در کتابخانه ملی ایران آغاز شد

همایش بین‌المللی خلیج فارس

همایش‌ بین‌المللی خلیج فارس با حضور دکتر حسن حبیبی، دکتر غلامعلی حداد عادل و جمعی از پژوهشگران خارجی در کتابخانه‌ی ملی ایران آغاز به کار کرد.
کد خبر: ۲۵۳۵۳۳

به گزارش ایسنا، رییس بنیاد ایران‌شناسی صبح امروز (سه‌شنبه، 29 اردیبهشت‌ماه) در این همایش بیان کرد: علوم انسانی هر کشور به‌دلیل این‌که خاص آن کشور است و جنبه‌ی داخلی دارد، باید در میان پژوهشگران داخلی مورد تحقیق قرار گیرد و از نتایج پژوهش‌های داخلی آگاه شویم.

حسن حبیبی ادامه داد: متأسفانه این آگاهی کم‌تر وجود دارد و در همایش‌ها آن‌گونه که شایسته است، از اطلاعات حوزه‌ی علوم انسانی استفاده نمی‌شود؛ اما در علوم دیگر، چون می‌توان با فعالیت‌های علمی دیگر کشورها ارتباط برقرار کرد، کشورها می‌توانند تا حدی براساس یافته‌های دیگران حرکت کنند.

وی بیان کرد: دانشمندان علوم اجتماعی و انسانی ایران باید ارتباط بیش‌تری با یکدیگر داشته باشند و برگزاری همایش‌هایی با فاصله‌ی دو تا سه‌ سال، پاسخگوی این امر و نتیجه‌بخش نیست. باید همایش‌ها و هم‌اندیشی‌ها را تخصصی کرد.

رییس بنیاد ایران‌شناسی اظهار داشت: قصد داریم، کارگروهی را در زمینه‌های مختلف ایران‌شناسی، بویژه خلیج فارس تشکیل دهیم. به علاوه، ایجاد و انتشار مجله‌ی خلیج فارس یکی دیگر از اهداف این بنیاد است که امتیاز آن درخواست شده و قرار است، هر شش‌ماه یک‌بار یا به‌صورت فصل‌نامه به کمک اندیشمندان منتشر شود.

وی گفت: بنیاد ایران‌شناسی مجموعه‌ای را تحت عنوان مجموعه‌ی مدارک و اسناد خلیج فارس گرد آورده که جلد نخست آن وصف خلیج فارس در نقشه‌های تاریخی است. البته چاپ نخست آن نایاب شده و قرار است، به زبان انگلیسی نیز منتشر شود.

او هم‌چنین از انتشار دو کتاب دیگر خبر داد و افزود: گزیده‌ی خبرها و مقالات خلیج فارس در روزنامه‌های صدسال پیش و اسناد بندرعباس با قطع دایرة‌المعارفی منتشر شده است.

 رییس همایش بین‌المللی خلیج فارس نیز با اشاره به موقعیت تاریخی خلیج فارس و قدمت و پیشینه‌ی آن، گفت: اطلاع‌رسانی داخلی این همایش در 15 قلمرو با انتشار و توزیع فراخوان آن در مراکز علمی و تحقیقاتی، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، سازمان‌ها و اداره‌های کل استان‌ها، مراکز فرهنگی دولتی و غیردولتی در هریک از استان‌های کشور انجام شد. اطلاع‌رسانی خارجی آن نیز از خردادماه سال 1386 با مکاتبه و برقراری ارتباط از طریق شبکه‌ی جهانی اینترنت در شش حوزه از مناطق مختلف جهان انجام گرفت.

محسن تهرانی‌زاده اضافه کرد: برنامه‌ی اجرایی برگزاری این همایش با تعیین هفت گروه علمی مشترک طراحی شد. برای دریافت خلاصه‌ی مقالات و مقالات کامل در موضوع‌های مختلف همایش با بیش از دوهزار نفر از اعضای هیأت علمی، پژوهشگران، رؤسای 300 دانشگاه و مرکز علمی و با بیش از هزار ایران‌شناس و شهرشناس مکاتبه شد. پس از بررسی مقالات، بیش از 139 مقاله‌ی داخلی و 37 عنوان مقاله‌ی خارجی از سوی داوران پذیرش شدند.

در این همایش دکتر محمدحسن گنجی نیز درباره‌ی نقش جغرافی‌دانان مسلمان در تکامل نقشه‌ی جهان سخن گفت.

وی اظهار داشت: با توجه به این‌که نقشه‌ی جغرافیایی مهم‌ترین سند در اثبات نام خلیج فارس شناخته می‌شود، می‌توان از آن برای اثبات نام این محدوده‌ی جغرافیایی در صحنه‌ی جهانی استفاده کرد.

او ادامه داد: متأسفانه ما نقشه را فقط برای اطلاع‌رسانی مسیرها می‌شناسیم؛ اما نقشه‌های تاریخی می‌توانند در اثبات نام خلیج همیشه فارس کمک بزرگی کنند.

گنجی بیان کرد: در قرن سوم پس از میلاد، در تمام نقشه‌ها نام دریای جنوب ایران خلیج فارس یا سینوس پرسیکوس بوده و یکی از راه‌ها برای اثبات این نام است؛ اما متأسفانه از قرن سوم به بعد، دوره‌ی تاریکی از نظر توسعه‌ی علم و فرهنگ به‌وجود آمد که هیچ‌کسی جرأت نمی‌کرد، حتا بگوید زمین گرد است و تمام کتاب‌ها و آثار یونانی‌ها به فراموشی سپرده شدند.

دکتر یدالله ثمره نیز در این همایش درباره‌ی بررسی اسناد و مدارک تاریخی خلیج فارس و کاظم بایرام‌بخش مقاله‌ای را با موضوع هزارویک‌شب زیر آب‌های خلیج فارس ارایه کردند.

در حاشیه

ــ در همایش بین‌المللی خلیج فارس در زمان سخنرانی دکتر حسن حبیبی، صدای سخنران به‌دلیل مشکل فنی، در سالن پخش نمی‌شد و امکان شنیدن سخنان او وجود نداشت. خبرنگارانی که برای پوشش برنامه حضور داشتند، به سخنران نزدیک شدند، ولی مسؤولان برگزاری همایش آن‌ها را از این کار بازداشتند. به همین دلیل، خبرنگاران هنگام سخنرانی حبیبی جلسه را ترک کردند.

ــ مقاله‌های ارایه‌شده در این همایش که به‌صورت بین‌المللی برگزار می‌شود و تعدادی از پژوهشگران خارجی در آن شرکت کرده‌اند، به زبان انگلیسی ترجمه نشده‌اند و به زبان فارسی ارایه می‌شوند. در این شرایط، بسیاری از پژوهشگران خارجی امکان برقرار کردن ارتباط را با همایش ندارند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها