ایران برخورد میکنند، توهین به ملت است. تمامی جنایتهای چهارصد سال گذشته (مترجم به اشتباه صد سال اخیر ترجمه کرده است) را آنها انجام دادهاند. ایران هرگز به کشوری حمله نکرده است. آنها به سایر کشورها تجاوز کرده اند و تمامی جنگها را آنها به راه انداختهاند. این ما هستیم که میبایست شکایت داشته باشیم. روش آنها در صحبت کردن با مردم ایران توهین آمیز است. ما هم میخواهیم از حق خود استفاده کنیم و نه بیشتر. آنها مردم ایران را تهدید میکنند.
خبرنگار گفت: وقتی میگویید «تهدید» از اسرائیل صحبت میکنید؟ اسرائیل، ایران را در صورت نزدیک شدن به سلاح هستهای به حمله نظامی تهدید کرده است. به نظر شما آیا اسرائیل آماده حمله به ایران است؟
احمدینژاد افزود: در رابطه با صحبتهای صهیونیستها در این خصوص، من به نظام موجود بینالملل اشاره میکنم. (نظام موجود بینالملل از سوی مترجم سازمان ملل ترجمه شده است) اگر ما در مورد اسرائیل چنین حرفهایی میزدیم، واکنش کشورهای غربی چه بود؟ آیا حقوق بنیادین گزینشی است؟ آیا امکان اداره جهان با این روش وجود دارد؟ آیا ریشه مشکلات جهان این نوع برخورد نیست؟ ایران کشور بزرگی است. ملت ایران قدمتی هفت هزار ساله دارد. کشور و دولت ایران جعلی نیست. ایران روی نقشه مونتاژ نشده است.
خبرنگار در ادامه پرسید: پاسخ ایران به حمله احتمالی اسرائیل چه خواهد بود؟ به نظر میرسد که اسرائیلیها بر این باورند که ایران قادر نیست آسیب چندانی به آنها وارد کند.
احمدینژاد افزود: من میخواهم مسائل را ریشهای بحث کنم. قدرت ایران مشخص است. ایران تاریخ دارد. قدرتهای بزرگ در برابر ایران زمین خوردهاند. صهیونیستها که به حساب نمیآیند. ملت ایران همیشه دشمنانش را پشیمان کرده است. صدام که تحت حمایت غربیها قرار داشت، به حدی از قدرت خود مطمئن بود که کنفرانس خبری خود را قطع و خاطرنشان کرد مابقی کنفرانس در تهران برگزار خواهد شد. اکنون صدام کجاست؟ ایران کجاست؟ این مسائل جایی برای بحث ندارد. (مترجم همزمان این جمله را اضافه کرد: جهانیان میدانند چه اتفاقاتی افتاده است.) من میخواهم سوال شما را به نظام بینالملل مرتبط کنم تا مسائل را به طور ریشهای حل کنیم. چرا حیثیت ملتهای غربی میبایست قربانی خواست صهیونیستها شود؟ (مترجم صهیونیستها را اسرائیل ترجمه کرد) چرا وقتی آنها تهدید میکنند، تحریم نمیشوند؟ این خیلی بد است.
خبرنگار گفت: آنها این کار را قبلا کردهاند. به همین دلیل است که اکنون مذاکراتی وجود دارد. اسرائیل در ابتدا قصد جلوگیری از برگزاری مذاکرات را داشت.
احمدینژاد گفت: نه، مذاکرات برای اینکه صهیونیستها به ما حمله نکنند، برگزار نمیشود. به این ترتیب مشکل جهان، مساله هستهای ما نیست. مشکل این است که آنها میخواهند به ما حمله کنند و غربیها مخالف هستند. آیا مساله این است؟ پس مشکل رژیم صهیونیستی است، نه ایران. اگر او حمله نکند، مشکلی نخواهد بود. ما میتوانیم با هم همکاری کنیم. نه به خاطر اینکه ما از تهدید او (اسرائیل) میترسیم. ملت ایران شناخته شده است. آنها میدانند چه باید بکنند. اما دنیا را نمیتوان این طور اداره کرد. به نظر من روش بدی برای اداره دنیاست. من از شما سوالی میپرسم؛ چرا پول مردم فرانسه و اروپا صرف کمک به صهیونیستها میشود تا آنها به ایران حمله کنند؟ (رییس جمهور از واژه تهدید استفاده کرد) چرا؟ منطق آن را به من بگویید. مردم فرانسه چه نوع مشکلی با مردم ایران دارند؟
خبرنگار گفت: اگر کشورهای عرب و فلسطینی ها، اسرائیل را به رسمیت بشناسند، شما هم این کار را خواهید کرد؟
احمدینژاد افزود: اجازه بدهید صحبتم را تمام کنم. میان ملتهای ایران و فرانسه چه مشکلی وجود دارد؟ اگر دولت فرانسه برای رفع نیازهای مردم این کشور کار میکند، نباید با ما مشکلی داشته باشد. ایران و فرانسه با هم مشکلی ندارند. کجا ما به زیان منافع یکدیگر عمل کرده ایم. آیا ما به حقوق مردم فرانسه تجاوز کرده ایم؟ چرا ملت فرانسه باید علیه ما باشد؟ (رییس جمهور گفت:.... دولتهای فرانسه) به چه دلیل؟
خبرنگار اضافه کرد: اجازه بدهید به سوالم بازگردم. اگر کشورهای عرب و فلسطینی ها، اسرائیل را به رسمیت بشناسند، شما هم این کار را خواهید کرد؟
احمدینژاد افزود: مردم فلسطین تنها کسانی هستند که حق دارند درباره سرنوشت خودشان تصمیم گیری کنند.
خبرنگار گفت: به نظر شما با به قدرت رسیدن فرانسوا اولاند بجای نیکلا سارکوزی در فرانسه، صفحه جدید باز خواهد شد؟ میدانیم که مواضع سارکوزی بویژه در مورد مساله هستهای تغییر ناپذیر بود. به نظر شما فصل جدیدی باز خواهد شد؟
احمدینژاد خاطرنشان کرد: به نظر ما اصلی ترین مسوولیت یک دولت باید پرداختن به نیازهای مردم باشد. ما در عرصه بینالملل تابع عدالت و برابری هستیم. بهتر است به جای جنگ و تلاش برای حمله، در فکر دوستی باشیم. به نظر ما فرانسه درعرصه بینالملل قادر است کارهای مفیدی انجام بدهد، به شرط آنکه به طور مستقل و با توجه به منافع مردم این کشور موضعگیری کند. در مورد مسائل خاورمیانه باید از مردم فرانسه نظر خواهی شود. دولت فرانسه باید از مردم فرانسه سوال کند که نظر شما در باره حضور نیروهای فرانسوی در افغانستان چیست؟ باید از مردم فرانسه سوال کند که نظر شما در باره همکاری با ایران چیست؟ و سپس به دلخواه مردم فرانسه عمل کند.
خبرنگار گفت: به نظر شما دولت جدید مواضع خود (درقبال ایران) را تغییر خواهد داد؟
احمدینژاد افزود: ما برای انجام هر کاری به منظور ایجاد برابری در جهان آماده ایم. ما از هر تغییر مثبت و هر قدم مثبتی استقبال میکنیم. ما با هیچکس دشمنی نداریم. ما در جستجوی دوستی هستیم.
خبرنگار گفت: در روزهای اخیر شاهد قتل عام حوله در سوریه بودیم. سازمان ملل از کشته شدن صد و هشت نفر که چهل و نه نفرشان کودک و سی و چهار نفرشان زن بودند، سخن به میان آورده است. شاید شما عکسهای این کودکان که بعضا با شلیک گلوله به سرشان کشته شده اند را دیده باشید. به گفته سازمان ملل عدهای از این افراد اعدام شده اند و شاهدان عینی این جنایات را به شبه نظامیان طرفدار دولت نسبت دادهاند. این قتل عام را چطور ارزیابی میکنید و به نظر شما مسوول این جنایت کیست؟
احمدینژاد افزود: ما به شدت از این حوادث متاسفیم. از دو سال پیش مردم منطقه تحت فشار هستند. آزادی و داشتن انتخابات آزاد حق همه ملت هاست. استثنایی وجود ندارد. از نظر ما همه مردم سوریه حقوقی دارند. ما تفاوتی بین مردم سوریه قایل نیستیم. ما همه ملتها را دوست داریم. مرگ هر انسانی بدون آنکه به چگونگی مرگ وی توجه کنیم، یک فاجعه است. ما نسبت به این مساله حساس هستیم. به نظر ما هر کسی با هر انگیزه و هدفی مرتکب این جنایت شده است، محکوم است. من فکر میکنم (رییس جمهور:..امیدوارم) کمیتههایی که مسوول تحقیق در این باره هستند بتوانند حقیقت را روشن کنند. برای این که اخبار ضد و نقیضی در این باره پخش میشود و افراد متقابلا یکدیگر را متهم میکنند. امیدوارم کسانی که مسوول تحقیق در این خصوص هستند، بتوانند عاملان این جنایت را معرفی کنند تا مجازات شوند. اما ما مشکلات زیادی در منطقه داریم و اصلی ترین آنها این است که برخی کشورها برای دست درازی به این منطقه در امور داخلی کشورهای منطقه دخالت میکنند.
خبرنگار گفت: آیا شما هم مثل دولت بشار اسد بر این باورید که تروریستهای خارجی عامل این جنایت هستند یا این که مثل غربیها و ظاهرا سازمان ملل معتقدید که حکومت و بشار اسد مسوول قتل عام مردم این کشور هستند؟
احمدینژاد افزود: من در این باره قضاوتی ندارم. این کمیتههای مسوول تحقیق هستند که باید در این باره اظهار نظر کنند. اما از نظر من باورکردنی نیست که دولتی بتواند مردم کشورش را به قتل برساند. این کار برای هیچ کشور و دولتی موفقیتی به دنبال ندارد. چرا این دولت باید مردم خودش را بکشد؟ بویژه آن که این قتل عام امتیازی منفی است و هیچ موفقیتی محسوب نمیشود. به نظر من حقیقت باید روشن شود و هر کس که آن را مرتکب شده است باید محکوم شود.
خبرنگار پرسید: حتی اگر آن یک نفر بشار اسد باشد؟
احمدینژاد خاطرنشان کرد: من کسی را استثنا نکردم. اما دولتهای غربی نباید از این حوادث به نفع خودشان بهره برداری کنند. ما میدانیم که برخی از غربیها با آقای بشار اسد مخالفند و از یک سال پیش تاکنون شاهدیم که آشکارا علیه بشار اسد وارد عمل شدهاند. از این رو ما نمیتوانیم به این افراد اعتماد کنیم. چون هدف آنها ساقط کردن دولت بشار اسد است.
خبرنگار گفت: ایران سقوط بن علی در تونس، سقوط مبارک در مصر، سقوط قذافی در لیبی و سقوط عبدالله صالح در یمن را تبریک گفت. به رغم آنکه خیلیها بشار اسد را مسوول حوادث سوریه میدانند، چرا ایران بشار اسد را بهتر از سایرین میداند و به حمایت از وی ادامه میدهد؟
احمدینژاد در پاسخ گفت: من نظر خود را درباره دیدگاههای غرب گفته ام. ما نباید حساس باشیم. (رییس جمهور: ما در موضع گیریهای مان دچار احساسات نمیشویم) ما کاملا طرفدار حقوق اساسی مردم مصر هستیم (مترجم همزمان حقوق اساسی را حقوق مردم در قانون اساسی ترجمه کرد). ما معتقد به اصلاح قانون اساسی و اصلاح ملی سوریه (رییس جمهور: اصلاحات اساسی) هستیم و قوانین میبایست مورد احترام قرار بگیرد. (رییس جمهور:بایدآرا مردم حاکم باشد. به نظر ما ملت بدون هیچ گونه دخالت خارجی میبایست به این اصلاحات مبادرت کنند. متاسفانه ما شاهد دخالت خارجی هستیم.
خبرنگار گفت: دخالت خارجی از جانب چه کسانی؟ کدام کشورها؟
احمدینژاد پاسخ داد: دولتهای غربی به روشنی دیدگاههای خود را ابراز کردهاند. من فکر نمیکنم سیر جریان سلاح به سوریه از چشم کسی پنهان باشد. برخی دولتهای منطقه نیز اعلام کرده اند به سوریه سلاح تحویل دادهاند. آنها گفته اند که ما به سوریه سلاح میدهیم، ما میخواهیم دولت سوریه را ساقط کنیم. این حق مردم سوریه است.
خبرنگار اضافه کرد: منظور شما از کشورهای منطقه عربستان سعودی و قطر است؟
احمدینژاد خاطرنشان کرد: شما خودتان پاسخهای این سوال را میدانید. من نمیخواهم مستقیما به نام شخص خاصی اشاره کنم. اما کشورهای منطقه نیز دخالت میکنند. این دخالتها کمکی نکرده است.
خبرنگار گفت: آیا شما به بشار اسد سلاح نمیدهید؟
احمدینژاد افزود: هرگز. ما روابطی عادی و در چارچوب قانون داریم. ما مدافع حقوق ملتها هستیم. از نگاه ما ملتها مهمند. حتی در اروپا که برخی دولتها علیه ما هستند، ما هرگز علیه ملتهای این کشورها اقدامی نکرده ایم. ما با ملتها کاری نداریم، ما دوست ملت ها، همه ملتها بدون استثنا هستیم.
خبرنگار فرانس 24 گفت: طرحهای جدید تحریم اقتصادی از ابتدای ماه ژوئیه اعمال خواهند شد. به نظر شما آیا ایران از این تحریمها در رنج است؟
احمدینژاد خاطرنشان کرد: سراسر جهان با مشکلاتی دست به گریبان هستند. آیا در فرانسه مشکل اقتصادی وجود ندارد؟ شما فکر میکنید که مردم (فرانسه) مشکلی ندارند؟ در آمریکا مشکلی وجود ندارد؟
خبرنگار گفت: اما این کشورها تحریم نشدهاند.
احمدینژاد افزود: مشکلات به آینده مربوط هستند. اگر ما به ریشه این مشکلات حمله نکنیم. (رییس جمهور: این کشورها هنوز تحریم نشدهاند، مشکل دارند. اگر تحریم میشد چه میشد؟) من میخواهم ریشهای مسائل را بررسی کنم که تحریم نشانهای از آن ریشه است. من فکر میکنم این نظام حاکم بر جهان نمیتواند سعادت ملتها را تامین کند. همه شکست خورده است. آیا ملت فرانسه (رییس جمهور: دولت فرانسه) میتواند نیازهای ملت فرانسه را تامین کند؟ نه. در ایران، فرانسه، انگلیس، آمریکا و همه جا مردم با مشکل مواجهند. سوال من این است با اجرای تصمیمات جهانی این مشکلات حل خواهند شد؟ امنیت برقرار خواهد شد؟ حقوق بشر حاکم خواهد شد؟ من قاطعانه میگویم نه. ریشه مشکلات مدیریت است. مدافعان حقوق بشر باید این مشکلات را هدف حملات خود قرار بدهند. اگر این مشکل برطرف شود، مابقی مشکلات حل خواهند شد. این نوع مدیریت زمینه ساز اختلاف بین ملتهاست. آیا امروز ملتها نباید با هم مشکلی داشته باشند؟ (رییس جمهور: ملتها با هم چه مشکلی دارند؟) من همه ملتهای جهان را دوست دارم. من از وجود مشکلات اقتصادی در جهان غمگین هستم. من دوست دارم کمک کنم. این مدیریت جهانی مانع کمک ما میشود. اگر این مشکل را حل کنیم، به جای درگیری، ملتها با یکدیگر دوست خواهند شد. ما مشکلات همه را حل خواهیم کرد. (رییس جمهور: مشکلات همه حل خواهند شد.)
خبرنگار پرسید: من شنیده ام که شما گفته اید قصد حضور در بازیهای المپیک لندن را دارید. آیا شما چنین قصدی دارید و برای سفر به انگلیس درخواستی به دولت انگلیس مطرح کرده اید؟
احمدینژاد افزود: من هنوز (در این باره تصمیمی نگرفته ام.) اما من طرفدار ورزش هستم و ورزش را دوست دارم و من فکر میکنم بازیهای المپیک زمینهای است که میتواند بین ملتها دوستی ایجاد کند. اما بخوبی از این امکان استفاده نمیشود.
خبرنگار افزود: دومین دور ریاست جمهوری شما سال آینده به پایان خواهد رسید. (پس از آن) چه خواهید کرد؟
احمدینژاد گفت: به نظر شما چه کاری خوبه؟ به نظر شما میتوانم یک خبرنگار باشم؟ من در دانشگاه کار میکنم. من در دانشگاه علمی کار میکنم. (رییس جمهور: من هیات علمی دانشگاه هستم.) البته اکنون نیز به این فعالیتها ادامه میدهم. اما خیلی محدود. من تمایل دارم مجددا به شغل قبلی ام بازگردم و البته اگر بتوانم برای صلح و دوستی در جهان و کمک به مردم جهان تلاش خواهم کرد.
خبرنگار گفت: در عرصه سیاسی؟
احمدینژاد افزود: من سیاست به معنای رایج در جهان را دوست ندارم. به نظر من سیاست میبایست با دوستی و احترام و صداقت همراه باشد. اکنون که من با شما صحبت میکنم، باید به شما احترام بگذارم، شما را دوست داشته باشم، مشکلات شما را مشکلات خودم بدانم. در غیر این صورت هیچ مشکلی حل نخواهد شد. من باید صادقانه با شما صحبت کنم. ما باید فردای دنیا را با هم بسازیم. آرزوی ما باید مورد توجه قرار بگیرد و ما میبایست با هم این آرزوها را محقق کنیم. هیچکس نباید خواستههای خود را به دیگران تحمیل کند. ما باید به هم احترام بگذاریم، ما باید با هم فکر کنیم و برای ساختن دنیای بهتر با هم تعامل کنیم و تحقق این خواسته با هماهنگی ممکن خواهد شد و آن روز فرا خواهد رسید. (واحد مرکزی خبر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگو با بهرام کلهرنیا، دبیر هفدهمین جشنواره تجسمی فجر عنوان شد