اودر بازیهای مقدماتی جامجهانی بازیکنانی چون سعید عزتاللهی، مهدی ترابی، میلاد محمدی، مرتضی پورعلی گنجی، سیدمجید حسینی،احمد نوراللهی، سردار آزمون و امیر عابدزاده را در کنار چهرههایی چون مسعود شجاعی، اشکان دژاگه، امید ابراهیمی، کریم انصاریفرد و... قرار داد. ستارهای چون مهدی طارمی که دیر به فوتبال ایران معرفی شد، با حمایت کیروش بعد از آن محرومیت سخت به دلیل فسخ غیرقانونی قراردادش در ترکیه، به یکی از ستارههای تیمملی تبدیل شد. فهرست ایران در جامجهانی ۲۰۱۸ به لحاظ میانگین سنی عالی بود و به همین دلیل در طول سه بازی مقدماتی، مقابل رقبایی چون پرتغال، اسپانیا و مراکش قد علم کرد. همه تصور میکردند آن تیم در جام ملتهای ۲۰۱۹ قهرمان آسیا شود ولی شکست برابر ژاپن آرزوی یک ملت را بر باد داد. همین نسل با تغییراتی دیگر به جامجهانی قطر رسید که نتوانست به دور بعد برسد. در نهایت نیز همراه با امیر قلعهنویی در جام ملتها حاضر شدند و با شکست برابر قطر از رسیدن به فینال بازماندند. بعد از این شکست، تیتر برجستهای که در رسانههای ایران دیده شد مربوط به «تغییر نسل» بود.
جوانهای در دسترس
امیر قلعهنویی که همواره شعار جوانگرایی در فوتبال ایران را یدک کشیده و ادعا دارد به ستارههای جوان بها میدهد، حالا در موقعیت مهمی قرار گرفته است. بار قبل ایران با کیروش دست به جوانگرایی زد و حالا این میراث به قلعهنویی رسیده است. بدون شک فوتبال ایران به اندازه گذشته ستاره ندارد ولی قلعهنویی هم نمیتواند برای همیشه از این بازیکنان استفاده کند. عمر بازیکنانی چون کریم انصاریفرد و احسان حاجصفی در تیمملی به پایان رسیده. به نظر میرسد قلعهنویی دیگر به بازیکنانی چون شجاع خلیلزاده و رامین رضاییان هم اعتماد صد در صدی ندارد، هر چند ممکن است دوباره نامشان را در فهرست انتخابی قرار دهد تا آرام آرام آنها را کنار بگذارد. برای قلعهنویی گزینههای جوان در لیگ زیاد است ولی آنها تجربه بینالمللی ندارند. شاید بهترین جوانهای آماده حضور، ستارههایی چون امین حزباوی(السد)، محمد قربانی(اورنبرگ روسیه) واللهیار صیادمنش(وسترلو بلژیک) باشند. بهترین جوانهای لیگ را میتوان در این فهرست خلاصه کرد: سامان فلاح-مدافع میانی (۲۲ سال)، حسین گودرزی-مدافع چپ (۲۲ سال)، آریا یوسفی-مدافع راست(۲۱ سال)،محمد قربانی-هافبک (۲۲ سال) محمدمهدی لطفی-هافبک (۲۳ سال)، محمدحسین اسلامی-ذوبآهن (۲۲ سال)، مهدی لیموچی-وینگر چپ (۲۳ سال)، محمد عمری-فوروارد (۲۴ سال)، سعید سحرخیزان-فوروارد (۲۰ سال)،محمدجواد حسیننژاد-هافبک (۲۰ سال)، جواد آقاییپور-مهاجم (۲۴ سال)، محمد خدابنده لو-هافبک دفاعی(۲۳ سال)، یاسین سلمانی(۲۲ سال) و ....
به طور قطع دعوت از این بازیکنان و ترکیب آنها با بازیکنان باتجربه تیم مانند علیرضا جهانبخش، سردار آزمون، مهدی طارمی، محمدحسین کنعانیزادگان، میلاد محمدی، سعید عزتاللهی، سامان قدوس، سیدمجید حسینی(مصدوم)، مرتضی پورعلی گنجی(مصدوم)، صادق محرمی(مصدوم)، علی قلیزاده، مهدی قائدی، محمد محبی و... میتواند دوباره ایران قدرتمندی بسازد.
جوانگرایی نه با این عجله!
امیر قلعهنویی در اسفند ۱۴۰۱ در مصاحبهای گفت ارنج سنی تیمملی در جامجهانی قطر بالا بود و باید دست به جوانگرایی زد. او بعد از حذف از جام ملتها وقتی با سوالی مشابه مواجه شد، گفت: «تا جایی که میتوانیم باید از بازیکنان باتجربه استفاده کنیم. چنین بازیکنانی از نظر اخلاقی و فنی مورد تأیید ما هستند و تلاش زیادی میکنند. در تیمملی جوانگرایی صورت نمیگیرد، بلکه این کار باید در باشگاهها انجام شود. سپاهان این کار را میکند که باید از کادر فنیشان تشکر کنم.»
قلعهنویی با این تغییر موضع، رسانهها را به فکر فرو برد. رحمان رضایی هم در تکمیل حرفهای قلعهنویی گفت: «به سرعت نمیشود پوستاندازی کرد. از زمانی که امیر قلعهنویی سرمربی تیمملی شده، باید دید این بازیکنان چند روز در خدمت سرمربی تیمملی بودند. در مجموع ۴۰ روز هم نشد. هر بار سه تا چهار روز، برای جام ملتها هم فکر میکنم ۱۰ روز بیشتر نشد. مطمئنا به این سرعت نمیشود جوانگرایی کرد. در گذشته هم سرمربیان دیگری بودند و بیشتر با همین بازیکنان کار کردند. آیا چیزی به تیمملی اضافه کردند؟ نه! انشاءا... بتوانیم لیگ پرباری داشته باشیم تا خروجی خوبی ایجاد شود.»
او در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در بازی با ترکمنستان تغییراتی در ترکیب حاصل شود، جواب داد: «انشاءا... با مطالعه روی بازیهای لیگ بتوانیم جوانهای خوبی را دعوت کنیم. لیگ برتر خروجی خوبی داشته باشد و بازیکنان آیندهدار و با استعداد بیشتر را به تیمملی دعوت کنیم.»
برآیند حرفهای رضایی و قلعهنویی این بود که نباید خیلی عجله به خرج داد و تیمملی احتمالا جوانهایی چون حسیننژاد و امین حزباوی را موقتا به لیستش اضافه میکند و در کنار آنها ستاره هایی از لیگ با رنج سنی ۲۵ تا ۲۷ سال در لیست قرار میگیرند.
جهانبخش در اردوی تیمملی
بدون شک یکی از بهترین بازیکنان ایران در جام ملتهای قطر علیرضا جهانبخش بود. او عملکرد درخشانی داشت. جهانبخش امیدوار بود در بازگشت به هلند این درخشش را ادامه دهد ولی با بدشانسی محض مصدوم شد. هر چند جهانبخش در این مدت چند بازی برای فاینورد انجام داد ولی آسیب دید وهمچنان دور ازمیادین است.به گفته پزشکان علیرضا با مصدومیت کشیدگی همسترینگ مواجه شده و هنوز نیاز به گذراندن مراحل درمانش دارد. علیرضا جهانبخش درباره آخرین وضعیتش به روزنامه جامجم گفت ۱۰ تا ۱۲ روز دیگر نیاز به فیزیوتراپی و کارهای درمانی دارم و پس از آن دوباره میتوانم به تمرینات بازگردم. خیلیها تصور کردند با توجه به مصدومیت علیرضا، او در اردوی تیمملی حاضر نخواهد بود ولی یکی از مسئولان تیمملی خبر داد این بازیکن مثل دیگر بازیکنان به اردو اضافه میشود. با تصمیم پزشکان، قرار است جهانبخش آخرین مراحل درمانیاش را در اردوی ایران سپری کند و زیر نظر پزشکان تیم باشد.ایران قرار است در ابتدای سال ۱۴۰۳ دو دیدار خود را در مرحله مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۶ برگزار کند. طبق برنامه تیمملی باید رفت و برگشت مقابل ترکمنستان قرار بگیرد. بازیهای لیگبرتر هم قرار است تا بیست و هفتم اسفند برگزار شود و پس از پایان هفته بیست و یکم امیر قلعهنویی رسما لیست تیمملی را اعلام خواهد کرد. با توجه به مصدومیت علیرضا جهانبخش و همینطور غیبت صادق محرمی در جناح راست تیمملی، قلعهنویی قرار است نام بازیکنان جدیدی را وارد این فهرست کند.
خبر بد درباره مجید حسینی
سیدمجید حسینی مدافع تیمملی در جام ملتها مقابل هنگکنگ مصدوم شد و از زمین بازی بیرون رفت. او در ادامه جام نتوانست برای ایران بازی کند ودربازگشت به ترکیه، سریعا مداوای خود را آغاز کرد.درعکسبرداریها مشخص شد رباط مچ پای این بازیکن پاره شده وهمچنان باید دور ازمیادین باشد. باشگاه کایسری اسپور ترکیه هم اعلام کرد نمیتواند همچنان از سیدمجید استفاده کند. حسینی از زمان بازگشت به ترکیه، شش دیدار متوالی کایسری را ازدست داده وقطعااین موضوع میتواند جایگاه ثابت او را در تیمش به خطر بیندازد. هنوز مشخص نیست حسینی بتواند در اردوی اسفند تیمملی برای دوبازی مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۶ حاضر شود. البته نظر امیر قلعهنویی و پزشکان تیم این است که به اردو ملحق شود تا روند درمانش را زیر نظر داشته باشند.
سعید اکبری - گروه ورزش