در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
جوان گتوندی که کنار دستم نشسته است، وقتی میبیند تند و تند از سخنرانیهای سخنرانان مراسم سالگرد قیصر امینپور یادداشت بر میدارم، میپرسد: خبرنگاری؟ میگویم: با اجازه! آهی میکشد و میگوید: بنویس که هیچ کاری نکردند. بنویس که فقط گفتند و کاری نکردند. سرم را بالا میگیرم. تصویر قیصر آن بالا دیده میشود که دستش را گرفته زیر چانهاش و به جمعیت نگاه میکند. به مردمیکه یک عمر از آنها شنید و گوشش پر است از سخنرانیهای مسوولان محترم.
قیصر امینپور صبح روز هشتم آبان سال گذشته درگذشت و پس از بحثهایی که بر سر مکان خاکسپاری او درگرفت، پیکراو به زادگاهش گتوند برده شد و در آنجا آرام گرفت. از همان زمان این امید بود که آرامگاه قیصر به مرکزی برای فعالیتهای فرهنگی و هنری در سرزمینی تبدیل شود که او 30 سال پیش، آنجا را ترک کرد و به پایتخت آمد و به قیصر شعر ایران و نماد ادبیات انقلاب تبدیل شد.
مسوولان اعم از مسوولان فرهنگی در سطح کشور ، استان خوزستان و شهر گتوند نیز این ضرورت و خواسته عمومی را دریافتند و در گفتگوهایی که در روزهای پس از درگذشت شاعر با خبرگزاریها و نشریات انجام دادند بر ساخت بنایی درخور نام قیصر به همراه فرهنگسرایی به نام او تاکید کردند و حتی استاندار خوزستان در چهلمین روز مرگ شاعر گفت: همانطور که شیراز حافظیه دارد، گتوند میخواهد قیصریه داشته باشد.
آبها از آسیاب افتاد
هفت ماهی از مرگ قیصر گذشته بود و همگان فکر میکردند مسوولان در حال عملی کردن قولهای خود هستند. همگان فکر میکردند که در سالگرد درگذشت قیصر میتوانند مقبرهای درخور نام و اعتبار او ببینند؛ اما به ناگاه انتشار عکسهایی از مقبره قیصر ابتدا در وبلاگها سپس خبرگزاریها نشان داد که 7 ماه فرصت برای مسوولان برای تحقق وعدههایشان، کم بوده است.
نکته آزار دهنده در این عکسها این بود که مسوولانی که در فکر ایجاد مقبرهای در حد و اندازه نماد شعر انقلاب اسلامی بودند، از قرار دادن یک سنگ قبر ساده روی مزار شاعر دریغ کرده بودند.
انتشار این عکسها موجی از اعتراض و تاسف را در پیداشت و باعث شد مسوولان دوباره به مصاحبههای پیگیر روی بیاورند و تاکید کنند در این مدت بیکار نبوده اند و اگر برای قیصر کاری نکردهاند، از پرکاری و ترس از دوباره کاری بوده است.
عباس بسی خاسته، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامیخوزستان که در مراسم سالگرد قیصر غایب بود و به همین دلیل سوالهای بسیاری درباره موضوع ساخت مقبره بی جواب ماند، در آن زمان گفت: حدود یکصد میلیون تومان اعتبار برای ساخت آرامگاه اختصاص داده شده و با توجه به اینکه از مردادماه (87) بودجه اجرا میشود، از همان زمان بازسازی مقبره را آغاز میکنیم و پیش از مراسم سالگرد این پروژه به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی گفته بود: ما کیفیت را فدای زمان نمیکنیم و آنچه را مناسب شخصیت و جایگاه قیصر است، انجام خواهیم داد.
مرداد تا آبان
با اینکه قرار بود بازسازی مقبره از مرداد آغاز شود و شورای اسلامی شهر گتوند نیز زمین مناسبی را برای ایجاد مجتمعی فرهنگی در جوار آرامگاه قیصر تا کرانه رود کارون به تملک خود درآورده بود تا دو سه هفته به سالگرد هیچ اتفاق جدیدی نیفتاد و مسوولان بازهم بدقولی کردند.
اگرچه امانیپور، فرماندار شهر میگوید: استاندار در این باره تلاش زیادی کردهاند و درسفری که اخیرا به گتوند داشتند، تاکید کردند هرچه زودتر با آماده شدن نقشه بنای کار تاسیس یادمان فراهم شود و از لحاظ اعتباری هیچ مشکلی نیست، به نظر میرسد اوضاع به آن آرامی که مسوولان مدعی آن هستند نیست؛ چرا که بدقولیهای ارشاد سرانجام اعتراض رئیس شورای شهر گتوند را هم برانگیخت و رئیس این شورا از عدم تخصیص اعتبار برای ساخت پروژه انتقاد کرد.
به هر روی مراسم سالگرد قیصر امینپور در حالی در گتوند برگزار شد که سنگ مزار آبرومندی برای شاعر تهیه شده بود و محوطه آرامگاه محوطهسازی شده و سایه بان بزرگی بر روی مزار وی ایجاد شده بود.
این مساله باعث امیدواری مردم و حاضران در مراسم شده بود که بزودی شاهد کامل شدن بنای مقبره بر اساس طرحی خواهند بود که حسین خسروجردی دوست قیصر آن را تهیه کرده بود.
محسن پرویز معاون فرهنگی وزیر ارشاد پس از اینکه کلنگ احداث مقبره را بر زمین زد در سخنرانی خود در مراسم حرفی زد که به مذاق گتوندیها و حاضران در مراسم چندان خوش نیامد.
معاون وزیر گفت: دوستان ما در اداره کل ارشاد خوزستان با اعتقاد براینکه قیصر سرآمد شاعران انقلاب و شاید شاعران امروز است و او را نماد شعر انقلاب میدانند مصر هستند که بنایی درخور نام این شاعر بزرگ در گتوند تاسیس شود و در این راه، از هیچ کوششی فروگذار نکردند.
وی با اشاره به اینکه طرحی که خسروجردی تهیه کرده، طرحی فاخر است، گفت: طرحهای بزرگ به حوصله و صبر برای ساخته شدن نیاز دارند. اینکه همکاران ما هیچ اقدامی نکنند، هرگز پذیرفتنی نیست اما این موضوع هم که این طرح خیلی زود پایان یابد، امکانپذیر نیست و چند سالی به طول خواهد انجامید.
پرویز گفت: این گونه طرحها نیازمند معماری خاص و تاسیسات ویژه است و امید ما این است که سال آینده پایههای اولیه بنا گذاشته شده باشد و بخشی از کار پیش رفته باشد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که خبرنگار ما از یک منبع آگاه کسب اطلاع کرد که در طرحی که از سوی طراحان ارائه شده، براساس زمان بندی در فاصله 8 آبان ( سالگرد درگذشت قیصر ) تا دوم اردیبهشت سال آینده ( سالگرد تولد او ) ارائه شده است.
البته بلافاصله پس از پرویز که برای رسیدن به پرواز اهواز - تهران، مراسم را ترک کرده بود، حجتالاسلام سید محمد ساداتابراهیمی نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامیدر سخنانی از روند کند ساخت آرامگاه بشدت انتقاد کرد و گفت: تسریع در ساخت این بنا خواسته مردم گتوند و استان خوزستان است و از همه مسوولان بخصوص استانداری خوزستان و اداره کل ارشاد میخواهم با تسریع در اجرای این پروژه و در اولویت قرار دادن این امر کمکاریهای گذشته خود را جبران کنند.
به هرروی، مشخص نیست ساخت یک بنای آرامگاه که طرح نهایی آن تهیه شده است و همه مسوولان محلی و کشوری برتامین اعتبارات آن تاکید دارند چه زمانی برای نهایی شدن لازم دارد ؟
فرهنگسرای قیصر
درحالی که همه توجهات به سمت ساختن آرامگاه قیصر امینپور معطوف شده است، نکته مهم در این میان، ساختن فرهنگسرا، آمفی تئاتر و کتابخانه ای به نام قیصر در جوار آرامگاه اوست که باید همسو با ساختن بنای آرامگاه در زمین تملک شده از سوی شورای شهر گتوند پیش رود.
تنها در این صورت است که آرزوی همه اهل فرهنگ و هنر در تبدیل شدن گتوند به عنوان زادگاه و مدفن یکی از بزرگترین شاعران روزگار ما به یک قطب فرهنگی و مرکزی برای پرورش شاعران و نویسندگان و هنرمندانی به بزرگی قیصر امینپور از شهر گتوند و استان خوزستان فراهم شود.
طرحمقبره
طرحی که حسین خسروجردی برای آرامگاه قیصر ارائه کرده ، شامل 2 نیمکره بزرگ است که روبهروی هم قرار گرفتهاند. نیمکرهها ارتفاع متفاوتی دارند و ارتفاع نیمکره بزرگتر16 متر است و این نیمکرهها بر مزار سایه میافکنند.
در این بنا، همچنین از نماد سرو استفاده شده است.
همچنین شعرهایی از قیصر با فلز و آب طلا روی این دو نیمکره به صورت سیاه مشق نگاشته خواهد شد. خسروجردی برای سنگ مقبره نیز طرحی مینی مالیستی از نام و امضای قیصر امینپور را طراحی کرده است.
آرش شفاعی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد