تجلیل از پروفسور اتریشی که شیفته ایران بود

دومین سمپوزیوم مطالعات ایرانی ضمن بزرگداشت پروفسور برت فراگنر،ایران‌شناس سرشناس اتریشی ومؤسس فقید انستیتو ایران‌شناسی آکادمی ملی علوم اتریش باحضور جمعی ازپژوهشگران و توسط رایزنی فرهنگی ایران دراتریش برگزار شد.
کد خبر: ۱۴۹۸۴۴۵
 
فراگنر که به‌دلیل تحقیقات گسترده‌اش درحوزه مطالعات ایرانی شهرت جهانی دارد، نه‌فقط آثار علمی ارزشمندی در عرصه ایران‌شناسی دارد، بلکه در طول زندگی علمی خود، خدمات مهمی به بسط و توسعه ایران‌شناسی در اتریش داشته است. 
رضا غلامی، رایزن فرهنگی ایران در اتریش در این همایش با اشاره به اهمیت زبان فارسی به‌عنوان عنصری حیاتی در هویت ایرانی، آن را ابزاری خواند که قادر است ایده‌های فلسفی و عرفانی رابه زیبایی بیان کند وافزود: شعر و نثر پارسی، تجربه‌های شهودی و حکمت عملی رامنتقل می‌کند و با استعاره‌ها و تشبیه‌های غنی، مفاهیم پیچیده را ساده می‌سازد.وی درباره خدمات علمی و فرهنگی پروفسور برت فراگنر در زمینه ایران‌شناسی گفت: او سال‌ها در ایران زندگی کرد و عاشق فرهنگ و تاریخ این سرزمین شد. تأسیس مؤسسه ایران‌شناسی در اتریش اقدام مهمی است که توسط پروفسور برت فراگنر انجام شد. 

شیفتگی به ایران در تمام عمر
کریستل فراگنر، همسر مرحوم پروفسور فراگنر با اشاره به چگونگی علاقه‌مند شدن همسرش به ایران‌شناسی، گفت: برت، با وجود مخالفت خانواده‌اش، شیفته فهم شرق شد. با وجود تنگدستی، با تدریس زبان و همکاری با گروه تئاتر، پس‌اندازی جمع کرد و سرانجام در سفری به ایران، عشقش به این سرزمین را عمیق‌تر کرد. رایزنی فرهنگی اتریش در ایران به او کمک کرد تا این سرزمین را بهتر بشناسد و در سال ۱۹۶۴، بورسیه‌ای از دولت ایران برای ایران‌شناسی دریافت کرد. اساتیدی چون ایرج افشار، محمدجعفر محجوب و مجتبی مینوی راهنمای او شدند. در سال ۱۹۷۰ در وین دکترایش را با تز «تاریخ شهر همدان در قرن ششم هجری قمری» به پایان رساند و پایه‌گذار راهی نو در ایران‌شناسی شد. او تا پایان عمرش لحظه‌ای از تلاش برای بسط ایران‌شناسی دست برنداشت. رودیگر لولکر، ایران‌شناس و اسلام‌شناس سرشناس ضمن تحسین تلاش‌های فراگنر، او را فراتر از هم‌عصرانش دانست و گفت: کاری که فراگنر کرد، حتی جوزف هامر پورگشتال با همه عظمتش نتوانست انجام دهد. پورگشتال به ایران نرفت اما فراگنر آنجا زیست و تحصیل کرد. او یکی از ستون‌های اصلی ایران‌شناسی در آلمان و بنیانگذار انستیتو ایران‌شناسی اتریش است. 

فراگنر، چهره‌ای ماندگار در ایران
نصرت‌الله رستگار، استاد دانشگاه با یادآوری اولین دیدارش با فراگنر در سال ۱۹۸۵ در کمیسیون ایران‌شناسی آکادمی ملی علوم، فراگنر را الگویی جامع در زندگی توصیف کرد و گفت: فراگنر راهنمایی بیش از ۲۰ رساله دکترا، تألیف ۸۰ مقاله و شش‌کتاب را به عهده داشت. او در سال ۱۳۸۳ و چهارمین دوره مراسم چهره‌های ماندگار ایران به‌عنوان استاد برتر ایران‌شناسی معرفی شد. همچنین کتاب فراگنر برگزیده کتاب سال ایران شد.با توجه به علاقه زنده‌یاد پروفسور برت فراگنر به اشعار سنتی و نوی ایرانی، میترا شاهمرادی از شاعران ایرانی ــ اتریشی، به یاد فراگنر اشعاری را از فردوسی، مولانا، سعدی، حافظ و پروین اعتصامی با مضمون عشق، محبت و تعالی قرائت و معنا کرد. 
در پایان دومین سمپوزیوم ایران‌شناسی از نشان جایزه کتاب فراگنر که به نام زنده‌یاد پروفسور برت فراگنر به‌ثبت رسیده است توسط دو نفر از ایران‌شناسان برجسته، پروفسور رودیگر لولکر و سیبیل ونتکر و همچنین کریستل فراگنر، همسر زنده‌یاد پروفسور فراگنر پرده‌برداری شد.این جایزه که فراخوان آن در سال ۱۴۰۳ صادر شده است، امسال به سه عنوان از برترین کتاب‌های عرصه ایران‌شناسی اهدا خواهد شد. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها