به گزارش جام جم آنلاین ، در حال فکر کردن به جمله رونالدو بودیم که خبر رسید در جام جهانی باشگاه ها در آمریکا تیم الهلال موفق شد منچسترسیتی را ببرد و به مرحله بعدی رقابت ها صعود کند. در فوتبال عربستان دقیقا چه اتفاقی افتاد که تا این اندازه پیشرفت کرده اند و آیا میتوان مشابه شرایط آنها را در ایران فراهم کرد؟
نقطه عطف تاریخ فوتبال عربستان
سعودی ها از سال 1976 فوتبال خود را راه اندازی کردند. اکنون لیگ برتر عربستان با حضور 18 تیم برگزار می شود. سعودی ها همیشه برای فوتبال خود بریز و بپاش کرده اند اما این بریز و بپاش ها از 5 سال پیش وارد فاز دیگری شد. الهلال، النصر، الاتحاد و الاهلی بزرگ ترین سرمایه گذاری ها را انجام دادند و وارد محل پخش جهانی و پلتفرم های محبوب هم شدند. نقطه عطف فوتبال عربستان زمانی به وجود آمد که بزرگ ترین سوپراستارهای دنیای فوتبال وارد فوتبال این کشور شدند که در راس آنها کریستیانو رونالدو بود، ابرستاره پرتغالی در دی ماه 1401 راهی النصر شد و به تازگی هم با این تیم تمدید کرده است. اما دلیل اینکه چرا فوتبال سعودی تا این اندازه پیشرفت کرد نیاز به بررسی موشکافانه تر دارد.
PIF وارد می شود
اوضاع زمانی تغییر کرد که PIF (صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان) وارد معرکه شد. این صندوق سرمایه ای بالغ بر 620 میلیارد دلار دارد. PIF اکنون مالکیت چهار باشگاه الهلال، النصر، الاتحاد و الاهلی را در اختیار دارد تا این باشگاه ها صاحب بودجه ای هنگفت شوند. سپس بریز و بپاش در زمینه خرید بزرگ ترین ستاره ها آغاز شد.
صف طویل ستاره ها
حالا نوبت به آمدن ستاره ها بود. رونالدو که نزدیک به سه سال پیش آمد. بعد از او هم کریم بنزما، نیمار، محرز، کانته، اوبامیانگ و کلی ستاره دیگر راه فوتبال عربستان را در پیش گرفتند. اوضاع طوری شده بود که در حال تماشای تلویزیون ناگهان یکی از بزرگ ترین ستاره های دنیای فوتبال را در ترکیب این تیم ها می بینید بدون اینکه اصلا از قبل خبر داشتید که قرار است به عربستان برود. جاه طلبی های سعودی ها همچنان ادامه دارد. آنها در ماه های اخیر به سراغ بازیکنانی مثل برونو فرناندز و کیلیان امپابه هم رفتند و حتی به وینیسیوس هم پیشنهاد دادند.
دستمزدها چند برابر شد
در فوتبال عربستان سعودی و در فوتبال کشورهای حاشیه خلیج فارس از همان ابتدا هم خوب پول خرج می کردند اما اوضاع برای سعودی ها اکنون «فضایی» است. رونالدو اخیرا با النصر تمدید کرده و بر اساس قرارداد جدید سالیانه 200 میلیون یورو درآمد کسب می کند که او را بدل به گران ترین بازیکن تاریخ فوتبال کرده است. دیگر ستاره های خارجی حاضر در این لیگ نیز دستمزدهایی نجومی دارند.
ورزشگاه های مدرن، فخر فوتبال سعودی
عربستان سعودی برای پیشرفت در فوتبال سرمایه گذاری های کلانی انجام داد که بخش عمده این سرمایه گذاری ها ساخت استادیوم هایی بسیار شیک و مدرن است که برخی از آنها در دنیا نظیر ندارند. آنها اکنون پروژه نوسازی استادیوم ها برای میزبانی جام جهانی 2034 را در دست دارند و در کنار آن با شرکت های خارجی متعددی در همین زمینه قراداد امضا کرده اند.
خیز برای فرار از آسیا
ای یک واقعیت محض است. عربستان سعودی با سرعت نور در حال فرار از فوتبال آسیاست و از تمام قدرت های برتر ، از ژاپن و ایران گرفته تا کره جنوبی و حتی چین در حال دور شدن است. ارتقای سیستم VAR، نورپردازی بی نظیر، کیفیت بالای چمن، افزایش قدرت رسانه ای، برنامه های اقتصادی، افزایش 170 درصدی تماشاگران حاضر در ورزشگاه در مقایسه با گذشته، پخش در 14 کشور دنیا، ارزش یک میلیارد دلاری لیگ عربستان و توفیق در لیگ قهرمانان آسیا همگی نشان میدهد عربستان سعودی به موقعیتی ممتاز در فوتبال رسیده است. افسوس که فوتبال ایران با این حجم از استعداد از این شرایط بی بهره است. سعودی ها اکنون مشکل سرمایه انسانی دارند و از استعدادهای زیادی در کشور خود برخوردار نیستند در حالی که در ایران به قول مرحوم محمود یاور کافی است خم شوید و یک مروارید (یک استعداد فوتبالی) از روی زمین بردارید. شاید زمانی فوتبال ایران بتواند به این موقعیت عالی برسد به شرط اینکه مقدمه عظیم و طویل آن فراهم شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: