راهنمای انتخاب تلویزیون

به‌‌چشمان خود اعتماد‌‌ کنید

درشماره گذشته به بررسی برخی از ویژگی‌ها و تفاوت‌های تلویزیون‌های LCD‌ وPLASMA پرداختیم، در این شماره مقایسه آنها را پی‌می‌گیریم.
کد خبر: ۲۵۲۲۷۲

درگاه‌های اتصال صوت و تصویر

وجود درگاه اتصال از نوع ‌HDMI‌ که اتصال مستقیم دیجیتال به دیجیتال را برای انتقال صدا و تصویر میسر می‌سازد، مطمئن‌ترین و باکیفیت‌ترین روش اتصال بین یک تلویزیون اچ‌‌دی و وسایل صوتی و تصویری گوناگون نظیر دستگاه‌های بازی رایانه‌ای و انواع دستگاه‌های پخش تصویر اچ‌دی از جمله دستگاه پخش بلوری است.

اگر تصمیم دارید که چندین وسیله تصویری اچ‌دی را همزمان به تلویزیون خود وصل کنید، حتما مطمئن شوید که تلویزیونی که قصد خرید آن را دارید، دست‌کم سه عدد درگاه اتصال ‌HDMI‌ داشته باشد و همین‌طور درگاه‌های آنالوگ دیگری مانند درگاه اتصال اجزای ویدئویی1‌ ‌که کیفیت بهتری را نسبت به درگاه اتصال ویدئوی ترکیبی2‌ ‌و ‌S-Video‌ ارائه می‌دهد نیز از اهمیتی خاص برخوردارند. ‌ ‌

گفتنی است که دستگاه‌های تلویزیون پیشرفته که درگاه‌های اتصال یو‌اس‌بی و یا فایروایر3‌ ‌نیز دارند امکانات بیشتری از جمله امکان اتصال مستقیم دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری دیجیتال را نیز فراهم می‌سازند و تصاویر موجود در دوربین‌ها را به‌آسانی روی صفحه نمایشگر به‌نمایش در می‌آورند.

برخی از مدل‌ها نیز به درگاه‌های کارت‌خوان مخصوص کارت‌های حافظه برای نمایش عکس‌های دیجیتال و برخی هم به درگاه‌های ‌VGA‌ برای اتصال به رایانه مجهز هستند که به آنها اجازه می‌دهد نقش نمایشگر را برای رایانه ایفا کنند.

‌ ‌نسبت درجه تازه‌سازی تصاویر

شما آگهی‌های تبلیغاتی زیادی را در مورد تلویزیون‌های اچ‌دی دیده‌اید که قابلیت ‌HZ60‌ و یا ‌HZ 120‌ تلویزیون‌ها را ذکر می‌کنند.

این اعداد نمایانگر نرخ تازه‌سازی4‌ ‌‌ تصویر صفحه نمایش آن تلویزیون است و میزان سرعت عملکرد دستگاه را مشخص می‌کند. به‌عبارت دیگر این عدد معیاری‌است برای سنجش سرعت نقش بستن و به‌نمایش درآمدن تصاویر جدید بر روی صفحه نمایش تلویزیون. ‌ ‌

یک تلویزیون با میزان تازه‌سازی ‌HZ60‌ می‌تواند تصویر را روی صحنه نمایش تا 60 بار در دقیقه تازه کند و نمایش دهد. مقدار استاندارد آن از 100، 120 و 200 هرتز نیز پشتیبانی می‌کند که برای به‌حداقل رسانیدن مشکل تصاویر مات و شطرنجی در حرکت سریع5‌ ‌طراحی شده‌اند.

برای تجربه دقیق این موضوع می‌توانید تصاویر ورزشی را در فروشگاه‌های صوتی و تصویری روی صحنه نمایش تلویزیون‌های اچ‌دی مشاهده کنید و با حداکثر دقت به‌تصویر نگاه کنید؛ حتی اگر یک‌ذره حالت شطرنجی و مات‌شدن و یا تصاویر حاشیه‌و سایه‌دار مشاهده کردید، این خود نشانه‌ای برای آن است که صفحه نمایشگر آن تلویزیون با مشکل تازه‌سازی تصاویر مواجه است.

‌ ‌نسبت طول و عرض تصویر

میزان متعارف نسبت طول و عرض صفحه نمایش6 ‌یک تلویزیون در حالت عادی 4 به 3 و برای تلویزیون‌های اچ‌دی با صفحه عریض 16 به 9 است که و برای نمایش فیلم‌های ‌DVD‌ و ‌HD‌ که از وضعیت نمایش عریض پشتیبانی می‌کنند، ‌ایده‌آل هستند. اگر چه این مشخصه بسیار مهم است، ولی هیچ لزومی ندارد که شما نگران آن باشید، زیرا تقریبا تمام تلویزیون‌های اچ‌دی وضعیت نمایش 4 به 3‌و 16 به 9‌را دارند.

‌ ‌ال‌سی‌دی، پلاسما و یا ‌DLP‌ ؟

تلویزیون‌های امروزی ساخته‌شده براساس فناوری‌های پلاسما،‌ال‌سی‌دی یا ‌DLP‌ پروجکشن همگی قابلیت نمایش تصاویر اچ‌دی با وضوح بالا را دارند و همگی آنها از خصوصیات نمایش صفحه عریض و صفحه کاملا تخت برخوردارند. حال چگونه هر سه این فناوری‌ها تصاویر را روی صفحه به‌نمایش درمی‌آورند، خود مبحثی دیگر است و همین موضوع است که قیمت و کیفیت آنها را تعیین می‌کند. ما در اینجا به مقایسه خصوصیات، مزیت‌ها و نقاط ضعف آنها در نمایش تصاویر اچ‌دی می‌پردازیم.

الف– تلویزیون‌های پلاسما ‌

این نوع از تلویزیون‌ها توانایی فوق‌العاده‌ای در نمایش بسیار غنی از رنگ‌ها و همچنین نمایش عمیق رنگ‌های تیره و سیاهی‌ها دارند، به اضافه این که پلاسماهای با اندازه بزرگ، بسیار ارزان‌تر از ال‌سی‌دی‌های هم‌اندازه خود هستند. اما یک مشکل درباره پلاسماها وجود دارد، که جاماندن تصویر7‌نامیده می‌شود و عبارت است از این که اگر یک طرح گرافیکی مشخص مانند لوگوی یک شبکه تلویزیونی برای مدتی روی صفحه آنها نمایش داده شود، پس از تعویض کانال هم تا مدتی کوتاه، روی صفحه نمایش باقی می‌ماند. البته پلاسماهای جدید کمتر دچار این مشکل می‌شوند و کاهش روشنایی و کنتراست می‌تواند در از بین بردن این مشکل موثر باشد.

ب– تلویزیون‌های ‌LCD‌

تلویزیون‌های ال‌سی‌دی راه درازی را طی کرده‌اند و مدل‌های جدید، کیفیت تصویر به‌مراتب بهتری از انواع اولیه و نسل قبلی آنها دارند. آنها به‌صورت غیرقابل رقابتی روشن هستند و در هر اتاقی از محیط زندگی شما قابل استفاده‌اند و این مورد در استفاده از آنها زیر نور بسیار شدید هم مصداق دارد. اگرچه کیفیت تصویر ال‌سی‌دی ‌مخصوصا مدل‌های ارزان ‌قیمت آن همواره از انواع پلاسما چندین درجه ضعیف‌تر است و رنگ سیاه را نمی‌تواند به آن تیرگی که در صفحه نمایش پلاسما دیده می‌شود، ارائه دهد و بیشتر دستگاه‌ها به‌جز دستگاه‌های نوع پیشرفته، زمان پاسخگویی آنها بسیار کند و طولانی و درجه کنتراست آنها نیز کمتر از انواع پلاسما است (اما به‌سرعت در حال پیشرفت و بهبود هستند)‌. ‌ ‌

امسال به‌تدریج انواع جدیدتر آنها براساس ‌LED‌ در بازار عرضه می‌شود که از ‌LED‌ برای نوردهی به قسمت پشتی صفحه نمایش استفاده می‌کنند. از مزایای آنها و خصوصیات جدیدی که عرضه می‌کنند، زمان روشن شدن سریع‌تر و همچنین نمایش رنگ‌های غنی‌تر و گرم‌تر خواهد بود. فناوری‌های جدید آنها نیز در حال تکمیل و راه یافتن به بازار است. از قبیل صفحه نمایش بسیار عریض 9 به 21‌در ال‌سی‌دی‌های فیلیپس، مدل‌های مقعر شکل و بسیار عریض و مدل‌هایی دارای صفحات نمایش سه‌بعدی (‌D3‌)‌بدون نیاز به استفاده از عینک مخصوص که از سوی تولیدکنندگان مختلف تولید و آماده عرضه به بازار هستند.

پ– انواع پروجکشن و ‌DLP‌

پروجکشن و انواع ‌DLP‌ به‌تدریج در حال محو شدن از بازار هستند. بدنه آنها حجیم‌تر از ال‌سی‌دی‌ها و پلاسماها است. (اگر چه وزن آنها لزوما سنگین‌تر نیست)‌و شکل ظاهری آنها در مقایسه با انواع ال‌سی‌دی و پلاسما چندان چشم‌گیر نیست و قابل نصب بر روی دیوار نیستند. اما توانایی خوبی در ارائه سطوح مختلف تیرگی و رنگ سیاه دارند و از خصوصیت پردازش و ایجاد رنگ خوبی نیز برخوردارند و هنوز هم بهترین و مقرون به‌صرفه‌ترین راه برای تهیه تلویزیون‌های با صفحه‌های نمایشی خیلی بزرگ هستند. با وجود این که بسیاری از تولیدکنندگان، تولید آنها را متوقف ساخته‌اند، با این حال شرکت میتسوبیشی اخیرا مدل‌های پیشرفته‌ای از آنها را تولید کرده که از فناوری نوردهی براساس نور لیزر استفاده می‌کنند و شرکت سامسونگ هم از نوردهی پشت صفحه نوع ‌LED‌ در انواع پروجکشن خود به‌کار می‌برد.

جمع‌بندی

در پایان پیشنهاد می‌کنیم موارد زیر را در خرید تلویزیون‌های اچ‌دی در نظر داشته باشید:

مهم‌ترین مشخصاتی که باید به آنها توجه کنید، اندازه ابعاد صفحه نمایش تلویزیون، وضوح تصویر، تعداد و تنوع درگاه‌‌های اتصالات مخصوصا درگاه ‌HDMI‌، درجه کنتراست بالا و زمان پاسخ‌گویی کم و تازه‌سازی سریع‌تر تصویر است.

اگر بودجه شما اجازه می‌دهد، تلویزیون خود را با فناوری آینده مجهز کنید و مدلی را بخرید که قابل تطبیق با ‌P‌ 1080 را داشته باشد. تلویزیون خود را از انواع مارک‌های معروف و شناخته شده و با ضمانت معتبر برگزینید. با توجه به رکود اقتصادی و ورود فناوری‌های جدید و جایگزینی آنها به‌جای فناوری‌‌های قدیمی‌تر کاهش قیمت بسیار زیادی در تولیدات این صنعت ایجاد شده و تولیدکنندگان تلویزیون‌های پیشرفته را در مدل‌های بسیار متنوع و با قیمت‌های واقعا ارزان و مناسبی به بازار عرضه می‌کنند.

نکته قابل تامل در مورد انوع تازه‌‌وارد و با مارک‌های ناشناس و غیرمشهور این است که آنها رنگ‌های تیره و سیاه عمیق و درستی ندارند و در پردازش و ایجاد دقیق رنگ‌ها و تصاویر نیز ضعیف هستند. برخی از این مدل‌ها کم‌دوام هستند و ممکن است پس از چندین ماه دچار مشکلات فنی بسیار جدی شوند، پس تنها به زیبایی طرح و بدنه ال‌سی‌دی‌ها و پلاسماها توجه نداشته باشید و برای انتخابی درست و خوب توجه خود را به کیفیت و طبیعی بودن تصویر و نوردهی صفحه نمایش آنها و همچنین کیفیت و صدای بلندگوها معطوف دارید و در انتخاب تلویزیون جدید بیشتر از هر چیز به چشمان خود اعتماد کنید.

منابع ‌ ‌

‌softpedia.com

wikipedia.org

hdtvinfoport.com


پی‌نوشت‌ها

 Component Video.1‌

 Composite Video.2‌

 FireWire.3‌

 Refresh Rate.4‌

 Motion Blur.5‌

 Aspect Ratio.6‌

 Burn-in.7

جواد ودودزاده

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها