کتاب شناخت

جغرافیای تاریخی کوفه

تالیف: لویی ماسینیون ترجمه: دکتر عبدالرحیم قنوات ناشر: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها 113 صفحه
کد خبر: ۴۴۲۶۰۹

کوفه یکی از شهرهای اسلامی است که جایگاه ویژه‌ای در تاریخ اسلام دارد. این کتاب ترجمه فارسی اثری است از ماسینیون که توسط تقی محمدالمصعبی به عربی ترجمه و بر آن تعلیقاتی اضافه شد و پس از آن کامل سلمان الجبوری شرح و تعلیقاتی دیگر بر آن افزود. ماسینیون(1962-1883) مستشرق مشهور فرانسوی در این متن، با تاسیس کوفه شروع کرده و سپس از راه‌ها، مقابر، محلات، نقشه‌های اقتصادی شهر، دارالاماره، میدان، مسجد جامع و دیگر مساجد کوفه، محله مشهور کناسه، نجف و مزار امام علی(ع) سخن گفته است آنچه به کار نویسنده اهمیت می‌بخشد، این است که وی علاوه بر مراجعه به متون و منابع مکتوب، از آثار باقیمانده در این شهر بازدید کرده و در عراق به حفاری‌های باستان‌شناسی دست زده است. کتاب حاصل دو دیدار لویی ماسینیون در سال‌های 1980 و 1934 از جنوب عراق است. او بار اول مهمان خانواده سنی مذهب آلوسی بود و همراه راهنمایانی سنی از کوفه بازدید کرد. اما بار دوم همراه راهنمایی شیعه بقایای کوفه قدیم را به صورت کامل‌تری دید و کتاب خود را بر اساس مشاهدات میدانی و مطالعات اسنادی به رشته تالیف درآورد. او نقشه‌ای از کوفه قدیم رسم کرد و کتاب خود را در شرح و تفسیر این نقشه نوشت. یکی از دلایل اهمیت این کتاب، قدمت تالیف آن نسبت به کتاب‌هایی است که در دوره اخیر درباره کوفه نوشته شده‌اند.

درآمدی بر تاریخ‌پژوهی

تالیف: مایکل استنفورد

ترجمه: دکتر مسعود صادقی

ناشر: دانشگاه امام صادق(ع) و سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها 466 صفحه

نویسنده در کتاب حاضر در پی آن است که برخی حوزه‌ها و روش‌های نگارش تاریخ را روشن سازد در مقدمه، ضمن اشاره به دو معنای متفاوت واژه تاریخ و حوزه‌های معرفتی مرتبط با آن و برخی مباحث و مسائل مطرح شده در آنها، جایگاه کتاب و نحوه‌ استفاده از آن بیان شده است. مایکل استنفورد نویسنده کتاب درآمدی بر تاریخ‌پژوهی معتقد است یکی از دلایل بی‌علاقگی دانش‌آموزان به درس تاریخ این است که کودکان و نوجوانان به دلیل دوری از عوالم بزرگسالان و درنیافتن منطق و بی منطقه‌ای این گروه، قادر به درک اعمال و رفتار آنان نیستند و به همین دلیل تمایل چندانی به خواندن و آموختن این درس ندارند. فصل اول و دوم با عناوین «وحدت تاریخ» و «کنش در تاریخ»، در واقع به این مساله اختصاص دارد که موضوع تاریخ چیست، تاریخ درباره‌ گذشته‌ انسان‌ها یا به تعبیر دقیق‌تر، درباره‌ افعال گذشته انسان‌هاست. در این‌جا با اشاره به تمایز کنش و رفتار به این‌ که رفتار جنبه‌ قابل مشاهده‌ کنش است، ولی فعل رفتاری است که نیت در آن اخذ شده باشد پنج مولفه سازنده‌ یک کنش یعنی نیت، ارزیابی، معنا یا غایت، اراده (میل) و پنجم بافت و زمینه که متضمن مولفه‌های پیشین است، بیان شده است. فصل دوم با گزارشی از بعضی استفاده‌ها و سوء استفاده‌هایی که از مطالعه‌ تاریخ می‌شود خاتمه می‌یابد. دیگر مباحث کتاب بدین قرار است: «نگرشی به تاریخ»، «گفتار در تاریخ»، «معرفت در تاریخ»، «تاریخ و آثار باقیه»، «رویداد در تاریخ»، «توالی در تاریخ»، «نظریه در تاریخ» و «فراتر از تاریخ: متافیزیک، مارکس، اسطوره و معنا». در پایان واژه‌نامه فارسی به انگلیسی و انگلیسی به فارسی درج شده است.

مسلمانان و نگارش تاریخ

تالیف: عبدالعلیم عبدالرحمن خضر

ترجمه: صادق عبادی

ناشر: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها 335 صفحه

مؤلف کتاب «مسلمانان و نگارش تاریخ»، پژوهشی در تاریخ‌نگاری اسلامی معتقد است که این کتاب کوششی ناچیز است که می‌خواهیم در آن ثابت کنیم که «تاریخ» پدیده‌ای بیگانه در اندیشه اسلام نیست. مسلمانان آن را از دیگران اقتباس نکرده‌اند، بلکه روش‌های پژوهش تاریخی که اروپا با آن آشنا شد، نخست، بر کوشش‌های دانشوران مسلمان در این زمینه تکیه کرد. مسلمانان نخستین کسانی بودند که تاریخ را برای یک علم، روشمند ساختند و به سوی گستردگی و عمومیت راه بردند و نظرشان درباره تاریخ، منبعی برای ثبت عبرت‌ها، شناخت و حرکت زندگی در مسیر زمان بود و این دیدگاه از قرآن و سنت نبوی سرچشمه می‌گرفت.

قرآن، به مسلمانان «اصول و روش» بالنده‌ای در شناخت حرکت تاریخ بشر عرضه کرد و سپس «قوانین» و «عبرت‌هایی» را که بر پدیده‌های تاریخی فرمان می‌راند، برگزید. قرآن همه مطالب کتاب‌های آسمانی پیش از خود را گرد آورده و این کار را گاهی با تفصیل و گاهی با ایجاز انجام داده است.

در هر دو حالت قرآن، از ابهام حاکم بر بسیاری از مسائل تاریخی پرده برگرفت و آن را بدون پیچیدگی، روشن ساخت. اما سنت نبوی، از درس‌ها و آموزه‌های محمد مصطفی (ص) انباشته شد و مسلمانان را بر اهتمام و توجه به قرآن به عنوان سرچشمه‌ای بزرگ برای همه زوایای معرفت، تشویق کرد.

در پرتوی آن مفاهیم بلند، مسلمانان راه و روش علمی نگارش تاریخی را آشکار کردند و آن مفاهیم همچنان همراه این دانش، پشتوانه و توجیه‌کننده وجود آن در سراسر تاریخ اسلامی بود. حقیقتی که از لا‌به‌لای فصل‌های این کتاب بیان می‌شود، ضرورت بازگشت به روش اسلامی نگارش تاریخ است، پس از آن‌که در جهان معاصر ما، روش‌های انحراف‌آمیز پدیدار شد که مسأله تفکر تاریخی را در تمدن اسلامی آلوده ساخت و به کژراهه کشاند و در کرانه‌های آن ابرهایی تیره پدید آورد که نشانه‌های اصالت و عمومیت آن را فرو پوشاند. این کتاب مشتمل بر هفت فصل است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها