احمد ابوالقاسمی یکی از موفقترین قاریان بینالمللی قرآن است که در این چند دهه تلاوتش زینتبخش محافل شده است. سالها فعالیت در شبکه قرآن، رادیوقرآن و کارشناسی برنامه قرآنی«محفل» از شبکه سه سیما ازجمله فعالیتهای این استاد بزرگ قرآن است که به بهانه حضور در برنامه «محفل» و «ترنم آیات» گفتوگوی جامجم با ایشان را در ادامه میخوانید.
همکاری ۳۰ساله با رادیو
احمد ابوالقاسمی، از مشاهیر قرآنی کشورمان که هماکنون بهعنوان استاد بزرگ قرآن شناخته شده و شاگردان بسیاری را تربیت کرده است، درباره فعالیتهایش در صداوسیما میگوید: از سال۱۳۸۷ مستقیما با رادیوقرآن درحال همکاری هستم و دو سال مدیر رادیوقرآن بودم. تقریبا با همه شبکههای رادیویی همکاری دارم و تلاوتهایم را پخش میکنند. درحالحاضر هم بهعنوان کارشناس برنامه ترنم آیات در خدمت مخاطبان رادیوقرآن هستم. هرچند حدود ۳۰ سال است که با صداوسیما همکاری دارم، اما تمرکز کارم بر رادیوقرآن بوده است. در شبکه یک سیما کارشناسی برنامه ترنم را بر عهده داشتم و در شبکه سه سیما با برنامه محفل همکاری کردم. از برنامههای شاخص تلویزیونیام میتوانم به همین برنامه محفل شبکه سه سیما اشاره کنم. از دیگر برنامههایم در شبکه قرآن، ترنم، بیان جاویدان، اسراء، تلاوت احسن و ... است. کارشناس محفل با توجه به اینکه این برنامه با شروع ماه مبارک رمضان برای سومین سال روی آنتن شبکه سه سیما رفت، دربارهاش چنین توضیح میدهد: برنامه تلویزیونی محفل، یک برنامه استعدادیابی قرآنی است که طی ماه مبارک رمضان قبل از افطار و اذان مغرب هر شب از شبکه سه سیما پخش میشود. امسال هم به مناسبت ماه مبارک رمضان از ۱۲ اسفند مهمان روزهداران بود. برنامهای که با محوریت قرآن و با دعوت از قاریان، حافظان و فعالان قرآنی که در حوزه فعالیت خود خلاقیت و نوآوری دارند، تقدیم علاقهمندان شد. برنامه محفل تلاش میکند تا با وارد کردن آیههای قرآن به زندگی و تغییر کلیشههای ذهنی در موضوع قرآن، اثری متفاوت از برنامههای دیگر قرآنی ارائه کند.
محفل در زمان و شرایط خوبی ارائه شد
وی درباره این پرسش که توفیق چشمگیر برنامه محفل در دو سال گذشته به چه علت است که توانسته علاقهمندان بسیاری را جذب کند و چه ویژگی و شاخصههایی داشته که مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است، بیان میکند: استقبال از محفل، اثر خود قرآن است. قرآن به اندازهای توانایی دارد که اگر خوب ارائه شود، حتما جاذبه دارد. این برنامه بهدلیل اینکه خوب ارائه شد گلکرد. قرآن، آدمها و کارشناسان عوض نشدند، آنها همین آدمهای همیشگی هستند اما محفل خوب ارائه شد، بهطوریکه میتوان گفت در زمان و شرایط خوبی ارائه گردید و جواب هم داد. قاری بینالمللی قرآن با اشاره به دیگر ویژگیهای محفل میافزاید: از دیگر ویژگیهای برنامه محفل میتوان به مردمیبودن آن اشاره کرد. بیشتر احساسات مردم را درگیر کرد و زیباییهای قرآن را به رخ مردم کشید و آنها را به هم گرهزد. به نظرم یکی از عوامل مؤثر در جذابیت برنامه محفل، حضور کارشناسان قرآنی بهویژه کارشناسان خارجی است. ابوالقاسمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به استقبال مردم، آیا حضور کارشناسان مطرح در جذابیت آن تاثیرگذار بوده است، یادآوری میکند: خود اثر مهمتر است. بیشک مهمانانی هم که در برنامه حضور یافتند بیتاثیر نبودند. آدمهای خاصی که استعدادهای منحصربهفردی داشتند و تابهحال دیده نشده بودند. همچنین مردم اطلاع نداشتند که چه گنجینههایی بین همین مردم جامعه ماست.
استعداد موسیقیایی قاری خیلی مهم است
قاری بینالمللی قرآن در بخش دیگری از صحبتهایش درباره اینکه چگونه قاری قرآن شده و استعدادش را کشف کرده، تعریف میکند: این مسأله به ۴۵سال پیش برمیگردد. بههرحال حضور در جلسات و شنیدن قرائتها، گوشدادن به نوارهای قرآنی که در منزلمان بود، حضور در مسجد و شنیدن قرائتهایی که قبل از اذان از مسجد محلهمان پخش میشد، قرائت قرآن در مدرسه و ... سبب شد تا کمکم علاقهمند شوم و باحضور در جلسات بریادگیری خودم افزودم. ابوالقاسمی در پاسخ به این پرسش که آیاصدا به تنهایی برای قاریشدن کفایت میکند؟ میافزاید:اصلا صدا به تنهایی کفایت نمیکند. بشخصه معتقدم استعدادموسیقیایی خیلی مهم است.کسانیکه هوش موسیقیایی خوبی دارند، نقاط ضعفشان را بهتر میفهمند.
برنامه محفل برایم شیرینترین خاطره است
ابوالقاسمی یکی از قاریانی است که در محافل تلاوتش به خاطرهگویی میپردازد. وقتی از تلخترین و شیرینترین خاطره سال از او میپرسم، پاسخ میدهد: برنامه محفل برایم شیرینترین خاطرهها را رقم زد. همین که برخورد مردم را میبینم و لذتی که مردم از آشنایی با قرآن میبرند، برای من از همه چیز شیرینتر و جذابتر است. این لحظات برایم جزو لذتبخشترین لحظات زندگیام است. ابوالقاسمی در پایان درباره این پرسش که اوقاتفراغتش را چگونه سپری میکند، میگوید: اصلا اوقاتفراغتی ندارم؛ یا برنامه ضبط میکنم یا در حال تلاوت هستم یا برای کار به کشورهای مختلف مسافرت میکنم و یا اینکه کلاس میروم.
رمان هم میخوانم
از دیگر فعالیتهای ابوالقاسمی برگزاری کارگاهها و کلاسهای آموزشی است. او دراینباره توضیح میدهد: برای حفظ قرآن کلاسی برگزار نمیکنم اما برای قرائت و تلاوت جلسه دارم. بیشتر کسانی در این کلاسها شرکت میکنند که تلاوتشان تا حدودی مقبول است و برای کارهای تکمیلی در کلاس حضور مییابند. وی درباره اینکه آیا برای حضور در این کلاسها سنوسال مطرح است؟ یعنی کودکان هم میتوانند در این کلاسها شرکت کنند؟ بیان میکند: کودکان که نه، اما افرادی که در دامنه سنی بین ۱۰ تا ۶۰ ــ ۵۰ سال هستند، در کلاسها حضور مییابند و با اصول و روش صحیح قرائت آشنا میشوند. ابوالقاسمی درباره اینکه آیا فقط کتابهای قرآنی را میخوانید، پاسخ میدهد: نه، اینگونه نیست. امکان ندارد کسی در کار رسانه، فرهنگ و قرآن باشد و کتابهای دیگر را نخواند. یکسری کتابهای تفسیر است که مطالعه میکنم، حتی کتاب رمان هم میخوانم؛ بستگی به سلیقه شخصی دارد. کارشناس برنامه محفل درخصوص اینکه امسال را چطور گذرانده میگوید: امسال هم درگیر رادیو، برنامهها، تلاوت، تولید پادکستهای قرآنی و ضبط برنامه محفل بودم.