در بازار نابسامان مسکن و نبود مسکن کافی؛

کمبود زمین سد راه محکم اجرای نهضت ملی مسکن درکهگیلویه وبویراحمد

بازار نابسامان مسکن و نبود مسکن کافی دست به دست هم داده اند که آرزوی صاحبخانه شدن به رؤیایی برای بسیاری از افراد به ویژه مستأجران و اقشار کم درآمد تبدیل شود و اکنون که دولت چهاردهم به جد دنبال ادامه طرح نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد است اما معضل کمبود زمین برای ساخت مسکن در مرکز استان، پیش روی اجرای این طرح ملی کلان قرار گرفته است.
بازار نابسامان مسکن و نبود مسکن کافی دست به دست هم داده اند که آرزوی صاحبخانه شدن به رؤیایی برای بسیاری از افراد به ویژه مستأجران و اقشار کم درآمد تبدیل شود و اکنون که دولت چهاردهم به جد دنبال ادامه طرح نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد است اما معضل کمبود زمین برای ساخت مسکن در مرکز استان، پیش روی اجرای این طرح ملی کلان قرار گرفته است.
کد خبر: ۱۴۹۰۵۵۲
به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، طرح نهضت ملی مسکن از مهم‌ترین اولویت‌های دولت چهاردهم محسوب می‌شود و به منظور توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی، پاسخ به تقاضا برای مسکن به‌ویژه در بین اقشار کم‌درآمد، این طرح ملی مورد توجه بوده است.
 
مسکن یکی از بخش‌های مهم اقتصادی از بعد کلان و هم بعد خرد در اقتصاد خانوارهاست، اما تغییرات قیمت مسکن در ایران و به تبع آن در استان‌های مختلف از جمله مقولاتی است که در سال‌های اخیر درخور تامل است.
 
براساس برنامه دولت در طرح نهضت ملی مسکن چهار میلیون مسکن در مدت چهار سال باید ساخته و به متقاضیان واگذار شود که از این تعداد سهم استان کهگیلویه و بویراحمد ۴۰ هزار مسکن است و باید سالانه ۱۰ هزار مسکن در استان ساخته شود.
 
یاسوج در سال‌های اخیر شاهد مهاجرت بی رویه ساکنان مناطق مختلف استان و برخی نقاط کشور بوده به طوری که جمعیت این شهر در سال ۱۳۵۵ تنها چهار هزار و۵۲۴ نفر بوده و در آخرین سرشماری رسمی که سال ۱۳۹۵ انجام شده به ۱۳۴ هزار و ۵۳۲ نفر رسیده و این امر تامین زمین برای ایجاد زیرساخت‌های مختلف در این شهر را با مشکل مواجه کرده است.
 
آن طور که کارشناسان صنعت ساختمان سازی می‌گویند: کمبود زمین برای ایجاد زیرساخت‌های مختلف همراه با افزایش جمعیت در یاسوج سبب معضلات فراوانی شده و اکنون نیز این مهم پیش روی اجرای یک طرح ملی کلان قرار گرفته است.
 
با این‌که بیش از ۵۰ درصد متقاضیان نهضت ملی در شهر یاسوج است، اما کمترین زمین در این شهر موجود است و برای رفع این مشکل تاکنون علاجی پیدا نشده است.
 
توقف طرح مسکن ملی یاسوج در ایستگاه نخست
 
سرپرست راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در یاسوج، همچنان با مشکل تامین زمین مواجه هستیم.
 
علی پارسایی افزود: طرح نهضت ملی مسکن با هدف خانه دار شدن اقشار کم درآمد جامعه در دولت سیزدهم آغاز شد و در دولت چهاردهم در دست پیگیری است. سهم استان در این طرح طی چهار سال ۴۶ هزار واحد است که از این تعداد ساخت ۱۷ هزار واحد آغاز شده است.
 
وی اضافه کرد: ۶۰ هزار نفر برای خانه‌دار شدن در طرح نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کردند که از این تعداد ۲۰ هزار نفر تایید شدند.
 
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ۱۰ هزار نفر از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در مرکز استان هستند، گفت: در شهرستان‌ها مشکلی در تامین زمین طرح نهضت ملی نداریم، اما در شهر یاسوج که بیشترین متقاضی است هنوز این مشکل وجود دارد.
 
پارسایی عنوان کرد: دو طرح جوانی جمعیت و طرح نهضت ملی مسکن در دستور کار است که باید زمین در اختیار متقاضیان قرار دهیم و باید در طرح نهضت ملی مسکن زمین برای احداث مسکن در نظر گرفته شود.
 
وی افزود: در این طرح ملی احداث مسکن به دو شکل انجام می‌شود یعنی زمین تحویل مردم می‌دهیم و خود آن‌ها مسکن را می‌سازند و یا خود ما اقدام به ساخت مسکن می‌کنیم.
 
پارسایی عنوان کرد: سیاست دولت چهاردهم در راستای کاهش هزینه‌ها، تحویل زمین به مردم است تا خود آن‌ها مسکن بسازند که به نظر می‌رسد این شیوه به نفع خود آن‌ها باشد.
 
وی با بیان اینکه زمین‌هایی اطراف شهر یاسوج وجود دارد که در گذشته تلاش کردیم با مالکان به توافق برسیم که به نتیحه نرسید، گفت: پیگیر موضوع زمین برای مرکز استان هستیم حتی به سمت شهر جدید رفتیم و بحث شهر جدید با بیش از۵۰۰ هکتار زمین مطرح است که اگر بتوانیم با مالکان به توافق برسیم مشکل طرح نهضت ملی مسکن در استان به طور کلی رفع می‌شود.
 
وی با تاکید بر رفع مشکل تامین زمین با کمک تعاونی‌های مسکن گفت: برخی‌ها می‌پرسند چرا با مالک عمده زمین‌های اطراف شهر یاسوج به توافق نرسیدیم که در پاسخ باید بگویم، مالک بر خیابان را نمی‌خواست وارد توافق کند و می‌گفت که بر خیابان به شکل تجاری در اختیار خودش باشد و نمی‌شود شهری را بسازیم و محله‌ای را ایجاد کنیم، اما بر روی کاربری‌ها کنترلی نداشته باشیم.
 
پارسایی عنوان کرد: شرکت مهندسین مشاور نسبت به طرح تفکیکی بر روی این اراضی اقدام می‌کند و همه جوانب آن را در نظر می‌گیرد، نمی‌شود که مالک تصمیم بگیرد که بر خیابان را می‌خواهد برای خودش تجاری بسازد.
 
وی افزود: این قسمت از زمین حتما باید در توافق باشد و مسائل بسیاری در حوزه ترافیک و دسترسی مردم به کاربری‌ها و سایر موارد در نظر گرفته شود که با مالک مشخص صحبت کردیم، اما به توافق نرسیدم و نهایت اینکه این طرح هم در شورای مسکن کشورکنار گذاشته شد، اما آماده هستیم مجددا با مالک در این زمینه صحبت و رایزنی کنیم.
 
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: علی‌رغم این موانع، اما کار را رها نکردیم و چند قطعه از زمین‌های اطراف شهر یاسوج و حتی مارگون که به شهر یاسوج نزدیک است را برای طرح جوانی جمعیت که تعهد دولت قبل بوده و ما باید به آن عمل کنیم را انتخاب کردیم هم اینک نیز ۳۰ هکتار زمین در شهر مارگون داریم که در حال آماده سازی زمین و برگزاری مناقصه هستیم که به مردم تحویل داده شود.
 
وی با بیان اینکه تمام تلاش مجموعه راه و شهرسازی رفع مشکل زمین و خانه دار شدن مردم در طرح نهضت ملی مسکن است، اما متاسفانه کمبود زمین چالش جدی است تصریح کرد: برای ساخت ۱۷ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن به ۲۲۱ هکتار زمین نیاز است که ۱۳۰ هکتار زمین تنها در شهر یاسوج که ۱۰ هزار نفر متقاضی هستند کمبود داریم.
 
پارسایی بیان کرد: در کل استان پنج هزار و ۸۰۰ واحد در طرح نهضت ملی در حال احداث است که سه سایت با مجموع ۶۷۴ واحد در شهر یاسوج در دست احداث است، همچنین تاکنون ۲۵ قطعه زمین در طرح جوانی جمعیت به متقاضیان واگذار شده است.
 
آخرین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن
 
وی ادامه داد: درخواستی که از مردم داریم اینکه نسبت به انجام تعهدات خود در اسرع وقت اقدام کرده و میزان آورده خود را در مدت مشخص پرداخت کنند.
 
پارسایی بیان کرد: قرار بود با مشارکت بانک مسکن واحد‌ها احداث شود، اما این بانک با کمبود منابع مواجه شد و درخواست کرد که بقیه بانک‌ها پای کار بیایند که به تازگی تعدادی از بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی اضافه شدند تا پرداخت تسهیلات تسریع داده شود.
 
وی با بیان اینکه ساخت هر متر مسکن ۱۶ تا ۱۷ میلیون تومان هزینه دارد، گفت: متقاضیان تعهداتی که بر عهده دارند را پرداخت کنند تا کار بر زمین نماند چرا که هر چه این طرح طولانی شود مردم ضرر می‌کنند.
 
پارسایی تاکید کرد: وظیفه داریم واحد‌های طرح نهضت ملی مسکن را به بهترین شکل بسازیم که نظام مهندسی و مهندسین مشاور نظارت می‌کنند و مصالح بدون نظارت آن‌ها وارد کارگاه نمی‌شود و کار به بهترین شکل در حال انجام است فقط مردم به تعهدات خود عمل کنند که سود طرح متوجه خود آن‌ها است.
 
وی بیان کرد: مردم نگران هستند که این طرح شبیه مسکن مهر احداث شود که این اطمینان را می‌دهیم که شبیه مسکن مهر احداث نمی‌شود و نظارت در بالاترین سطوح انجام می‌شود و بهترین سنگ و مصالح تاسیساتی در این طرح به کار می‌رود.
 
 
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد گفت: راه و شهرسازی بر اساس تعهد ابلاغی باید در طرحی به نام «جوانی جمعیت» به خانواده‌های دارای شرایط، زمین واگذار کند، همکاران راه و شهرسازی نسبت به ثبت‌نام این افراد اقدام کردند.
 
وی تاکید کرد: پس از پایش تاکنون هفت هزار و ۶۴۶ خانواده را برای دریافت این زمین‌ها شناسایی کرده‌اند، که از این تعداد، برای ۲ هزار و ۵۸ خانواده در سامانه نهضت ملی مسکن، زمین در نظر گرفته شده است.
 
پارسایی عنوان کرد: تاکنون تنها ۲۵ قطعه زمین قرارداد واگذاری دارد و ما می‌توانیم بگوییم که این خانواده‌ها زمین خود را دریافت کرده‌اند.
 
درخواست استاندار از متقاضیان چه بود؟
 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد خطاب به همه متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن گفت: از همه متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن درخواست داریم در زمانی که راه و شهرسازی و بنیاد مسکن اعلام می‌کنند آورده خود را ارائه دهند.
 
یدالله رحمانی بیان کرد: در صورتی که متقاضیان آورده خود را در زمان مشخص تحویل ندهند سایر کسانی که در این زمینه همکاری کردند و به موقع آورده خود را پرداخت کردند متضرر می‌شوند و پروژه مشمول زمان می‌شود و هزینه‌های ساخت نیز افزایش می‌یابد که به ضرر متقاضیان است.
 
وی تاکید کرد: در حال حاضر ۳۱ هزار واحد مسکونی در قالب طرح‌های نهضت ملی مسکن، حمایتی، بازآفرینی شهری و روستایی در حال ساخت است.
 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پنج هزار و ۸۰۰ واحد با پیشرفت ۳۴ درصدی مربوط به مسکن حمایتی، یک هزار و ۶۸۴ واحد با پیشرفت ۵۰ درصد در قالب خود مالکی، ۲ هزار و ۳۰۶ واحد با پیشرفت ۴۰ درصد بازآفرینی شهری و هفت هزار و ۵۲۳ واحد با پیشرفت فیزیکی ۵۶ درصد در قالب روستایی در حال ساخت است.
 
رحمانی بیان کرد: سهم استان در طرح نهضت ملی مسکن در مدت چهار سال ۴۶ هزار و ۷۸۸ واحد است که عملیات اجرای ۱۷ هزار و ۳۱۳ واحد آغاز شده به عبارت دیگر ۳۵ درصد تعهد چهار ساله کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص عملیاتی شد.
 
۸۷ درصد استان جنگل و مناطق دارای پوشش مرتع است و مشکل قانونی پیش روی اجرای طرح نهضت ملی وجود دارد.
 
در این استان زمین دولتی و منابع طبیعی وجود ندارد و یا محدود است بنابراین می‌طلبد از کشاورزان اطراف شهر یاسوج زمین خریداری و کار رونق گیرد.
 
با توجه به چالش‌ها و دغدغه مردم و دولت نسبت به موضوع مسکن باید فکری اساسی به حال این موضوع شود.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها