در پنل تخصصی آب مطرح شد:

لزوم بررسی چگونگی تطبیق کشت های زراعی و باغی موجود با آب قابل برنامه ریزی بخش کشاورزی

یزد- مدیرعامل آب منطقه ای یزد با تبیین وضعیت آبخوان های استان، به لزوم بررسی چگونگی تطبیق آب قابل برنامه ریزی بخش کشاورزی با وضعیت کشت فعلی باغی و زراعی استان اشاره کرد.
کد خبر: ۱۴۸۸۳۳۰

به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین یزد، جواد محجوبی در پنل تخصصی چالش های حکمرانی آب که در نشست اندیشکده های اقتصادی ایران برگزار شد، به چالش های موجود آب اشاره کرد و اظهار داشت: در سال آبی 1402-1403 بیلان استان منفی 360 میلیون متر مکعب است و بیلان منفی متوسط بلندمدت ۲۴۰ میلیون مترمکعب و کسری مخزن تجمعی استان بیش از ۹ میلیارد مترمکعب که از حیث وخامت، پنجمین استان کشور است.

مدیرعامل آب منطقه ای یزد گفت: منابع آب تجدید پذیر کاهش پیدا کرده و شاهد فرونشست زمین در دشت های مختلف هستیم وبنابراین ارائه راهکارهای کلیدی در مواجهه با چالش‌های بخش کشاورزی، به ویژه در شرایط تغییرات اقلیمی و بحران آب، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است.

وی افزود: برای موفقیت در اجرای تطبیق میزان آب مندرج در پروانه های بهره برداری با وضعیت کشاورزی استان، همکاری بین نهادهای دولتی، محققان و کشاورزان ضروری است وهمچنین، آموزش و آگاهی‌بخشی به کشاورزان درباره مزایای این تغییرات و نحوه اجرای آن‌ها می‌تواند پذیرش این الگوها را تسهیل کند.

محجوبی گفت: پایان نامه ها و تحقیقات مختلفی با موضوع حکمرانی آب طی 20 سال گذشته انجام شده اند. سه چالش مهم مطرح شده توسط این تحقیقات عبارتند از: سیستم مدیریت منابع آب در ایران به شدت متمرکز است و حکمرانی آب نگاه بالا به پایین داشته است ، عدم هماهنگی بین بخش‌ها به وضوح دیده میشود، مبتنی بر اقتصاد آب نبوده است و مشارکت مردمی و محلی در آن وارد نشده است.

مدیرعامل آب منطقه ای یزد بیان داشت: چالش ها و راهکارها در سه حوزه شرب، صنعت و کشاورزی بارها مطرح شده اند. دو دسته کلی مدیریتی هم وجود دارد. مدیریت تامین و مدیریت مصرف  ومدیریت تامین نیازمند اعتبار مالی زیاد است  و مدیریت مصرف اجماع کلیه ذینفعان و گروداران را می طلبد.

محجوبی در پایان خاطر نشان کرد: چالش های حکمرانی آب با ایجاد اعتماد بین دولت و مردم  و مشارکت خود مردم قابل حل می باشند.

لازم به ذکر است در پایان این نشست ، اعضای حاضر در پنل تخصصی آب بیانیه ای را ارائه نمودند که عبارتست از :

" ما در جای سختی از تاریخ و جغرافیای آبی ایران ایستاده ایم. اما اگر نسل ما مسئولانه و اندیشمندانه برای مواجهه با بحران کم آبی، راهکارهای شدنی بیابد بقای تمدن را در سرزمین کهن یزد تضمین نموده است. راه حل بحران کم آبی بیش از آنکه فناورانه باشد، اجتماعی است. ما به افزایش سرمایه ی اجتماعی حکمرانی آب و هماهنگی همه ی اجزای آن و مشارکت عمومی در فرآیند تامین، توزیع و مصرف آب  اندیشیدیم.

ایده ی نهایی برآمده از پنل حکمرانی آب در ایران و چالش های مرتبط، طراحی و ترویج یک جعبه ابزار فناورانه، اقتصادی – اجتماعی و بوم شناسانه برای مدیریت یکپارچه و شفاف منابع آب است. این جعبه ابزار بر پایه ی درک مشترک از بحران کم آبی و مشارکت همه ی ذینفعان آب، در فضای مجازی و فیزیکی در یزد ایجاد خواهد شد و با ایده ی خود ذینفعان گسترش خواهد یافت. ما اینک می توانیم این زیر ساخت را "اتاق شیشه ای حکمرانی آب" بخوانیم.

اتاق شیشه ای حکمرانی آب شامل بحث و تبادل نظر در حوزه هایی مانند اقتصاد چرخشی، بازارهای آب متعارف و غیر متعارف، تشکل های محلی آب بران، تسهیلگری اجتماعی آب و محیط زیست، مدیریت مصرف آب، بهره گیری از فناوری های نوین بهره وری مصرف آب، استانداردهای مصرف آب در صنعت و کشاورزی، آموزش برای توانمندسازی جامعه محلی، بهینه سازی الگوی کشت، اصلاح روش های آبیاری و مشاوره به ذینفعان آب در بخش های کشاورزی، صنعت، شرب و بهداشت است.

اتاق شیشه ای حکمرانی آب یک فضای عمومی(Public Sphere) برای بحث و اندیشه ورزی، ساخت و پیشبرد اهداف در جهت مشارکت عمومی برای بهبود وضعیت حکمرانی و مقابله با چالش های کم آبی برای توسعه پایدار یزد و ایران است."

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها