علت عدم سرمایهگذاری در صنعت برق از زبان مدیرعامل توانیر:
ممنوعیت سرمایهگذاری دولتی، محدودیت توانایی بخش خصوصی
گروه اقتصاد: مدیرعامل توانیر گفت: وقتی نیاز مصرف برق را به سختی تامین میکنیم، چگونه ذخیره برق داشته باشیم؟
محمدعلی وحدتی، مدیرعامل توانیر در گفتگو با ایسنا، با طرح این پرسش گفت: عدم ذخیره برق در شبکه به بخش سرمایهگذاری برمیگردد، زیرا با داشتن 35 هزار مگاوات مصرف اگر بخواهیم 20 تا30 درصد از آن را هم ذخیره کنیم، سرمایهگذاری زیادی لازم است.
کد خبر: ۲۰۳۱۵۶
وی با مقایسه رشد نیاز مصرف برق ایران و اروپا افزود: کشورهای اروپایی یا رشد مصرف ندارند و یا اگر داشته باشند در حد یک تا 3 درصد است، در حالی که در کشورمان 6 تا 9 درصد رشد مصرف داریم.
او تصریح کرد: کشورهای اروپایی به سمت صنایع با تکنولوژی بالا رفتهاند و صنایع انرژیبر را کمتر توسعه میدهند، در حالی که در کشور ما روی صنایع فولاد کار میشود و این صنایع انرژیبر هستند و در نتیجه به برق زیادی نیاز داریم که اگر بخواهیم علاوه بر تامین این برق، ذخیره هم داشته باشیم، سرمایه زیادی نیاز است.
وی با بیان اینکه ما علم این کار را در کشورمان داریم، تشریح کرد: در حال حاضر واحدهای نیروگاهی درکشور ساخت داخل هستند؛ به طوری که ما در این زمینه انتقال تکنولوژیهایی هم داریم.
او با تاکید بر اینکه در ایران هم از نظر خدمات مهندسی و هم از لحاظ ساخت تجهیزات، امکانات لازم را داریم، گفت: مهم این است که سرمایهای هم وجود داشته باشد، ولی از آنجایی که قرار است بخش غیر دولتی وارد کار شود، به بخش دولتی اجازه داده نمیشود که در صنعت برق سرمایهگذاری کند. از سوی دیگر بخش غیردولتی هم مشکلاتی دارد و دولت و مجلس در پی آن هستند که این مشکل را برطرف کنند.
وحدتی با بیان اینکه در صنعت برق تجارب خوبی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی وجود دارد، اظهار کرد: ما الان نیروگاههایی داریم که به بخش غیر دولتی فروختهایم. علاوه بر این نیروگاههایی به روش BOT در حال ساخت است که سرمایهگذار در ابتدا نیروگاه را احداث میکند و تا زمان بازگشت سرمایهاش از آن بهرهبرداری میکند و سپس نیروگاه را تحویل دولت میدهد.
مدیرعامل توانیر با اشاره به موانع سرمایهگذاری در بخش غیردولتی اضافه کرد: از آنجایی که ساخت نیروگاه 200 تا 300 میلیارد تومان سرمایه میخواهد، در نتیجه با وجود اینکه داوطلب در این زمینه زیاد است، ولی چندان این کار سریع پیش نمیرود.
او ادامه داد: زمانی این سرمایه از طریق سرمایهگذاری خارجی و یا بانکها قابل تامین بود، ولی در حال حاضر این کار با موانعی روبهروست و بانکها هم در حال حاضر در دادن وام دارای محدودیتهایی هستند و عملا سرمایهگذار چندان دستش باز نیست.