از اقداماتی که میتواندمنجر به توسعه شود،بهبود فضای کسب وکاراست.ازسوی دیگر صدورمجوزها مشکل دیگری است که برخی فعالان تولیدی از آن گلایه دارند. آنطور که درقانون آمده،صدورمجوز باید بانظارتهای پسینی آسان شود؛ بدین ترتیب که صدور مجوز در کوتاهترین زمان ممکن و بهصورت غیرحضوری انجام شود تا دخالتهای انسانی به حداقل ممکن برسد و صاحب کسب وکار بتواند فعالیت خود را آغاز کند. فعالان اقتصادی بر این باورند که در شرایط فعلی، اقتصاد ایران نیازمند مشوقهای مختلفی از جمله بیمه ومالیات است تا بتواند با قدرت به کار خود ادامه دهد. نکته قابل توجه دیگری که در زمینه تولید وجود دارد این است که سرمایهگذاری دربخش تولید زمانی اتفاق میافتدکه سودآوری دراین بخش مانند بازارهای موازی باشد. دراینجا استفاده ازابزار مالیات برای بخشهای غیرمولد میتواند شرایط سرمایهگذاری برای بخش تولید را تسهیل کند.
آسیبشناسی قوانین و مقررات
حمیدرضا فولادگر، عضو شورایعالی اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در مورد اینکه چرا سرمایهها سمت فعالیتهای مولد با هدف رونق تولید نرفتهاند، اظهار داشت: شعار امسال «سرمایهگذاری در تولید» است که نشان میدهد موضوع تولید هدف قرار گرفته و باید راهکارهای هدایت نقدینگی سمت فعالیتهای مولد اجرایی باشد. وی با تأکید بر اینکه باید عدم رونق تولید مورد آسیبشناسی قرار بگیرد، افزود: در مرحله نخست مجموعه قوانین و مقرراتی که تاکنون تصویب شده، برنامه اجرایی دولت براساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی، آییننامههای اجرایی قوانین و بخشنامههای دستگاهها باید بهصورت کارشناسیشده بررسی و آسیبشناسی شوند که چقدر درراستای هدف قانونگذار به نتیجه رسیده و در جهت حمایت از تولید بوده و به هدف اصابت کرده اند.این نماینده ادوار مجلس ادامه داد: باید اقداماتی برای اصلاح قوانین انجام شود که هدف آن راهگشایی و تشویق سرمایهگذاری سمت تولید باشد. سپس در گام دوم حوزه اجرای قوانین مورد آسیبشناسی قرار بگیرد و بعد نظارتها بازنگری و آسیبشناسی شوند که آیا دستگاههای ناظر بهموقع نظارت کردهاند که حمایتها از تولید انجام شده یا نه. بنابراین بخش نخست به آسیبشناسی مربوط میشود.
تعیین مشوقها
این نماینده ادوار مجلس ادامه داد: مرحله بعد این است که مردم تشویق شوند سرمایه خود را سمت تولید بیاورند. بخشی از مردم سرمایه کلان دارند که میتوانند آن را وارد شرکتهای بزرگ کرده یا فعالیت تولیدی راهاندازی کنند. بخش دیگری از مردم سرمایههای خرد دارند که میتوانند با آن تعاونی راهاندازی کرده یا وارد شرکتهای تعاونی دیگر کنند. عدهای هم میتوانند در حوزه کالاهای صنفی فعالیت داشته باشند. بنابراین باید نحوه جذب سرمایههای خرد و کلان مردم متنوع شود تا بهسمت تولید بیاید.
امنیت سرمایهگذاری
فولادگر بیان کرد: محور بعدی این است که امنیت سرمایهگذاری ایجاد شود تا مردم بدانند اگر سرمایه خود را سمت تولید بردند، از آن حمایت میشود. البته امنیت سرمایهگذاری این است که با فساد بهصورت صحیح مقابله شود. اگر افراد جایی سرمایهگذاری کردند عنوان نشود که اشتباه بوده و طوری نشود که سرمایه فرد نابود گردد بلکه باید به او تضمین امنیت سرمایهگذاری هم بدهیم.
استراتژی توسعه صنعتی
عضو شورایعالی اجرای سیاستهای اصل ۴۴، پنجمین اقدام را تدوین استراتژی پیشرفت و توسعه صنعتی و تولیدی عنوان کرد و گفت: دولت و حاکمیت باید به مردم برای سرمایهگذاری جهت بدهند که کجا سرمایهگذاری کنند؛ اینکه در کدام نقطه کشور چه سرمایهای مورد نیاز است یا در چه شرایط و اقلیمی باید چه فعالیتی انجام داد و کدام بخش برای کشاورزی و تولید مساعد است که به آن «استراتژی توسعه صنعتی» میگویند.وی تأکید کرد: اجرای این اقدامات لازمه تحقق رشد سرمایهگذاری در تولید است و باید مشوقهایی مثل مالیاتها و... برای تولید قرار بگیرد. زیرا بدون مشوق نمیتوان سرمایه را سمت تولید هدایت کرد.
مقابله با بازارهای مخرب تولید
عضو شورایعالی اصل ۴۴ قانون اساسی تصریح کرد: بخش دیگر این است که بررسی کنیم چه کارهایی میتوان انجام داد تا اگر مردم میخواهند سرمایهگذاری انجام دهند، آن را سمت تولید بیاورند. در این مرحله باید بازارهای رقیب و مخرب شناسایی شوند.فولادگر تأکید کرد:حاکمیت و دولت باید با بازارهای مخرب با تصویب قانون و مقرراتگذاری مبارزه و برخورد کنند. البته برخی بازارها رقیب تولید هستند که اینها نیز سرمایهگذاری و فعالیت اقتصادی انجام میدهند اما رقیب تولید هستند. مردم جای اینکه سرمایههای خود را وارد فعالیتهای تولیدی کنند اقدام به خرید و فروش زمین، مسکن، خودرو، طلا و ارز میکنند که فقط منجر به خرید و فروش و افزایش قیمتها میشود.وی گفت: بعضی مواقع فعالیت بازارهای رقیب تولید مانند طلا، سکه، ارز و... در امور بازرگانی ما هستند و نمیتوانیم آنها را مخرب تولید بدانیم. زیرا در این بازارها تولید، توزیع، خرید و فروش و... انجام میشود که اینها مکمل تولید هستند و در اینجا بازار رقیب محسوب میشوند. اما اگر مکمل و درراستای تولید نباشند، یعنی نقدینگی با هدف خرید و فروش سمت زمین، خودرو، سکه، طلا، ارز و... میرود که این اقدام به قصد نیاز نیست بلکه با هدف کالاهای سرمایهای به آن نگاه میکنند و بازار کاذب ایجاد میشود که در اینجا بهصورت مخرب عمل کرده و به افزایش تورم کمک میکند.وی همچنین گفت: مثلا وقتی زمین در دسترس مردم قرار نگیرد تا تولید مسکن انجام دهند، بازار خرید و فروش زمین تورمزا میشود و مسکن که یک کالای تولیدی است، به یک کالای ضدتولید تبدیل خواهد شد. در این مرحله باید بررسی شود که کدام مشوقها جای اینکه سرمایهها را سمت تولید هدایت کند، سمت بازار رقیب یا بازار مخرب تولید میبرد.