هدف نتانیاهو انهدام گردانهای جنین ارزیابی میشود که شاخهای از جنبش جهاد اسلامی محسوب میشود که سال ۲۰۲۱ در مقابله با اشغالگریهای مداوم تلآویو و همچنین توسعه شهرکسازیها در اراضی فلسطینی اظهار موجودیت کرد و خواب آرام صهیونیستها را در نواحی کرانه باختری از بین برده است؛ رزمندگان جنین با آغاز عملیات طوفانالاقصی مانند گذشته در کنار عناصر مقاومت فلسطین قرار گرفت تا فشار ماشین جنگی تلآویو بر نوار غزه کاهش یابد.
یورش برای جنایت
قوای زمینی و هوایی رژیم صهیونیستی از روز سهشنبه تعرض خود را به شهر جنین در شمال کرانه باختری با اسم عملیات «دیوار آهنین» آغاز کردند که با مقاومت رزمندگان مقاومت مواجه شدهاند. همزمان وزارت بهداشت فلسطین شامگاه سهشنبه از شهادت ۹ مرد و یک پسر بچه ۱۶ ساله توسط نیروهای مسلح ارتش اشغالگر قدس خبر داد.بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در بیانیهای خاطرنشان کرد که عملیات جنین (دیوار آهنین) گامی تکمیلی برای تحقق هدف غایی تلآویو یعنی تقویت امنیت است. او ادامه داد: ما در برابر محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران هرجا که باشند از نوار غزه، لبنان، سوریه، یمن و کرانه باختری به شکل روشمند همراه قاطعیت، فعال خواهیم بود.جنین در ۱۵ ماه گذشته کانون تعرضات ارتش اشغالگر قدس در کرانه باختری بوده است. از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بر اثر تعرضات رژیم صهیونیستی حدود ۸۰۰ نفر به شهادت رسیدهاند. این مسأله در حالی روی میدهد که دولت خودگردان فلسطین خود را به عنوان کاندیدای اداره نوار غزه اعلام کرده اما به نقل از گاردین حملاتی به هستههای مقاومت در کرانه باختری داشته است. به عبارت دیگر، مردم فلسطین حکمرانی نهادها و سازمانهایی که سابقه مبارزه با اشغالگری صهیونیستها در چند دهه اخیر را نداشته به هیچ وجه نخواهند پذیرفت.
در همین رابطه، منابع فلسطینی اعلام کردند سازمانهای اطلاعاتی تشکیلات خودگردان به بیمارستان رازی در شهر جنین یورش بردند و مسلم مصاروه، فرمانده برجسته گردان جنین در کرانه باختری را که از او به عنوان قهرمان یاد میشود، بازداشت کردند. در این عملیات ارتش اشغالگر قدس از بولدوزرهای زرهی و همچنین پشتیبانی بالگردهای نظامی برخورداربود.سربازان صهیونیست با برقراری ایست بازرسیهای متعدد در کرانه باختری سبب توقف ۸ ساعته مردم در صفهای طولانی شدند و عملا ارتباط مردم ناحیه با یکدیگر را مختل کردند. به نظر میرسد صهیونیستها خواهان استقرار دائمی و الحاق غیررسمی کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی هستند. در همین رابطه الیزه استفانیک، کاندیدای ترامپ برای سفیر سازمان ملل در جلسه استماع بررسی صلاحیت خود با حضور سناتورهای کمیته سیاست خارجی آمریکا تاکید کرد که براساس کتاب مقدس، اسرائیل حق حکومت بر کرانه باختری را دارد. استفانیک ادامه داد: در صورت تأیید صلاحیت، آماده اجرای دستور رئیسجمهور ترامپ برای تثبیت رهبری آمریکا و تقویت حمایت قاطع واشنگتن از اسرائیل خواهم بود. چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا در روز نخست کاریاش با زدودن تحریمهای شهرکنشینان کرانه باختری و همچنین چراغ سبز به انتقال بمبهای چند تُنی به تلآویو، ارادت دولت دوم خود را به سران نظامی-امنیتی رژیم صهیونیستی ثابت کرد.
خیالات ترامپ برای فلسطین
به عبارت دیگر، ترامپ با راهبرد جنگ تمامعیار نخستوزیر رژیم صهیونیستی مقابل جنبش حماس که مورد حمایت بن گویر و اسموتریچ قرار داشت؛ مخالف بوده اما نباید این اختلاف در تاکتیک را با تطابق راهبردی ترامپ و تلآویو جابهجا در نظر گرفت؛ راهبرد کلان آمریکا در منطقه غرب آسیا از آغاز قرن ۲۱ حرکت به سمت شکلدهی بلوک سیاسی-اقتصادی تحت سرکردگی تلآویو را پیگیری میکند که یک بال آن پیمان خائنانه ابراهیم و بال دیگر آن کریدور عرب-مد (IMEC ) از بمبئی تا حیفاست.
در بُعد سیاسی پروژه آمریکا، اتمام مفهوم هویت فلسطینی بهواسطه «معامله قرن» به وسیله ترامپ پیگیری میشود که هدف غایی آن الحاق کرانه باختری است که پایانی بر امیدهای مفهوم شکلگیری دولت فلسطینی در دهههای آتی باشد؛ درنتیجه تحولات اخیر کرانه باختری را نمیتوان خارج از موافقت ترامپ با الحاق رسمی یا غیر رسمی کرانه باختری به تلآویو تفسیر کرد.
مقاومت آزادیخواهان
کرانه باختری باوجود نظارت سفت و سخت نهادهای سرکوبگر اطلاعاتی-امنیتی رژیم صهیونیستی همچنان مرکزی برای خیزش گروههای مقاومت فلسطینی ارزیابی میشود که مهار آن برای ارتش اشغالگر قدس مشکل است؛ موقعیت خاص ژئوپلیتیکی کرانه باختری همواره مسألهای جدی برای تصمیمسازان تلآویو بوده چراکه شکلگیری یک ارتش قدرتمند مخالف صهیونیستها در این منطقه به معنی احتمال دو نیم شدن مناطق اشغالی به دلیل فقدان عمق راهبردی کافی برای رژیم تعبیر میشود.باتوجه به تحولات ذکر شده در منطقه غرب آسیا، طراحی عملیات طوفانالاقصی با هدف بازگرداندن مسأله فلسطین به موضوع نخست جهان اسلام توسط شهید یحیی سنوار پیادهسازی شد؛ او به درستی آگاه بود که جوامع اسلامی فارغ از سازشهای رهبران آنها، مخالف زیست سیاسی تلآویو در منطقه هستند؛ موفقیت عملیات طوفانالاقصی به بازگشت بسیاری از سردمداران جهان اسلام از مسیر عادیسازی روابط با تلآویو منجر شد و آنها را ملزم کرد تا منافع مردم فلسطین را به دلیل فشار افکارعمومی در حوزه سیاست خارجی کشورهای خود تعبیه کنند.باتوجه به استمرار موجودیت سیاسی و نظامی جنبش حماس، راهبرد منطقهای تلآویو و متحدان غربی آن در نوار غزه محقق نشده؛ بنابراین نتانیاهو با تهییج احزاب رادیکال و دولت دوم ترامپ به سمت تمرکز بر پاکسازی و همچنین استیلای مقاومت در کرانه باختری متمرکز شده؛ اما جنگ نامتقارن گردانهای جنین در کنار حمایت مردمی از آرمان مقاومت، مانع موفقیت ارتش اشغالگر قدس مانند جنگ غزه در اعمال نظم نوین منطقهای شده است.
بیداری اسلامی، علیه عادی سازی روابط با تلآویو
قاضی عبدالعزیز، جوان ۲۹ ساله مراکشی-آمریکایی که ۴ روز پیش وارد فلسطین اشغالی شد و در یک عملیات شهادتطالبانه به درجه رفیع شهادت رسید؛ در حساب فیسبوک خود در فوریه سال ۲۰۲۴ جملهای تاثیرگذار را به اشتراک گذاشت: «قحطی در شمال غزه؛ نیم میلیون نفر در انتظار مرگ هستند». در همین ارتباط شورای آتلانتیک به تازگی گزارشداده، تشدید جنگ غزه از سال ۲۰۲۳ روابط مراکش و رژیم صهیونیستی را تقویت کردهاست. با توجه به هویت مراکشی مجری این عملیات شهادتطالبانه، برخی کارشناسان معتقدند این عملیات بیارتباط با صبغه مراکشی وی نیست.