محمود شکیبا روز پنجشنبه گفت : پرنده قرقاول به عنوان یک گونه حمایت شده در حاشیه جنگلهای پهن برگ در گلستان زیست میکند و پراکندگی آن از غرب استان حوزه شهرستان بندرگز تا شرق استان پارک ملی گلستان به طول ۲۰۹ کیلومتر در بوته زارهای تمشک، زمینهای کشاورزی و باغات و حاشیه جنگلهاست.
وی با اشاره به اینکه همه ساله در استان گلستان دوبار سرشماری قرقاول انجام میشود، گفت: یک بار آن در فصل بهار و آغاز جفت گیری این گونه در زمانی که جنس نر شروع به آوازخوانی در زیستگاه میکند بر اساس ثبت صدا و مشاهده مستقیم و بار دوم فصل پاییز بعد از برداشت محصولات کشاورزی با توجه به پوشش مناسب گیاهی منطقه، از طریق مشاهده مستقیم انجام میشود.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست گلستان افزود: با توجه به پراکنش قرقاول در استان و پایش مستمر و ثبت آمارها میتوان زیستگاههای حساس این گونه حمایت شده را هر ساله شناسایی و برای حفاظت و حراست از آنها برنامه ریزی و زیستگاههای مهم و حساس در حوزه استحفاظی شهرستانها را مشخص و برای آنها سایتهای سرشماری تعیین کرد.
شکیبا بیان کرد: سرشماری قرقاول با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی تا ۱۰ خرداد در پارک ملی گلستان، کلاله (منطقه شکار و تیراندازی ممنوع عزیز آباد)، منطقه جنگلی شش آب رامیان، مینودشت (منطقه شکار و تیراندازی ممنوع نیشاک و منطقه حفاظت شده لوه)، علی آباد کتول، کردکوی، بندرگز و گرگان انجام میشود.
وی افزود: نتایج آخری سرشماری حاکی از زیست ۶۰۶ عدد قرقاول در مناطق مختلف استان گلستان دارد که انتظار میرود با توجه به وضعیت بارندگی مناسب چند ماه اخیر جمعیت آنها افزایش یابد.
قرقاول گونهای از تیره ماکیان است که بیشتر در جنگلهای مرطوب و بوته زارهای تمشک و گاهی درختان پهن برگ آشیانه سازی میکند، جمعیت این گونه منحصر بفرد از زیبایی خیره کننده برخوردار است.
قرقاول نر با سری به رنگ سبز براق، پوست برهنه دور چشم به رنگ قرمز گلی، گوش پرهای کوتاه و بدن به رنگ قرمز گلی با رگههای سیاه موج دار از قرقاول ماده که به رنگ قهوهای خاکستری رنگ بوده، متمایز است.
قرقاول نر ۸۵ سانتی متر و ماده ۶۰ سانتی متر با احتساب دم طول داشته و به واسطه دم بلند و رنگین و راه رفتن باشکوه از سایر ماکیان متمایز است.
به گفته شکیبا، این روزها با خروج پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی که برای زمستان گذرانی ۶ ماهه مهمان گلستان بودند، شاهد حضور پرستوها، چلچلهها و بادخورکهای مهاجر برای زادآوری در استان هستیم که با توجه به علاقه زیاد مردم به آنها به راحتی در مناطق مسکونی مانند پشت بام، حیاط خانههای مردم و یا لای دیوارها و تپههای بلند لانه گزینی میکنند.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست گلستان افزود: مردم همکاری خوبی در حمایت از این پرندگان دارند و در مدت ۶ ماهه حضور آنها کمترین تلفات را شاهد هستیم.
انواع مرغابیها، قو، پلیکان، حواصیل، چنگر، پرستوها، آبچلیکها، غاز، فلامینگو، باکلان و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونههای پرندگان مهاجری هستند که نیمی از سال را در زیستگاههای آبی گلستان ساکن میشوند و انواع گنجشکسانان، سلیمها، چنگرها و کاکاییها به عنوان پرندگان بومی در استان زادآوری میکنند.
استان گلستان به سبب دارا بودن مجموعه تالاب های آلماگل، آلاگل، آجیگل، اینچه، دانشمند، بیبیشیروان ، تالاب ساحلی گمیشان و خلیج گرگان ، همه ساله میزبان صدها هزار انواع پرنده آبزی است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت