کارشناسان یکی ازعلتهای افزایش نرخ تورم بخصوص دربخش خوراکیهارا افزایش نرخ ارز میدانند که سبب افزایش قیمت تمام شده تولید و انتقال آن به مصرفکننده شده است، البته برخی نزدیک شدن به ایام نوروز و ماه مبارک رمضان را هم از علل رشد شتاب افزایش قیمتها میدانند. با این حال دولت باید با نظارت بر بازار، قدرت خرید خانوارها بیش از این کاهش پیدا نکند. مرکز آمار ایران نرخ رشدتورم بهمن ماه۱۴۰۳را اعلام کرد که بر اساس آن شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور به ۳۰۵.۵ رسیده که نسبت به ماه قبل ۴.۱درصد افزایش، نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۵.۳درصد افزایش و در۱۲ماهه منتهی به ماه جاری ۳۲ درصد افزایش داشته است.تورم نقطهبهنقطه خانوارهای کشور در بهمن ماه امسال ۳۵.۳درصد اعلام شده که در مقایسه با دی ماه سال جاری (۳۱.۸درصد)، ۳.۵واحد درصد افزایش را نشان میدهد. براین اساس خانوارهای کشوربه طورمیانگین در بهمن ماه سال جاری، ۳۵.۳درصد بیشتر از بهمن ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه پرداخت کردهاند. نرخ تورم نقطه به نقطه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» در دی ماه امسال ۲۷.۳درصد بود که این شاخص در بهمن ماه به ۳۶.۴ رسیده که افزایش ۹.۱۹درصدی داشته است. تورم «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نیزبا۰.۷درصد افزایش نسبت به دی ماه امسال در بهمن۱۴۰۳به ۳۴.۸درصد رسید. بر اساس گزارش مرکز آمار، کالا و خدمات متفرقه در بهمن ماه امسال با۴۵.۳ درصد بیشترین تورم نقطه به نقطه را داشتهاند و پس از آن مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها با ۳۷.۶درصد در جایگاه دوم قرار دارد. تورم نقطه به نقطه خوراکیها و آشامیدنیها در بهمن ماه امسال ۳۶.۵درصد اعلام شده که نشان میدهدهزینه خانوارهای کشور برای خوراکیهانسبت به بهمن ماه سال گذشته ۳۶.۵افزایش داشته است.ارتباطات، دخانیات،هتل ورستوران وحمل ونقل دربهمن ماه ۱۴۰۳ کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه را داشتند که به ترتیب ۲۱.۹درصد، ۲۷.۴درصد، ۲۸.۷درصد و ۲۹.۶درصد بوده است.
تورم ماهانه خوراکیها ۳.۵درصد بیشتر شد
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، تورم ماهانه خانوارهای کشور در بهمن ماه۱۴۰۳برابر ۴.۱درصد بوده است که نسبت به ماه قبل از آن (۲.۹درصد) ۱.۲واحد درصد بیشتر شده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» ۶.۷ درصد اعلام شده که این شاخص در دی ماه سال جاری ۳.۲درصد بود و بهمن ماه با افزایش ۱۰۹درصدی به ۶.۷واحد درصد رسید. تورم ماهانه گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» ۲.۹درصد اعلام شده که نسبت به دی ماه (۲.۸درصد) ۰.۱درصد افزایش را ثبت کرده است.سبزیها و حبوبات در بهمن ماه سکوی نخست افزایش قیمت را داشتهاند به طوری که تورم ماهانه این کالاها در بهمن امسال ۱۶.۹درصد ثبت شده و پس از آن میوه و خشکبار با ۸.۷درصد، نان و غلات با ۷.۴درصد، چای، قهوه و کاکائو با ۷.۳درصد و روغنها با ۶.۱درصد بیشترین نرخ تورم ماهانه را داشتهاند. آموزش با ۰.۸درصد، گوشت قرمز و سفید با ۱.۹درصد، قند وشکر وشیرینیها با ۲.۲درصد وهتل، رستوران با ۲.۲درصد و لبنیات و تخم مرغ با ۳.۲درصد کمترین نرخ تورم ماهانه در بهمن ماه ۱۴۰۳ را ثبت کردهاند.
نرخ تورم سالانه
نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور در بهمن ماه ۱۴۰۳ بر اساس اعلام مرکز آمار ایران به ۳۲ درصد رسیده که نسبت به دی ماه گذشته بدون تغییر مانده است. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. با این حال بیشترین تورم سالانه برای استان سمنان با ۳۵.۴درصد و پس از آن آذربایجان غربی و ایلام به ترتیب با ۳۴.۸ و ۳۴.۷درصدبوده و کمترین نرخ تورم سالانه در بهمن ماه مربوط به سیستان و بلوچستان با ۲۳.۶درصد و بوشهر با ۲۸.۷درصد است. تورم سالانه خوراکی و آشامیدنیها در دی ماه امسال ۲۶ درصد اعلام شده بود که در بهمن ماه با ۰.۶درصد افزایش به ۲۶.۶درصدرسیده اما تورم سالانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات دربهمن سال جاری۳۴.۹ درصد بوده که نسبت به دی ماه (۳۵.۱درصد) ۰.۲درصد کاهش داشته است.
کاهش تورم ماهانه اجاره مسکن
بر اساس گزارش مرکز آمار، تورم ماهانه اجاره مسکن در بهمنماه امسال ۲.۶درصد، نقطه به نقطه ۳۷.۶درصد و سالانه ۴۰.۸ درصد اعلام شده است. این در حالی است که شاخص تورم اجاره مسکن نسبت به دی ماه امسال کاهش داشته بهطوری که تورم ماهانه این بخش در دی ماه امسال برابر ۲.۹درصد، تورم نقطه به نقطه ۳۷.۹درصد و تورم سالانه ۴۱.۲درصد بود. فاصله تورمی دهکهابا توجه به نرخ تورم سالانه، دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از ۳۰.۳درصد برای دهکهای اول و دوم، تا ۳۲.۴درصد برای دهک نهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۲.۱واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۲.۷واحد درصد) ۰.۶واحد درصد کاهش داشته است.