به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،نوبخت اژدری روز یکشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با اشاره به ظرفیت بالای پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در اجرای طرحهای تحقیقاتی گفت: این تعداد طرح پژوهشی توسط ۳۲ نفر از محققان خبره مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در زیر بخشهای مختلف در دست اقدام است.
وی پایداری تولید کشاورزی در شرایط بحران و چالش مخاطرهآمیز نظیر خشکسالی، گرم شدن زمین و فرسایش خاک را منوط به توسعه بخش تحقیقات و به کارگیری دانش دانست و بیان کرد: تاکنون ۸۰ گزارش علمی از نتایج این ۱۷۱ طرح تحقیقاتی آماده شده که در اختیار مجموعه جهاد کشاورزی قرار میگیرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، با اشاره به سهم ناچیز و پنج درصدی بخش کشاورزی از شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد: امید است با تلاش مضاعف و مشارکت بخش خصوصی، بیشتر از گذشته از فناوری نوین و دانشبنیان در عرصه تولید کشاورزی استفاده شود.
وی با تاکید بر ضرورت حمایت و افزایش بهرهگیری از شرکتهای دانش بنیان کشاورزی برای اجرای طرحهای پژوهشی حوزه کشاورزی استان اردبیل افزود: سازمانجهاد کشاورزی استان با تمام ظرفیت در خدمت بهرهبرداران کشاورزی در سنگر تولید است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بالا بردن سطح اطلاعات علمی و تخصصی تولید کنندگان و بهره برداران را رمز ترقی و پیشرفت در بخش کشاورزی و لازمه دستیابی به تولید و خودکفایی دانست و اظهار کرد: زمانی میتوانیم به اهداف اقتصاد مقاومتی و تولید در بخش کشاورزی دست یابیم که کشاورزان با بهرهگیری از آخرین یافتههای تحقیقاتی اقدام به کشت و زرع و تولید محصول کنند.
وی تاکید کرد: مسئولان و دستاندرکاران تولید در بخش کشاورزی، میبایست کشاورزی را علممحور مدیریت کرده و با استفاده از آخرین یافتههای پژوهشی، به بالاترین سطح تولید در واحد سطح برسند.
اژدری تامین آب را یکی از چالشهای مهم بخش کشاورزان عنوان کرد و گفت: برای رفع این چالش باید با بهرهگیری از آخرین یافتههای علمی و تحقیقاتی، از شیوههای نوین تولید و آبیاری تحت فشار استفاده کنیم تا با حداقل آب مصرفی، بیشترین میزان محصول را تولید کنیم.
وی گسترش شهرکهای کشاورزی و تولید محصولات گلخانهای را یکی از راهکارهای مهم در استفاده بهینه از آب کشاورزی دانست و اضافه کرد: تغییرات اقلیمی و آب و هوایی به خصوص در سه سال گذشته بحران آب کشاورزی را بیش از پیش تشدید کرده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، متوسط بارندگی سالانه این استان در دراز مدت را ۳۶۰ میلیمتر اعلام کرد و افزود: در سال زراعی گذشته تنها ۲۵۷ میلیمتر بارندگی در استان رخ داده که این میزان بارش بیانگر آن است که متاسفانه میزان بارندگی استان در مقایسه با دراز مدت بسیار کمتر شده است.
وی بیان کرد: ضرورت دارد که با توجه به این میزان کمبود بارش در استان اردبیل، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی کشاورزی به دنبال معرفی بذور محصولات زراعی با آببری کم باشند و کشاورزان نیز دانش به کارگیری موثر آب کشاورزی را با استفاده از فناوری نوین و سامانههای مدرن آبیاری تحت فشار در مزارع خود اجرا کنند.
اژدری همچنین فرسایش خاک را یکی از چالشهای مهم بخش کشاورزی استان اردبیل ذکر کرد و ادامه داد: ترویج خاکورزی حفاظتی و اجرای عملیات شخم زنی در جهت عمود بر شیب، جلوگیری از زهدار شدن اراضی، مجهز کردن اراضی به سامانههای نوین آبیاری و همچنین احداث زهکش زیرزمینی در اراضی زهدار مغان از جمله اقدامات انجام یافته توسط سازمان جهاد کشاورزی در راستای کنترل فرسایش خاک است.
وی جلوگیری از تشکیل رسوب در پشت سدها، احیاء و حفظ پوشش گیاهی طبیعی، جلوگیری از تمرکز رواناب، کنترل چرای بی رویه دام و جلوگیری از آبیاری بی رویه و زهدار کردن اراضی پایین دست را از جمله راهکارهای عملی در مورد مهار و توسعه فرسایش خاک در استان اردبیل اعلام کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: با مشکلات آب و خاک زراعی و وضعیت آب و هوایی حاکم بر کشور و استان اردبیل، استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان موثرترین راهکار برای تولید بیشتر در واحد سطح است.
وی بیان کرد: استان اردبیل به لحاظ داشتن تنوع اقلیمی، وجود کشت و صنعتهای مغان و پارس، دشتهای حاصلخیز اردبیل، مغان و مشگینشهر با مساحتی بالغ بر ۲۱۶ هزار هکتار، وجود ۱۲۰ هزار بهرهبردار و نیز سدهای یامچی، سبلان، عمارت و خدآفرین و بیش از یک میلیون هکتار منابع طبیعی اعم از جنگل و مرتع قطب کشاورزی و دامپروری کشور به شمار میرود.
استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.
۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
استان اردبیل با حدود یک درصد مساحت ایران، با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با تولید حدود ۵۷۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود ۳۰۰ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۱۲۷ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
«جامجم» در گفتوگو با مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دلایل بروز و راههای مهار فرونشست زمین را بررسی میکند
در گفتوگو با دکتر محمد حسنی، پژوهشگر و دانشیار پژوهشگاه مطالعات آموزشوپرورش مطرح شد
در گفتوگو با رئیس مرکز پویانمایی صبا مطرح شد