خالد قدومی، نماینده جنبش حماس در تهران در گفت‌وگوی اختصاصی با «جام‌جم»:

فلسطین فروشی نیست

انتخاب مجدد دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکانگرانی‌هایی رادرخصوص صلح وامنیت جهانی به‌وجود آورده است. سیاست‌های جدید و به‌ویژه موضعگیری‌هایش در مورد حملات رژیم‌صهیونیستی به غزه، نشان‌دهنده تشدید سیاست‌های حمایت‌گرایانه از اسرائیل در این دوره است. اخیرا او طرح‌هایی برای کوچ اجباری مردم غزه ارائه کرده که با واکنش‌های منفی جهانی مواجه شده است.
انتخاب مجدد دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکانگرانی‌هایی رادرخصوص صلح وامنیت جهانی به‌وجود آورده است. سیاست‌های جدید و به‌ویژه موضعگیری‌هایش در مورد حملات رژیم‌صهیونیستی به غزه، نشان‌دهنده تشدید سیاست‌های حمایت‌گرایانه از اسرائیل در این دوره است. اخیرا او طرح‌هایی برای کوچ اجباری مردم غزه ارائه کرده که با واکنش‌های منفی جهانی مواجه شده است.
کد خبر: ۱۴۹۳۶۲۸
نویسنده مریم شریف‌زاده - گروه سیاسی
 
در این راستا با خالد قدومی، نماینده جنبش حماس در تهران گفت‌وگو کرده‌ایم. اوبر این باور است که ترامپ شخصیتی غیردیپلماتیک دارد که نمی‌توان به او اعتماد کرد و طرح‌هایش با قوانین بین‌المللی در تضاد است. آنچه در پی می‌آید حاصل این گفت‌وگوست. 

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش مدعی شد که به‌دنبال گره‌گشایی مسائل میان مردم فلسطین و رژیم‌صهیونیستی است اما اینک رویکرد حمایت‌گرایانه‌اش از اسرائیل عیان شده. به‌نظر شما آیا رویکرد او تغییر کرده یا قبلا نیاتش را پنهان می‌کرد؟
اشتباه نکنیم؛ ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش نیز تمام تلاش خود رابه‌کارگرفت تا از اسرائیل حمایت کند.اوازنتانیاهو که براساس قوانین بین‌المللی مجرم شناخته شده و جنایت او علیه حقوق بشر برای همه جهانیان محرز شده است حمایت کرد و در این راستا سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس انتقال یافت و قدس را به‌عنوان پایتخت دائمی ویکپارچه اسرائیل اعلام و بلندی‌های جولان را بخشی از اسرائیل معرفی کرد. این اقدامات نشان می‌دهد که او از ابتدا کاملا در راستای منافع رژیم‌صهیونیستی حرکت کرده و می‌کند. حتی زمانی که از او درباره راه‌حل دوکشوری سؤال شد، پاسخ داد چیزی به نام دوکشوری یا یک‌کشوری نمی‌فهمد و فقط اسرائیل را به‌عنوان یک دولت یهودی به رسمیت می‌شناسد.درشرایط کنونی نیزشاهد حمایت تمام‌عیار او ازنتانیاهوهستیم، به‌نحوی‌که حتی نخست‌وزیر رژیم‌صهیونسیتی که مرتکب جرائم و جنایات متعدد علیه مردم غزه شده و به‌عنوان جنایتکار جنگی شناخته می‌شود پیش‌بینی نمی‌کرد رئیس‌جمهوری مانند ترامپ چنین موضعگیری‌ای داشته باشد.

اخیرا شاهد ارائه طرح‌هایی از سوی ترامپ در مورد غزه و سرنوشت فلسطینیان ساکن در آن هستیم. به نظر شما ترامپ شخصیتی است که بتوان با او دراین‌باره وارد مذاکره شد؟ 
خیر، او قابل مذاکره نیست. ترامپ شخصیتی غیردیپلماتیک و غیرسیاسی دارد. او حتی در سطح جهانی و انسانی نیز رفتارهای غیرقابل قبولی از خود نشان داده است. به‌عنوان‌مثال، او پیشنهاد خرید گرینلند را داد که به‌شدت غیرمنطقی و غیرواقعی بود.همچنین، او در مراسم تحلیف خود با مواضع گستاخانه‌ای علیه مهاجران و کشورهای دیگر صحبت کرد. مواضع او آنچنان غیرواقعی بود که برخی در شب تحلیف گمان کردند صحبت‌هایش جدی نیست. اما اندک‌زمانی نگذشته که رویکرد گستاخانه و غیرمنطقی او بر همگان ثابت کرده که نه‌تنها برای منطقه خاورمیانه، بلکه برای کل جهان تهدیدی جدی محسوب می‌شود. ترامپ با استفاده از فشارهای سیاسی و اقتصادی، موفق شد پاناما را وادار به لغو آخرین همکاری‌های خود با چین کند. مهاجران مکزیکی را اخراج و تعرفه‌های سنگین را علیه کانادا وضع کرد.بنابراین این شخصیت خطرناک و غیرقابل‌پیش‌بینی است و نمی‌توان به حرف‌هایش به‌طور جدی اعتماد کرد. 

نظر شما در مورد طرح اخیر ترامپ برای انتقال اجباری مردم غزه چیست؟
طرح ترامپ برای غزه کاملا غیرمنطقی، غیرواقعی و گستاخانه است. او پیشنهاد داده که مردم غزه را به‌اجبار جابه‌جا کنند و حتی این منطقه را به‌عنوان یک مسأله تجاری مطرح کرده است.این پیشنهاد نه‌تنها با قوانین بین‌المللی در تضاد است، بلکه نشانه بی‌احترامی او به حقوق‌بشر و انسانیت قلمداد می‌شود. مردم فلسطین و غزه، با وجود تحمل بیش از ۷۵سال اشغال و جنایت‌های بی‌شمار رژیم‌صهیونیستی، همچنان مقاوم و استوار بر حقوق خود ایستاده‌اند. آنها در طول ۱۵ماه گذشته، با تحمل بمباران‌هایی معادل ۱۶بمب‌اتمی و تقدیم ۶۰هزار شهید، ثابت کرده‌اند که در حفظ سرزمین خود مصمم هستند و هیچ‌گاه از حقوق خود دست نخواهند کشید. مردم غزه با شروع آتش‌بس به این منطقه بازگشتند. حتی برخی از آنها خانه‌ای نداشتند اما حب به وطن باعث بازگشت آنها شده است و بدون هیچ قدرت نظامی حاضرند تا پای جان برای حفظ سرزمین‌شان ایستادگی کنند. مقاومت مردم غزه، تاکنون آنچنان قدرتمندانه صورت گرفته که الگویی برای تمامی مستضعفان جهان محسوب می‌شود.

واکنش جهانیان و کشورهای اسلامی به این طرح را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
جهانیان و کشورهای اسلامی مواضع روشنی علیه این طرح اتخاذ کرده‌اند. حتی عربستان‌‌سعودی نیز موضعگیری منفی نسبت به طرح ترامپ داشته است اما متأسفانه، نتانیاهو با گستاخی پاسخ داده که اگر عربستان می‌خواهد، می‌تواند بخشی از خاک خود را به فلسطینی‌ها اختصاص دهد. این گستاخی ناشی از حمایت بی‌حدوحصر آمریکا از رژیم‌صهیونیستی است. ما این پیشنهاد را به‌شدت محکوم می‌کنیم و بر این باوریم که فلسطین متعلق به مردم فلسطین است و رژیم‌صهیونیستی هیچ‌جایگاهی در این سرزمین ندارد.باعث تاسف است که در قرن ۲۱ و در شرایطی که قوانین بین‌المللی بر جهان حاکم است و مرزها مشخص هستند، کشوری مانند آمریکا که تنها ۲۰۰ سال از تشکیل آن می‌گذرد با چنین رویکرد و لحنی درباره دیگر کشورها تصمیم‌گیری کند. امیدوارم جهانیان و کشورهای اسلامی مواضع جدی‌تری علیه این طرح بگیرند و از حقوق مردم فلسطین دفاع کنند.  جامعه جهانی به‌‌ویژه کشورهای اسلامی، باید در قبال مواضع خطرناک ترامپ و رژیم‌صهیونیستی موضعی قاطع و جدی اتخاذ کنند. این مواضع نه‌تنها تهدیدی برای منطقه خاورمیانه است، بلکه صلح و امنیت جهانی را نیز به خطر می‌اندازد. شکل‌دهی اتحاد منطقه‌ای به‌ویژه کشورهای اسلامی باید به گونه‌ای باشد که در مقابل طرح‌های غیرمنطقی ترامپ و رژیم‌صهیونیستی ایستادگی کند. در این راستا استفاده از ظرفیت‌ سازمان‌های بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد برای محکومیت اقدامات ترامپ و رژیم‌صهیونیستی ضروری است.

آینده مقاومت فلسطین را چگونه می‌بینید؟ 
مقاومت فلسطین مانند درخت زیتون ریشه‌دار است و هرگز از پای نخواهد نشست. مردم فلسطین با وجود تمام جنایات و محاصره‌ها، همچنان در سرزمین خود ایستاده‌اند و از حقوق خود دفاع می‌کنند. ما به آینده مقاومت امیدواریم و معتقدیم که روزی رژیم‌صهیونیستی از بین خواهد رفت و فلسطین آزاد خواهد شد. 

نظرشما راجع به آزادسازی اسرای صهیونیست و پایبندی به توافق‌نامه صلح ازسوی طرف‌های درگیر درجنگ چیست وتهدیدات ترامپ را چطور ارزیابی می‌کنید؟
ما به‌عنوان طرفی که همواره به تعهدات خود پایبند بوده‌ایم، به‌طور دقیق، کلی و جزئی به تمامی مفاد تفاهم‌نامه احترام گذاشته و تمامی وظایف خود را در چارچوب توافق به انجام رسانده‌ایم. بر این اساس، پیش‌بینی می‌کردیم که طرف مقابل و طرف‌های سوم و میانجی‌ها نیز به تعهدات خود عمل کرده و حداقل‌های مورد توافق را محقق سازند. بر این باوریم تفاهم‌نامه‌ای که با طرف مقابل به امضا رسید، باید به‌طور کامل و با جزئیات اجرایی شود.ما همواره به این تفاهم پایبند بوده و آماده هستیم تا به تعهدات خود ادامه دهیم. انتظار داریم طرف مقابل و طرف‌های سوم نیز به تعهدات خودعمل کنند و شرایطی فراهم شود که حداقل‌های انسانی، ازجمله تأمین سرپناه و مواد ضروری، برای مردم فراهم شود.  متأسفانه مواضع اخیر برخی از طرف‌های سوم، ازجمله اظهارات غیرمسئولانه و غیرانسانی آمریکا، نه‌تنها به بهبود شرایط کمک نکرده، بلکه باعث تشدید تنش‌ها شده است. این‌گونه مواضع نه‌تنها با اصول دیپلماسی و قوانین بین‌المللی در تضاد است، بلکه هیچ ارتباطی با انسانیت و اخلاق ندارد.  

آیا نظارت‌های بین‌المللی را ضروری نمی‌دانید؟
ما ازجامعه بین‌المللی ونهادهای حقوق‌‌بشری درخواست می‌کنیم که بر اجرای کامل این تفاهم نظارت کرده و فشار لازم رابرای تحقق تعهدات طرفین اعمال کنند. مردم غزه پس از تحمل قربانی‌های فراوان، حداقل انتظار دارند که شرایط انسانی بهبود یافته و دیگر شاهد زندگی در شرایط نامناسب و بی‌سرپناهی نباشیم. درنهایت، نباید از نظر دورداشت که مردم فلسطین ازشجره زیتون هستند و حمایت مادی و معنوی از آنان و مقاومت‌شان در برابر اشغال و جنایت‌های رژیم صهیونیستی ضروری است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها