سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
این اظهارنظر یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا که نقلی بدون نام از سوی خبرگزاری آسوشیتدپرس است در حالی است که در همین گزارش از ناکامی غرب در متقاعد کردن روسیه و چین برای اعمال تحریمهای جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه کشورمان خبر داده است. در نشست غیرمنتظره قبلی گروه 1+5 که در کشاکش میان روسیه و آمریکا درباره قضیه گرجستان برگزار شد، به دنبال ناکامی مشابه آمریکا، طرفین در خصوص بهروز کردن قطعنامه قبلی توافق کردند و شورای امنیت سازمان ملل در قالب قطعنامه 1835 آن را تصویب و بر درخواست تحمیلی خود مبنی بر تعلیق فعالیتهای مربوط به غنیسازی تاکید کرد. در این قطعنامه تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال نشد و از ایران خواسته شد 3 قطعنامه تحریمی تصویب شده پیشین را اجرا کند.
از این قطعنامه تعبیر به ناکامی آمریکا در موضوع هستهای کشورمان شد و مسوولان نیز آن را تفننی سیاسی و حرکتی نمایشی تعبیر کردند که البته این اقدام سبکسرانه خود بر روند اعتمادسازی میان تهران و گروه 1+5 تاثیرات منفی گذاشت.
در نشست امروز گروه 1+5 در پاریس، ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا و نفر سوم این وزارتخانه، حضور دارد. وی که 4 ماه پیش نخستین مقام آمریکایی بود که در گفتگوهای 1+5 با شرکت سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان در ژنو حضور یافت، قبل از این نشست در سفری به مسکو با مقامهای روسی درباره پرونده هستهای ایران، مناقشه گرجستان و روسیه و همچنین سامانه دفاع ضدموشکی آمریکا به رایزنی پرداخته بود.
نکته قابل تاملی که توجه تحلیلگران و بازیگران بینالمللی را به خود معطوف ساخته و حکایت از تحتالشعاع قرار گرفتن نشست پاریس دارد، پیروزی باراک اوباما در انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکاست که بحث مذاکره بدون پیششرط با ایران را مطرح کرده است. محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی، آمادگی اوباما را برای مذاکره بدون پیششرط با ایران، عاملی برای گشایش سیاسی در موضوع هستهای تهران و نزدیکتر شدن هر چه بیشتر آن به آژانس میداند.
وی تصریح کرد: حل قسمت سیاسی مساله ایران مستلزم گفتگوی مستقیم با تهران است و به همین دلیل، اظهارات اوباما در این باره که آماده برقراری ارتباط با ایران از طریق مذاکرات مستقیم بدونپیششرط است، مرا امیدوار کرده است.
با حل شدن تمامی ابعاد فنی و حقوقی موضوع هستهای کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سیاستهای واشنگتن همواره ابعاد سیاسی آن را مدنظر قرار داد و با کشاندن این مساله به شورای امنیت سازمان ملل، با تصویب قطعنامههای متعدد به دنبال اعمال فشار بیشتر بوده است.
در همین چارچوب، اسنادی که به عنوان مطالعات فنی برای یک برنامه تحقیقات هستهای وابسته به تسلیحات در ایران از سوی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای همسو با وی ارائه شده بود، محل تردید واقع شده و اسناد و مدارک جدیدی مبنی بر ساختگی و دروغی بودن آن ارائه شده است به گونهای که مدارک جدید بنا به گفته یک دیپلمات نزدیک به آژانس که خواست نامش فاش نشود در گفتگو با پایگاه اینترنتی راو استوری، باعث افزایش فاصله گرفتن آژانس از اسناد لپتاپ ارائه شده است.
البرادعی قرار است 27 نوامبر (7 آذر) همزمان با شروع نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، گزارش غیررسمی خود را درباره فعالیتهای صلحآمیز کشورمان منتشر کند.
در کشاکش نشست پاریس و انتشار گزارش البرادعی، ترغیب و تشویق اوباما به ایجاد تغییر در سیاست خارجی و دعوت از وی برای تاثیرگذاری مثبت بر حل مساله هستهای ایران شاید در درازمدت و از زمان آغاز ریاست جمهوری وی امکانپذیر باشد، اما در مقطع کنونی خالی از تاثیر خواهد بود.
هرچند با شرایط موجود، نشست پاریس قابل پیشبینی به نظر نمیرسد، اما با تمدید حکم وضعیت فوقالعاده در رابطه با ایران از سوی جورج بوش، رئیسجمهور آمریکا که تقریبا 30 سال قبل از سوی جیمی کارتر امضا شده بود سایه تردید برای ایجاد زمینه تغییر بیشتر شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد