در پیاده‌رو‌های شیراز؛

نقض قوانین راهنمایی و رانندگی

هوای صبح خنک و دلپذیر بود، با قدم‌های آهسته و عصای چوبیِ فرسوده‌اش از خانه بیرون آمد و در حالی که چند دقیقه‌ای یک بار می‌ایستاد تا نفسی تازه کند مسیر پیاده‌رو را آهسته آهسته طی می‌کرد، طولی نکشید که صدای غرش ناگهانی موتوری در فضا پیچید؛ لحظه‌ای کوتاه، نگاه‌ها تلاقی کرد، اما خیلی دیر بود؛ صدای برخورد، فریاد و سپس سکوتی سنگین. عصا روی آسفالت افتاده بود و پیرمرد بی‌حرکت.
هوای صبح خنک و دلپذیر بود، با قدم‌های آهسته و عصای چوبیِ فرسوده‌اش از خانه بیرون آمد و در حالی که چند دقیقه‌ای یک بار می‌ایستاد تا نفسی تازه کند مسیر پیاده‌رو را آهسته آهسته طی می‌کرد، طولی نکشید که صدای غرش ناگهانی موتوری در فضا پیچید؛ لحظه‌ای کوتاه، نگاه‌ها تلاقی کرد، اما خیلی دیر بود؛ صدای برخورد، فریاد و سپس سکوتی سنگین. عصا روی آسفالت افتاده بود و پیرمرد بی‌حرکت.
کد خبر: ۱۵۱۰۲۹۶

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، زندگی انسان مملو از لحظات و اتفاقات کوچک و بزرگ است؛ گاهی اوقات یک لحظه بی‌احتیاطی یا یک اشتباه کوچک می‌تواند سرنوشت و مسیر زندگی را برای همیشه تغییر دهد.

تصادف با موتورسیکلت یکی از بارزترین و تلخ‌ترین نمونه‌های این بی‌احتیاطی‌هاست آن هم زمانی که این تصادفات منجر به صدمه دیدن رهگذران و عابرانی آسیب‌پذیر مانند کودکان و سالمندان شود.

البته سالهاست استفاده غیرمجاز موتورسیکلت‌سواران از پیاده‌رو‌ها و پارک‌های عمومی و تردد آن‌ها در فضا‌های عابررو نیز این مشکل را دوچندان کرده است.

شیراز هم به عنوان یکی از کلان‌شهر‌های ایران با جمعیت بالای دو میلیون نفر مانند بسیاری از شهر‌های بزرگ کشور با چالش‌های ترافیکی و مسائل مربوط به تردد موتورسیکلت‌ها در فضا‌های پیاده‌روی مواجه است.

از تهدید ایمنی عابران تا تخریب زیرساخت‌های شهری

این پدیده که در سال‌های اخیر تشدید شده نه تنها ایمنی عابران پیاده را به خطر انداخته بلکه آسایش و آرامش شهروندان در استفاده از فضا‌های عمومی را نیز تهدید کرده است.

به عنوان نمونه پیاده‌راه سلامت در بلوار چمران شیراز که در ابتدا با هدف ایجاد فضایی برای ورزش و نشاط شهری طراحی شده بود امروز با چالش‌های جدی از حضور موتورسیکلت‌ها دست و پنجه نرم می‌کند،چراکه حضور موتورسیکلت‌ها در فضا‌های اختصاصی پیاده‌رو‌ها و پارک‌های عمومی خطر تصادف و آسیب به کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت را به طور قابل توجهی افزایش داده است.

همچنین عبور موتورسیکلت‌ها از پیاده‌رو‌ها و فضا‌های سبز موجبات آسیب به کف‌فرش، تجهیزات شهری و فضای سبز را فراهم کرده و به تهدیدی برای ایمنی و آرامش شهروندان ایرانی تبدیل شده است.

موتورسیکلت‌سواران در حالی در پیاده‌رو‌های شهر در رفت و آمد هستند که تردد آن‌ها در معابر و پارک‌های عمومی نقض قوانین راهنمایی و رانندگی است؛ این تخلف افزون بر خطرات ایمنی و آسیب‌پذیری، جریمه‌های مالی نیز در پی دارد.

گرچه شهرداری شیراز در تلاش است تا از طریق اقدامات نظارتی و طرح‌های مهندسی ترافیک، دسترسی موتورسیکلت‌ها به پیاده‌رو‌ها را محدود کند، اما علیرغم اقدامات انجام شده، مسأله تردد موتورسیکلت‌ها در پیاده‌رو‌ها و پارک‌های شیراز همچنان پابرجاست.

ناکافی بودن نظارت

در حال حاضر با وجود تقویت نیروی نظارتی، پوشش کامل تمام نقاط شهر همچنان چالش‌برانگیز است؛ عدم آگاهی کافی شهروندان از قوانین و خطرات ناشی از تردد غیرقانونی موتورسیکلت‌ها نیز به این معضل دامن زده است.

نبود راه‌حل‌های جایگزین

نبود راه‌حل‌های جایگزین و کمبود پارکینگ‌های اختصاصی موتورسیکلت و مسیر‌های ایمن برای تردد آن‌ها و ضعف در اجرای مداوم و قاطع قوانین موجود هم موجبات افزایش حضور موتورسیکلت‌ها در پیاده‌رو‌ها و پارک‌های عمومی را فراهم کرده است.

بدون شک تردد موتورسیکلت‌ها در پیاده‌رو‌ها و پارک‌های عمومی شیراز به مسئله‌ای جدی تبدیل شده که نیاز به اقدام فوری و هماهنگ دارد.

ضرورت نگاه بلندمدت و برنامه‌ریزی دقیق

حل این مسأله تنها با تقویت نظارت و اجرای قانون امکان‌پذیر نیست بلکه نیازمند رویکردی جامع است که شامل بهبود زیرساخت‌ها، فرهنگ‌سازی و مشارکت همه اجزای جامعه می‌شود.

مسئولان شهری باید با نگاه بلندمدت و برنامه‌ریزی دقیق، راه‌حل‌های پایدار برای این مسئله ارائه دهند تا شیراز به شهری ایمن برای همه شهروندان تبدیل شود.

تقویت زیرساخت‌ها

تقویت زیرساخت‌ها با ایجاد پارکینگ‌های اختصاصی موتورسیکلت در نزدیکی پارک‌ها و مراکز پرتردد و احداث مسیر‌های ایمن و اختصاصی برای تردد موتورسیکلت‌ها می‌تواند بخش عمده‌ای از این معضل را حل کند.

افزایش نظارت و اجرای قانون

همچنین افزایش نظارت و اجرای قانون با نصب دوربین‌های نظارتی در نقاط حساس و گشت‌زنی مداوم نیرو‌های انتظامی و شهرداری نیز کمک شایانی به برطرف شدن این مشکل خواهد کرد.

فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی

فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی جامعه با برگزاری کمپین‌های آموزشی برای موتورسواران و اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌های محلی و شبکه‌های اجتماعی هم از اهمیت بسیاری برخوردار است.

از دیگر راهکار‌ها که نقش بسزایی در حل این دغدغه ایفا می‌کند مشارکت دادن شهروندان با تشویق آن‌ها به گزارش تخلفات و ایجاد سامانه گزارش آنلاین تخلفات است.

تجربه سایر شهر‌ها

استفاده از تجارب سایر شهر‌ها که با مسائل مشابهی مواجه هستند نیز در حل این معضل تأثیرگذار است؛ به عنوان نمونه در تهران، مدیریت شهری طرح «پیاده‌رو ایمن» را اجرا و اعلام کرده که ورود موتورسواران به پیاده‌رو‌ها ممنوع است.

در رشت نیز با همکاری شهرداری، دستگاه قضایی و پلیس راهور، تردد موتورسیکلت در پیاده‌راه فرهنگی ممنوع اعلام شده است.

بدون شک لحظات بی‌احتیاطی بخش جدایی‌ناپذیری از تجربه انسانی هستند، اما می‌توان با اتخاذ رویکرد‌های مناسب، آموزش مداوم و ایجاد سیستم‌های حمایتی، تأثیر مخرب آن‌ها را به حداقل رساند؛ مسئولیت این امر به‌عهده اقشار مختلف جامعه از تک تک افراد گرفته تا سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها