به گزارش جامجمآنلاین، عباس اصلانی درباره تغییر لحن کشورهای اروپایی در قبال ایران افزود: در سالهای اخیر و به ویژه در ماههای اخیر شاهدیم که کشورهای اروپایی لحن سیاست خود را در قبال ایران تشدید کردهاند.
به گفته اصلانی یکی از بهانههای آنها به جنگ اوکراین مربوط میشود.
وی ادامه داد: طبیعتا در این صفبندی که بین غرب و شرق وجود دارد، کشورهای غربی سعی میکنند کشورهایی را که در جبهه غرب قرار نمیگیرند در نقطه مقابل خود قرار دهند.
این کارشناس روابط بینالملل عنوان کرد: به این ترتیب آنها حتی بعضا کشورهایی مانند کره شمالی را نیز متهم به حمایت از روسیه در جنگ اوکراین کردهاند و تهران نیز از این امر مستثنا نبوده است.
اصلانی عنوان کرد: به همین دلیل شاهدیم که کیفیت سیاست آنها در قبال ایران تغییر کرده است. هرچند وقتی آمریکا از توافق هستهای خارج شد، اروپاییها نیز به تعهدات خود عمل نکردند و روز به روز مزیتهای برجام کمرنگتر شد.
وی خاطرنشان کرد: هرچه به زمان برجام نزدیک میشویم، طرفهای مقابل میکوشند اهرمهای خود را تقویت کنند تا اگر روزی خواستند با ایران سر میز مذاکره بشینند، دستشان پر باشد و کارتهای بیشتری داشته باشند.
این کارشناس روابط بینالملل افزود: بخشی از سیاست اروپا در قبال ایران نیز به این مساله بر میگردد که آنها با فشارهایی که اعمال میکنند به دنبال ایجاد فضایی هستند که تهران بیشتر تحت فشار قرار گیرد، زیرا استدلال میکنند که ایران تحت فشار شاید امتیاز بیشتری به آنها بدهد.
اصلانی با اشاره به تحولات و اتفاقاتی که در منطقه رخ میدهد، گفت: جنگ غزه و جنایاتی که اسرائیل مرتکب میشود نیز در این بین باید مورد توجه قرار بگیرد. در واقع آنها ایران و محور مقاومت را در نقطه مقابل اسرائیل و متحدانش میبینند. به همین دلیل میکوشند به بهانههای مختلف به ایران فشار بیاورند.
وی بیان کرد: کشورهایی اروپایی به بهانه اینکه ایران موشک در اختیار روسیه قرار داده است، تحریمهایی را در حوزه کشتیرانی علیه ایران اعمال کردند. این در حالی است که رئیس جمهور اوکراین نیز اذعان کرد که ایران به روسیه موشک نداده است.
این کارشناس روابط بینالملل با اشاره به بحث صدور قطعنامه علیه ایران توضیح داد: اگر بنای آنها فضای همکاری مثبت بین ایران و آژانس باشد، طبیعتا آنها باید از تفاهمهایی که در سفر گروسی به تهران حاصل شد، استقبال میکردند. اما آنها مسیر دیگری انتخاب کرده و بجای تعامل مسیر تقابل را در پیش گرفتهاند.
اصلانی تاکید کرد: در گذشته نیز ما شاهد بودهایم که هر وقت چنین اتفاقاتی رقم خورده، نتایج عکس داشته و با واکنش تهران مواجه شده است.
وی تصریح کرد: سیاست فشار، قطعنامه یا هرگونه موضع خصمانه علیه ایران همواره و به ویژه در حوزه هستهای با توسعه هر چه بیشتر برنامه هستهای ایران مواجه شده است و این امر نیز مستثنا نیست.
این کارشناس روابط بینالملل ادامه داد: به این ترتیب چه بسا سیاستی که کشورهایی اروپایی در پیش گرفتهاند مسیر را از فضای تعامل به سمت تقابل ببرد و به این شکل تبعات و تاثیرات آن در حوزههای مختلف از جمله هستهای خود را نشان دهد. همچنین این رویکرد اروپا بر آینده و سرنوشت برجام نیز تاثیر خواهد گذاشت.
اصلانی با اشاره به اینکه فرصت برای احیای مذاکرات برجام محدود است، توضیح داد: این اقدامات اروپا پروسه احیای برجام را بیشتر پیچیده کرده و رسیدن به راه حل را سختتر میکند. به همین دلیل به نظر میرسد کشورهای اروپایی عمدا تلاش دارند فضا را به سمت تنش بیشتر ببرند و از امکان راه حل فاصله بگیرند.
وی با بیان اینکه موضوعات ایران و آژانس عمدتا در حوزههای فنی پیگیری میشود، گفت: این در حالی است که ما شاهد بودهایم مواضع سیاسی کشورهای دیگر در حل و فصل این موضوعات تاثیر گذار بوده است. به همین دلیل در حالی که مدیرکل آژانس براساس تفاهمی که حاصل شده بود، امیدوار بود کشورهای اروپایی و غربی در این خصوص همکاری کنند. اما این اتفاق نیفتاد و در حوزه سیاسی به نظر میرسد اروپاییها تمایل دارند بیشتر به سمت تنش حرکت کنند که طبیعتا این گزینه نیز هدف مطلوب آنها را میسر نمیکند و نتایج عکس به همراه خواهد داشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد