اختلافات پشت پرده ترامپ و نتانیاهو

پیش از ورود به بحث اختلافات دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، ناچاریم به اشتراکات آن‌ها اشاره کنیم. باید خاطرنشان کرد که اشتراکات نتانیاهو و ترامپ به‌مراتب بیشتر از اختلافات‌شان است. اساسا به نظر می‌رسد که در موضوعات مربوط به مناقشه فلسطینی‌ها با اسرائیل، برخلاف روسای جمهور قبلی آمریکا، ترامپ به‌شدت رویکرد و روایت صهیونیستی را قبول دارد.
پیش از ورود به بحث اختلافات دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، ناچاریم به اشتراکات آن‌ها اشاره کنیم. باید خاطرنشان کرد که اشتراکات نتانیاهو و ترامپ به‌مراتب بیشتر از اختلافات‌شان است. اساسا به نظر می‌رسد که در موضوعات مربوط به مناقشه فلسطینی‌ها با اسرائیل، برخلاف روسای جمهور قبلی آمریکا، ترامپ به‌شدت رویکرد و روایت صهیونیستی را قبول دارد.
کد خبر: ۱۵۰۳۱۸۶
نویسنده منصور براتی - کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی

این درحالی‌است که در دوره‌های قبلی، چه بایدن و چه سایر روسای‌جمهور پیشین، روایتی داشتند که به‌نوعی منصفانه‌تر به نظر می‌رسید. البته می‌دانیم که بسیاری از مردم فلسطین یا کشور‌های دیگر معتقدند راهکار دولتی حقوق ملت فلسطین را به‌طور کامل استیفا نمی‌کند و نقد‌های زیادی به آن وارد است. بااین‌حال، رویکرد ترامپ نسبت به راهکار دولتی، میزان حقوق فلسطینی‌ها را بسیار کاهش داده است. به عبارت دیگر، رویکرد ترامپ نسبت به مناقشه اسرائیل و فلسطینی‌ها، بیشتر صهیونیستی و طرفدار اسرائیل است.

اما سه اختلاف بزرگ میان این دو وجود دارد که مهم‎ترین آن‌ها مسأله نوار غزه است. البته این‌که می‌گویم این اختلافات بزرگ است، به این معنا نیست که وضعیت به حدی بحرانی به نظر می‌رسد که از کنترل خارج شده باشد، مانند دوره بایدن که اختلافات به حدی شدت یافت که وارد رسانه‌ها شد. اما درحال‌حاضر، این اختلافات هنوز قابل مدیریت است. دولت ترامپ علی‌رغم نزدیکی بسیار خوبی که با دولت نتانیاهو دارد، تاکنون دو بار اقدام به مذاکره مستقیم با حماس کرده است. اولین‌بار در ماه ژانویه همان سال اول به‌قدرت‌رسیدن ترامپ بود که واکنش شدید دولت نتانیاهو را در پی داشت، و بار دوم که به وقوع پیوست؛ اسرائیلی‌ها آرام‌تر برخورد کردند و فقط اعلام کرده‌اند آتش‌بسی در کار نخواهد بود.

مسأله بعدی که به نظر می‌رسد فشار زیادی روی کابینه نتانیاهو در پی داشته، اجرای آتش‌بس در نوار غزه است. این آتش‌بس به یک ترک‌مخاصمه دوماهه منجر شد که از اواخر ژانویه ۲۰۲۵ تا هجدهم مارس ۲۰۲۵ برقرار بود. بنابراین، در پرونده نوار غزه، اختلافات میان ترامپ و نتانیاهو قابل‌توجه‎تر است. در همین راستا، ویتکاف چند روز پیش اعلام کرده بود که اسرائیلی‌ها به‌صورت بی‌منطقی جنگ را ادامه می‌دهند و درواقع چشم‌انداز صلح را از بین می‌برند.

موضوع بعدی که اختلافات میان این دو را بیشتر می‌کند، پرونده ایران است. کابینه نتانیاهو انتظار داشت که کابینه جدید ترامپ وقتی به قدرت می‌رسد، سیاست فشار حداکثری را دوباره در دستورکار قرار دهد و در کنار آن، چندین ضربه نظامی بزرگ به ایران وارد کند. به این امید که اگر مذاکراتی در آینده انجام شود، ایران در موقعیت ضعف قرار داشته باشد. اما این اتفاق نیفتاد و کمپین فشار حداکثری دوباره به آن صورت که اسرائیل می‌خواست، شروع نشد. علاوه‌براین، از ابتدای دولت ترامپ مذاکرات بین ایران و آمریکا شروع شد. فارغ از این‌که این مذاکرات به نتیجه برسد یا نه، اصل موضوع مورد اختلاف اسرائیل و آمریکا بود.

نکته حائز اهمیت آن است که اسرائیلی‌ها بر مدل لیبی برای مذاکرات با ایران تأکید دارند. آن‌ها می‌خواهند ایران غنی‌ سازی را به‌طور کامل متوقف کند و تحریم‌ها به‌صورت موقت لغو شوند تا زمانی که ایران به تعهدات خود پایبند باشد. اما به نظر می‌رسد که هیچ‌یک از این دو پیش‌شرط به آن شدت که اسرائیل می‌خواهد، محقق نخواهد شد. 

مسأله سوم هم اختلاف میان اسرائیل و آمریکا به‌ویژه در موضوع آتش‌بس با یمن است که چند روز پیش اتفاقی افتاد که باعث شد تل‎آویو از این روند متعجب شدند. در همین روند، یکی از رسانه‌ها نوشت که نتانیاهو از این اتفاق شوکه شده است. بااین‌حال، روابط کلی دو طرف همچنان خوب است، اما این موضوعات می‌تواند باعث تشدید اختلافات در آینده بین ترامپ و بی‌بی شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها