واردکنندگان از مرحله ثبتسفارش در سامانه جامع تجارت بهصورت میانگین باید از دو تا ۹ ماه زمان صرف کنند و سرمایه خود را بخوابانند تا بتوانند قطعه یا مواد اولیه مورد نیاز کشور را وارد کنند. هرچند واردکنندگان و تجار حاضرند سرمایه در گردش را وارد فرآیند پیچیده ثبت سفارش و واردات کنند اما بااینحال با مشکل مهمی ازجمله اختلال فنی روبهرو هستند.سامانه جامع تجارت زیر نظر سازمان توسعه تجارت و در حوزه اختیارات وزارت صنعت، معدن و تجارت است که با سایر سامانهها در ارتباط است. هرگونه واردات و صادرات نیازمند ثبت فرآیندها در این سامانه بوده و تجار و واردکنندگان باید از این سامانه بهرهمند شوند. این سامانه درراستای تسهیل و تسریع درامورتجارت کشور،یکی از مهمترین ابزارهای الکترونیکی است که با سامانههای دیگر ازجمله گمرکی، مالیاتی و بانکی در ارتباط است. هدف از راهاندازی این سامانه یکپارچهسازی وبهبود فرآیندهای تجاری و بازرگانی درکشور بوده که همه مراحل ازجمله ثبت سفارشات، پیگیریمجوزهاوسایر موارد از این سامانه صورت میگیردو درآن اطلاعات بهصورت شفاف و قابلپیگیری ثبت میشود. درچندماه گذشته اختلالات در سامانه جامع تجارت به قدری زیاد شده که صدای اعتراض تجاروواردکنندگان را درآورده است.هرچندکه هنوز رسیدگیهای قابلتوجهی که به رضایت کاربران منجر شود، دراین زمینه صورت نگرفته است.
پیگیر قطعی سامانه هستیم
درخصوص آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت با داوود رنگی، نایبرئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به بحث و گفتوگو نشستیم. داوود رنگی، نایبرئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی روزنامه جامجم میگوید: درخصوص اختلال در سامانه جامع تجارت با وزارت جهادکشاورزی و سازمان توسعه تجارت مکاتبه و نوع مشکلات واردکنندگان و تجار را در مراحل مختلف ثبت سفارش بازگو کردیم.وی ادامه میدهد: اکنون ثبت سفارش تبدیل به لاتاری شده است. زمانی که به واردکنندگان یا تجار اعلام میشود که سامانه ثبتسفارش باز شده این افراد باید در میانه شب بنشینند و اقدام به ثبت مراحل کنند و اگر در مراحل مختلف دچار مشکل سامانهای شوند از گردونه خارج میشوند.
رنگی اضافه میکند: این سامانه امکان ورود کاربران و استفاده همزمان آنها را ندارد و مراحل ثبتنام را دچار مشکل میکند. بارها مشکلات این سامانه را به وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاون وزیر صمت انتقال دادهایم که اعلام کردند وضعیت اختلال این سامانه را از طریق پیمانکار وطراح پیگیری میکنند. این درحالیاست که طراحان و پیمانکاران باید با تشکلهای بخش خصوصی بنشینند تا بتوانند مشکلات سامانهای را حل کنند.وی با اشاره به اینکه طراحان سامانه تاکنون حتی یک کانتینر میوه و گوشت وارد نکردهاند میگوید: در یکی از جلسهها گفته شده که طراحان این سامانه از نخبگان دانشگاهی هستند. این جای سؤال است که آیا این طراحان تا کنون اقدام به ثبت سفارش و واردات کردهاند و از نزدیک با مشکلات و اختلالها روبهرو شدهاند؟
اتصال با سامانههای دیگر برقرار نیست
نایبرئیس کمیسیون واردات اتـاق بازرگانی میگوید: تا زمانی که طراحان سیستم با تشکلها در ارتباط نباشند و مشکلات را مستقیم گوش نکنند بر مشکلات این سیستم اضافه خواهد شد ووضعیت تجارت بدتراز این خواهدشد. وی تصریح میکند: مانند سربازی هستیم که اسلحه را از او گرفتهاند و بدون هیچ سیستم دفاعی تسلیم شدهایم.
رنگی با تاکید بر اینکه سامانه جامع تجارت، قابلیت اتصال به شبکههای دیگر را ندارد، میگوید: این سامانه باید با شبکه گمرک، بانک مرکزی و وزارت جهاد در ارتباط باشد اما در کل این سامانه جامع، قدرت لینکشدن به سامانههای دیگر را ندارد. نایبرئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران عنوان میکند: باید زیرساختهای این سامانه تقویت و تکمیل شود تا این مشکلات از بین برود.وی یکی از علتهای رسوب کالا در گمرکات کشور را بحث اختلال سامانهای اعلام کرده و میگوید: عدم تخصیص در ارز و مشکلات سیستمی باعث شده تا کالا وارد کشور شود اما در گمرکات اجازه ترخیص نداشته باشد، همین امر به رسوب کالاها و درنهایت بحث فساد و یا آتشسوزی در کالاها منجر میشود. رنگی تاکید میکند: رسیدگی به موضوع واردات و صادرات پیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرد تا با تامین مواد اولیه در کشور مشکل تولید حل شود.