امسال نیز هفته هنر انقلاب مانند هرسال از۲۰ فروردین باحضور هنرمندان در مزار سید شهیدان اهل قلم سید مرتضی آوینی آغاز شد و همچنین در استانها هنرمندان با حضور در گلزار شهدا در هر شهر و مرکز استانی به شهدا ادای احترام کردند تا به طور رسمی برنامههای هفته هنر انقلاب شروع شود. این هفته برنامههای متعددی در استانها و تهران برگزار میشود. بهویژه در سطح استانی، برنامههای متعددی برگزار میشود؛ از برنامههای تخصصی و گفتوگوهای اندیشهورزانه حول انقلاب گرفته تا اکران فیلم و رونمایی از محصولات فرهنگی.
محمدصالح سلطانی، قائممقام مرکز رسانه حوزه هنری درباره تفاوت هفته هنر انقلاب امسال نسبت به سالهای گذشته به «جامجم» گفت: یکی از وجوه تمایز برنامههای امسال نسبت به گذشته همایش علمی انقلاب اسلامی است که به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی حوزه هنری و دانشگاه بینالمللی سوره برگزار و از روز دوشنبه افتتاح میشود. تفاوت دوم هم این است که امسال برای اولین بار قصد داریم جایزه «هنرگردان» را افتتاح کنیم و در واقع هنرگردان به عنوان شخصی که هم ویژگیهای مدیریتی و هم کنشگری هنری در میدان هنر انقلاب را دارد، معرفی میشود. براساس تعریفی که پیش از این برگزارکنندگان این جایزه ارائه دادهاند، او شخصیتی است که در مرز میان «هنرمند» و «مدیر هنری» ایستاده و با نگاهی جامعنگر و با اتکا به پیشینه فکری خود، آنچه که در بطن یک جامعه رخ میدهد را به هنرمند میرساند تا نمونهسازی کند. «هنرگردان» با منتقدان در ارتباط است تا آثار هنری را ارتقا بخشد؛ او کسی است که جریانهای هنری را به راه میاندازد، نهاد فرهنگی میسازد، نسل جدیدی از هنرمندان متعهد را گرد هم میآورد و صحنه هنر را از حالت ایستا و فردی، به فضایی زاینده، پویا و جمعی تبدیل میکند.
او درباره هیأت انتخاب جایزه هنرگردان که قرار است این شخصیت را شناسایی کنند، تشریح کرد: در این رویداد مجید شاهحسینی رئیس فرهنگستان هنر، سیدعلی میرفتاح روزنامهنگار و سردبیر اسبق مجله سوره و روزنامه اعتماد، محمدحسین نیرومند طراح و کاریکاتوریست، علیمحمد مؤدب مدیرعامل شهرستان ادب و محسن صفاییفرد مدیر مرکز شعر و موسیقی و سرود رسانهملی، به عنوان هیات انتخاب جایزه «هنرگردان» به بررسی عملکرد اهالی فرهنگ و هنر و معرفی چهره «هنرگردان» میپردازند. این جایزه در سالهای آینده نیز به شکل مستمر برگزار خواهد شد و قرار است در هر دوره، یکی از چهرههای جریانساز و الهامبخش حوزه هنر متعهد شناسایی و تجلیل شود.
سلطانی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما هفته هنر انقلاب که در تمام این سالها برگزار شده، چقدر توانسته به وظایفی که آن را خط مشی خود تعریف کرده عمل کند، گفت: هفته هنر انقلاب یک رویداد ترویجی و در واقع یک بهانه است برای گفتوگوی بیشتر درباره هنر انقلاب و تقدیر و تجلیل از هنرمندان فعال در جغرافیای این هنر. فکر میکنم هنر انقلاب در تمام این سالهای برگزاری در اجرای اهداف خود موفق عمل کرده و توانسته گفتمان هنر انقلاب را در سطح کشور توسعه دهد و محدود به حوزه هنری نیست و شاهدیم که در این هفته تعدادی از مسئولان وزارت ارشاد نیز به دیدار هنرمندان شاخص انقلابی رفتهاند و این هفته در فضای فرهنگی کشور به رسمیت شناخته شده است.
او در ادامه یادآوری کرد: مأموریت اول هفته هنر انقلاب که گفتوگوهای اندیشهورزانه حول هنر انقلاب بود، در سالهای اخیر خیلی ضعیف بود که امسال با برگزاری همایش ملی هنر انقلاب که اولین گام برای حرکت در این حوزه محسوب میشود، میتوانیم این نقص را برطرف کنیم.
قائممقام مرکز رسانه حوزه هنری درباره اینکه همایش ملی شامل چه موضوعاتی است و چگونه برگزار میشود، تشریح کرد: فراخوان این همایش ملی از چندماه پیش منتشر شده و جمعی از دانشجویان پیرامون ابعاد مختلف هنر انقلاب مقالات خود را به همایش ارسال کردند و ارائه مقالات در این همایش بخشی از فعالیتهای این همایش سه روزه است و درکنار آن مجموعهای از پنلهاونشستهای تخصصی با موضوع هنر انقلاب اسلامی برگزارمیشود. این همایش به شکلی کاملا علمی و درچارچوب آکادمیک کشور است و مقالاتی که در این پایگاهها ارائه میشود، درپایگاههای علوم استنادی نمایه میشود و اعتبار علمی لازم را پیدا خواهد کرد.همچنین جمعی از اساتید دانشگاه به گفتوگو و تبادل نظر پیرامون هنر انقلاب میپردازندسلطانی در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی میتوان انجام داد تا هنر انقلاب تداوم یابد و محدود به یک هفته خاص نباشد نیز گفت: مهمترین چالش در هنر انقلاب، مربوط به چالش توزیع و ترویج است؛ یعنی بسیاری از محصولات، فعالیتها و تلاشهایی که در چارچوب هنر انقلاب انجام میشود، به خوبی به دست مخاطب نمیرسد و به درستی ترویج نمیشود. به نظرم اگر مسأله توزیع و ترویج درهنر انقلاب بیش از گذشته جدی گرفته شود و مورد توجه قرار گیرد و برای بیشتر دیده شدن محصولات، بیشتردیده شدن زحمتهای هنرمندان، فروش بیشترمحصولات فرهنگی تصویری، برنامهریزی جدی صورت بگیرد. انشاءالله در طول سال هم درباره هنر انقلاب بیشتر از گذشته صحبت خواهد شد.
او در این رابطه که آیا قرار است در این هفته فیلمهای خاصی اکران شود نیز گفت: فقط قرار است انیمیشن «رؤیا شهر» از تولیدات حوزه هنری، از اواخر فروردین اکران شود که البته چندان ارتباطی با هفته هنر انقلاب ندارد. به طور کلی امسال سال شلوغی برای حوزه هنری محسوب میشود و ممکن است در آینده فیلمهایی را در برنامه قرار دهیم که در سال گذشته تولید شدهاند.
در پایان با توجه به آنچه از زبان قائممقام مرکز رسانه حوزه هنری شنیدیم، هفته هنر انقلاب اسلامی با وجود پیشرفتهای قابل توجه در زمینه ترویج و تقدیر از هنرمندان، هنوز در زمینه گفتمانسازی علمی و اندیشهورزانه با چالشهایی مواجه است. با این حال، نوآوریهای امسال از جمله برگزاری اولین همایش علمی هنر انقلاب و اهدای جایزه هنرگردان، نشاندهنده حرکت به سمت تعمیق گفتمان هنر انقلاب در سطح علمی و آکادمیک است. این تحولات میتواند نقطه عطفی در مسیر تکامل این رویداد فرهنگی-هنری باشد.