منطقه جعفرآباد مغان از توابع شهرستان بیلهسوار در شمال استان اردبیل روز پنجشنبه شاهد آغاز سومین جشنواره بین المللی کوچ عشایر شاهسون و برپایی ۴۵ آلاچیق سنتی به نمایندگی از ۴۵ طایفه عشایر استان بود.
بازسازی آیین کوچ، موسیقی بومی، اجرای آیینها و نمایشگاههای صنایع دستی، جلوهای خاص به این جشنواره بخشیده است و حضور میهمانانی از سایر استانهای کشور و چهار کشور خارجی، این جشنواره را به رویدادی فرهنگی و بینالمللی تبدیل کرده است.
همچنین به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ۴۶ غرفه ویژه عرضه محصولات بومی، خوراکیهای سنتی و صنایع دستی برپا خواهد شد تا بازدیدکنندگان از نزدیک با ظرفیتهای تولیدی عشایر آشنا شوند.
مراسم افتتاحیه سومین جشنواره بینالمللی و دوازدهمین جشنواره ملی کوچ عشایر شاهسون با حضور قائم مقام و معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر ایران، معاون صنایعدستی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، معاون سیاسی استاندار اردبیل و سایر مسئولان ملی و استانی از ساعت ۱۰ صبح آغاز شد.
قائم مقام و معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر ایران هم در این مراسم با اشاره به تاریخ برگزاری این جشنواره در استان اردبیل گفت: امروز دوازدهمین دوره جشنواره کوچ عشایر جعفر آباد برگزار میشود، این جشنواره سه دوره به صورت بین المللی برگزار شده است.
مهدی میزبان افزود: جشنواره کوچ بهاره در واقع جشنواره دعا و باران خواهی و برکت به مراتع و ییلاقات است و این جشنواره در استان اردبیل نهادینه شده است.
زمان برگشت از ییلاق هم جشنوارههای شکرگزاری و برداشت محصول در مناطق مختلف کشور برگزار میشود و امیدواریم جشنواره دوم هم هنگام برگشت عشایر شاهسون از ییلاقات برگزار شود.
قائم مقام سازمان امور عشایری ایران گفت: قدمت سرزمین اهورایی مغان به قدمت تاریخ ایران بوده است و عشایر شاهسون در دفاع از کشور و مقابله با متجاوزان روس به نمایندگی از همه ایرانیان از این سرزمین محافظت کردند به طوری که خانوادهای از عشایر شاهسون نیست که در این جنگها شهید نداشته باشد.
میزبان اضافه کرد: در جنگ تحمیلی هم ۲۵۲ هزار خانوار عشایری ایران ۱۲ هزار شهید در جنگ تحمیلی کرده که به نسبت جمعیت در کشور رتبه اول را دارد.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدایی که در راه ایران و اسلام جان خود را تقدیم کردهاند، گفت: عشایر همواره و در هر شرایطی پای کشور و انقلاب بودهاند و در عرصه تولید هم با تولید انواع محصولات دامی، لبنی، صنایع دستی گیاهان دارویی پیشگام و پیشقرال تولید در کشور هستند.
قائم مقام سازمان امور عشایری ایران در ادامه افزود: سازمان امور عشایری ایران مولود جمهوری اسلامی ایران است و این سازمان باید پاس داشته شود و شرایط ادامه خدمت برای جامعه عشایری را داشته باشد.
میزبان در ادامه با اشاره به خدمات سازمان امور عشایری اظهار کرد: این سازمان سالانه بالغ بر ۴۵ هزار کیلومتر راه عشایری را مرمت، بازسازی و نگهداری میکند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این در مناطقی که خشکسالی داریم بالغ بر هشت میلیون متر مکعب آب به صورت سیار و با استفاده از تانکر آبرسانی میکند.
این مقام مسئول با بیان اینکه عشایر حافظان و میراثداران فرهنگ اصیل ایرانی - اسلامی هستند، تصریح کرد: هر چادر عشایری یک کارگاه تولیدی، پایگاه فرهنگی و یک پاسگاه انتظامی امنیتی است و اگر زمانی در مغان در مقابل متجاوزان ایستادند امروز در اقصی نقاط ایران در کنار نیروهای امنیتی و انتظامی پاسدار مرزهای ما هستند و بدون هیچ هزینهای از آب و خاک و نظام دفاع میکنند.
صنایعدستی محصول اقتصادمحور عشایر
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در این جشنواره گفت: آمیختگی فرهنگ و اقتصاد، همه آن چیزی است که آینده بهش نیاز دارد و عشایر نمود واقعی این مهم هستند.
مریم جلالی افزود: خانواده بزرگ عشایر آینده ایران است، چرا که قصه، فرهنگ و اقتصاد دارد.
وي تاکید کرد: سپاسگزار برگزاری این جشنواره هستم، خوشحالم که اصالت خودم در حوزه صنایع دستی را به اتفاق خانواده بزرگ عشایر اینجا میبینم.
جلالی ادامه داد: عشایر تولید کننده هستند، تولید عشق و عاطفه میکنند و با کارآفرینی تولید ثروت میکنند، که صنایعدستی محصول اقتصاد محور جامعه عشایری است.
معاون صنایعدستی کشور با اشاره به اینکه آینده ایران به دست خانواده هاست، خاطرنشان کرد: خانواده عشایر بزرگترین خانوادهای است که نامش در تاریخ میماند و جغرافیا ندارد.
عشایر بخش جدا نشدنی جامعه ایران هستند
در ادامه مراسم معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اردبیل گفت: عشایر با هویت و اصالتی که دارند بخش جدا نشدنی از ساختار سیاسی و اجتماعی ایران عزیز هستند.
رضا کریمی افزود: رد پای عشایر مخصوصا عشایر مغان و اردبیل در جای جای صفحات تاریخ ایران عزیز قابل مشاهده است و در هر جایی نیاز بوده عشایر در عرصه حضور داشتهاند.
وي با اشاره به نقش عشایر در استحکام، یکپارچگی و وحدت ایران تاکید کرد: عشایر در کنار نقش سیاسی و دفاعی در عرصههای فرهنگی هم نقش برجستهای دارند به طوری که به معنای واقعی نگهبانان و حافظان زبان و فرهنگ کشور هستند.
کریمی پیوستگی اجتماعی عشایر را ستودنی خواند و خاطرنشان کرد: عشایر با وجود جمعیت کمی که دارند ۳۰ درصد پروتئین کشور را تولید میکنند و جا دارد برای رفع مشکلات این قشر عزیز برنامهریزی داشته باشیم.
معاون استاندار اردبیل با اشاره به رای قاطبه مردم استان اردبیل به ویژه مردم شمال استان به دکتر پزشکیان گفت: اگر عزیزانی که در جریان انتخابات مسئولیت اجرایی داشتند را از آمار رای کسر کنیم می توان گفت ۱۰۰ درصد مردم استان به برنامههای دکتر پزشکیان رای دادند و به نمایندگی از دولت چهاردهم قدردان این مردم به ویژه عشایر غیور هستیم.
پایان سومین جشنواره بینالمللی کوچ عشایر شاهسون در میان استقبال گسترده مردمی
در نهايت عصر ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ سومین جشنواره بینالمللی و دوازدهمین جشنواره ملی کوچ عشایر شاهسون مغان بعد از ۲روز و در میان استقبال کمنظیر علاقمندان به کار خود پایان داد.
مراسم اختتامیه این جشنواره از بعد از ظهر روز جمعه با اجرای برنامهها و آیینهای بومی و محلی عشایر حاضر برگزار شد و استاندار اردبیل به همراه سایر مسئولان استانی در ساعات پایانی از جشنواره کوچ عشایر شاهسون بازدید کردند.
جشنواره کوچ عشایر شاهسون فرصتی برای معرفی ظرفیتهای این جامعه
استاندار اردبیل در بازدید از سومین جشنواره بینالمللی و دوازدهمین جشنواره ملی کوچ عشایر شاهسون، گفت: ظرفیتهای گردشگری شمال استان اردبیل شگفتانگیز است و جشنواره کوچ عشایر با حضور شرکتکنندگان بینالمللی این ظرفیتها را به خوبی معرفی میکند.
مسعود امامی یگانه با قدردانی از مسئولان برگزاری جشنواره کوچ عشایر افزود: گنجینه عشایر و خدمات آنها اعم از توانمندیها و تولیدات این جامعه، مرزداری، غیرت و شجاعت آنها که سالیان سال حافظ انقلاب اسلامی بودهاند شایسته قدردانی است و جشنواره کوچ عشایر اقدامی در همین راستا است.
او تاکید کرد: مغان و شمال استان اردبیل با داشتههای خود میتواند در شرایط اقتصادی استان بسیار موثر باشد، این در حالی است که علاوه بر سایر ظرفیتها، صنعت گردشگری بدون هزینه اضافی برای دولت و با سپردن این ظرفیتها به مردم میتوانیم شاهد شکوفایی اقتصادی هرچه بیشتر استان باشیم.
امامی یگانه با اشاره به لزوم رسیدگی بیشتر به مشکلات جامعه عشایری، ادامه داد: از مشکلات و کمبودهای جامعه عشایری مطلع هستیم و در کنار برنامههایی که برای رفع این مشکلات داریم آماده شنیدن دغدغهها و ایجاد کارگروههای مشترک با حضور عشایر استان هستیم.
فرهنگ عشایری گجینهای زنده و پویا است
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل در اختتاميه سومین جشنواره بینالمللی و دوازدهمین جشنواره ملی کوچ عشایر شاهسون مغان گفت: عشایر نگهبانان میراثی هستند که ریشه در دل تاریخ این کشور دارد و جشنواره کوچ عشایر در راستای حفظ این میراث گرانبها نقش ایفا میکند.
حسن محمدی ادیب با اشاره به استقبال کمنظیر علاقمندان از جشنواره دو روزه کوچ عشایر، افزود: زندگی عشایری نمادی از پایداری و هماهنگی با طبیعت است و عشایر مردمانی هستند که با سختکوشی، شجاعت و مهماننوازی نام مغان را جاودانه کردهاند.
وي تاکید کرد: جشنواره کوچ عشایر فرصتی برای به اشتراک گذاشتن داستانها و روایتهای عشایر با نسل جدید است تا به دنیا نشان دهیم که فرهنگ عشایری گنجینهای زنده و پویا است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل با اشاره به حضور شرکتکنندگانی از استانهای مختلف و چند کشور خارجی در سومین جشنواره کوچ عشایر شاهسون، ادامه داد: در این جشنواره علاوه بر نمایش صنایعدستی، غذاهای سنتی، بازیهای بومی و محلی و فرهنگ عشایری، روح همبستگی و اتحاد بین عشایر و مسئولان نیز به نمایش درآمد.
محمدی ادیب با تشکر از رسانهها و خبرنگاران برای تولید محتواهای گسترده از جشنواره کوچ عشایر و انتشار آنها در رسانهها، خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم میراث گرانبهای عشایری را برای نسلهای بعدی حفظ کنیم و نشان دهیم که عشایر منطقه مظهر آزادگی، غیرت، عزت و افتخار هستند.
اجرای برنامه ویژه کودکان، برگزاری بازیهای بومی و محلی، عروسی نمادین عشایری و اعطای جوایز به نفرات برتر در بخشهای مختلف از جمله آلاچیق برتر از دیگر برنامههای روز آخر سومین جشنواره بینالمللی کوچ عشایر شاهسون بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد