اولین اخبار مربوط به احتمال بازگشایی سفارت ایران و مصر بعد از ۴۵ سال به اردیبهشت امسال برمیگردد. پس از شهادت آیت ا... رئیسی و امیر عبداللهیان پرونده از سرگیری روابط تهران قاهره در دولت پزشکیان پیگیری شد. همسو با تلاش دولت فعلی برای ایجاد همگرایی منطقه و اسلامی و پیگیری ایدههایی چون پول واحد اسلامی حالا معاون سیاسی رئیسجمهور درباره بازگشایی سفارتخانهها در آینده نزدیک ابراز امیدواری میکند تا دورنمای همگرایی سیاسی و اقتصادی بیشتر کشورهای اسلامی با وجود اما و اگرهای فراوان با حل اختلافات میان سه قدرت اسلامی یعنی تهران- قاره و ریاض عملیاتیتر به نظر برسد. مهدی سنایی، معاون سیاسی رئیسجمهور با بیان اینکه بیش از چهار دهه است ایران و مصر روابط سیاسی ندارند؛ افزود: گفتوگوی خوبی در آبان سال جاری بین روسای دو کشور صورت گرفت؛ اقداماتی هم بین دو کشور و گفتوگوهای سیاسی آغاز شده است تا در آیندهای نزدیک به سطح بازگشایی سفارتخانهها برسیم.در سال ۱۳۵۸ ایران در اعتراض به امضای معاهده صلح کمپ دیوید قاهره با تلآویو و همینطور استقبال قاهره از محمدرضا پهلوی شاه مخلوع روابط دیپلماتیک خود را با مصر قطع کرد. بعد از توافق عادیسازی روابط میان ایران و عربستان در اسفند سال گذشته، کارشناسان از احتمال اقدام مشابه میان قاهره و تهران سخن گفتند. با روی کار آمدن دولت پزشکیان و مشخص شدن توجه ویژه این دولت به تداوم پیگیری سیاستهای همکاریجویانه این دولت در سطح منطقه و جهان اسلام، روند توافقات دولت قبلی با قاهره و ریاض پیگیری شده است.
هماهنگی میان کشورهای اسلامی و نگرانی اسرائیل
جمال بیومی، معاون سابق وزیر خارجه مصر در گفتوگو با ایندیپندنت عربی گفته که ناآرامیهای کنونی در خاورمیانه، قاهره و تهران را به سوی نزدیکی هرچه بیشتر به یکدیگر پیشمیراند تا بتوانند با ایجاد هماهنگی میان کشورهای اسلامی و در سایه بحرانهای موجود در لیبی، سودان، سوریه، فلسطین و سایر نقاط با چالشهای کنونی مقابله کنند.
وی تأکید کرد: مصلحت دو کشور اقتضا میکند روابط فیمابین آنها شکل طبیعی خود را بازیابد و دو طرف برای پیشگیری از دخالتهای خارجی در امور خاورمیانه با یکدیگر هماهنگ عمل کنند. بیومی تاکید کرد: عادیسازی کامل روابط و مبادله سفرا میان قاهره و تهران فقط به این نیاز دارد که دو طرف بر سر تعیین زمان اتخاذ چنین اقدامی با یکدیگر به توافق برسند؛ بهویژه با توجه به اینکه زمینه و تماسهای دیپلماتیک در این خصوص فراهم آمده است.تهران، قاهره و ریاض در سایه تحولات و چالشهای کنونی منطقهای و جهان ضرورت بیشتری برای همگرایی میان خود احساس میکنند به خصوص که هر سه دولت بارها در سطوح مختلف مزه پیمانشکنیهای آمریکا را در منطقه چشیدهاند و از سوی دیگر افق یک جهان چند قطبی بر این ضرورت همگرایی منطقهای بیشتر و بیشتر میافزاید.همچنین حضور هر سه کشور در بریکس تصمیمسازان در هر سه کشور را به تحکیم روابط میان قطبهای سهگانه جهان اسلام متمایلتر کرده است.
دیدار پزشکیان و السیسی
مسعود پزشکیان در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری ۸ Dدر دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، ضمن تشکر از میزبانی و برگزاری بسیار خوب این اجلاس، اشتراکگذاری توانمندیها و امکانات کشورهای اسلامی در چارچوب پیمانهای منطقهای و بینالمللی از جمله سازمان ۸D و سازمان همکاری اسلامی را بسیار با اهمیت خواند.
رئیسجمهور کشورمان ضروریترین نیاز امروز امت اسلامی را تقویت وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی برشمرد و تصریح کرد: همه کشورهای اسلامی باید به میزان سهم خود برای گسترش تعامل و گفتوگو در جهان اسلام تلاش و بر اختلافات موجود غلبه کنند، زیرا این اختلافات زمینه مداخلات بیگانگان را فراهم میکند.عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر نیز در این دیدار با بیان اینکه منطقه با وقایعی که اخیرا بر غزه، لبنان و سوریه رفته، دچار تهدیدات اساسی شده است، تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه را بیسابقه دانست و افزود: موضع مصر در قبال تحولات سوریه شکلگیری دولتی فراگیر در این کشور است.طرفین در این دیدار همچنین ضمن مرور اقدامات و گامهای مثبت اخیر در روابط دو کشور، نسبت به تداوم این اقدامات تا تحقق کامل روابط ابراز امیدواری کردند.